Posted in Westernvet on aug 18, 2020

DETARTRAJUL LA ANIMALELE DE COMPANIE

Mirosul urat al respiratiei, refuzul hranei sau mestecarea ei cu dificultate, hipersalivatia, sunt doar cateva din semnele pe care le poate prezenta animalutul tau si care indica o consultatie la medicul veterinar si un detartraj profesional.

Tartrul dentar este definit ca ultima faza de maturare a placii bacteriene, stadiul in care aceasta se mineralizeaza si devine un material dur, ce exista pe suprafata dintilor.

Tartrul dentar poate fi supragingival (acele depozite vizibile formate pe dinte) si subgingival (acumulari in spatiile dintre dinte si gingie). Aceste depuneri atrag bacterii, si de aici riscul de aparitie a gingivitei si bolii parodontale este foarte mare. In fazele avansate de boala, poate fi necesara chiar si extractia dintilor afectati.

Detartrajul este o manopera usoara ce consta in folosirea unui aparat cu ultrasunete care sparge si indeparteaza aceste depuneri. Manopera necesita anestezie generala, intrucat sensibilitatea dintilor la acest nivel poate duce la miscarea animalului in timpul acestei proceduri. Inainte de detartraj se efectueaza un periaj profesional cu pasta de dinti abraziva cu granulatie deosebit de fina.

Detartrajul si periajul sunt manopere similare cu cele din stomatologia umana. Este bine ca detartrajul sa fie facut de doua ori pe an, pentru a evita reaparitia tartrului dentar. De asemenea, alimentatia joaca un rol important, astfel ca o hrana uscata, sub forma de “bobite”, contine microparticule care ajuta la mentinerea unor dinti mai curati.