Posted in Westernvet on aug 18, 2020

HIPOTIROIDISMUL LA CAINE

Glanda tiroida este o glanda de dimensiuni mici, localizata de o parte si de alta a traheei, avand rolul de a regla metabolismul animalutului dumneavoastra. Ea este responsabila de secretia a doi hormoni tiroidieni: tiroxina (T4) si triiodotironina (T3).

Hipotiroidismul este o afectiune in care glanda tiroida nu secreta suficienti hormoni tiroidieni. Este o boala frecvent intalnita la caini, afecteaza toate rasele, fiind mai des diagnosticata la Golden Retriever, Doberman, Irish Setter, Teckel, Boxer si Cocker Spaniel. Mai rar se poate intalni la pisica si la alte specii de animale.

O deficienta in hormoni tiroidieni afecteaza buna functionare a intregului organism. Astfel, semnele clinice sunt nespecifice, variabile si difuze: incetinirea metabolismului celular, ce duce la depresie, tristete, letargie, intoleranta la efort, crestere in greutate, fara a se observa o crestere a apetitului; dificultatea organismului de a-si mentine o temperatura normala (hipotermie); frecvent se observa afectarea blanii si a pielii (blana devine mata, naparleste, parul nu mai creste).

Alopecia si subtierea firului de par, in special pe zona ventrala si pe lateralele toracelui, pe partea dorsala a cozii, partea ventrala a gatului si pe nas, apar la aproximativ doua treimi din cainii afectati de hipotiroidism. Ocazional, pot sa apara piodermitele, acompaniate de prurit intens.

La cateii necastrati, hipotiroidismul poate cauza anomalii reproductive: la femele este afectat ciclul estral, poate sa apara infertilitatea, avortul; la masculi, atrofie testiculara, lipsa libidoului, hipospermie si infertilitate.

Diagnosticul hipotirodisimului se face prin teste specifice care masoara concentratiile de hormoni tiroidieni (T4 liber si TSH) din sange.

Tratamentul hipotiroidismului se face prin administrarea exogena de hormoni tiroidieni.