Posted in Westernvet on aug 18, 2020

PERITONITA INFECTIOASA FELINA (PIF)

Peritonita infectioasa felina este o boala imun-mediata specifica pisicilor, cauzata de un coronavirus felin, si care adesea are un sfarsit fatal.

Cum se poate infecta pisica cu acest virus?

Transmiterea se face pe cale fecalo-orala, si mult mai rar prin inhalare.

Desi nu se cunoaste foarte bine patogoneza acestui virus, exista doua teorii principale. Una din teorii sustine faptul ca tulpinile de coronavirus care produc cel mai frecvent semne gastro-intestinale, sufera mutatii genetice actionand asupra sistemului imunitar si determinand aparitia bolii de peritonita infectioasa. Cea de-a doua teorie vorbeste despre existenta unor tulpini virulente si avirulente de coronavirus, iar expunerea la tulpinile patogene determina aparitia bolii, in functie de raspunsul sistemului imunitar al pisicii.

Virusul afecteaza in principal tractul intestinal, unde se si replica. De aici, este eliminat prin fecale, si poate supravietui in mediu de la cateva zile la cateva saptamani, insa distrugerea lui se realizeaza cu usurinta folosind dezinfectante uzuale.

Care sunt semnele clinice ale Peritonitei Infectioase Feline?

Virusul peritonitei infectioase feline poate cauza o varietate de semne clinice, nespecifice, pe baza carora din pacate nu se poate pune un diagnostic de certitudine. Semnele timpurii de PIF sunt de regula destul de vagi, de la febra fluctuanta si letargie, pana la inapetenta. Dupa o perioada de cateva zile sau saptamani (uneori chiar si dupa cateva luni) apar si alte semne de boala.

PIF poate avea doua forme: forma umeda si forma uscata. Majoritatea pisicilor au insa un mix din aceste doua forme:

Forma umeda se manifesta prin acumulare de lichid in cavitatea abdominala (ascita) sau in cavitatea toracica, determinand distensie abdominala sau dificultate in respiratie. Acumularea de lichid apare deoarece infectia cu PIF afecteaza endoteliul vascular, ceea ce permite trecerea fluidelor din spatiul vascular in cel extravascular. Cazurile cu acumulare de lichid abdominal au stat la originea numelui acestei boli-peritonita, care inseamna inflamarea foitei abdominale (peritoneu).

Forma uscata cauzeaza leziuni inflamatorii cronice in jurul vaselor de sange de la nivelul diferitelor organe. Acest tip de modificari sunt cunoscute sub denumirea de inflamatie ‘piogranulomatoasa’. Aceasta inflamatie afecteaza ochii in procent de 30% si creierul in procent de 30%, dar poate afecta aproape orice tesut din organism, precum ficat, rinichi, pulmoni si piele. Astfel, o gama larga de semne clinice pot fi observate, de la semne neurologice (tremuraturi, imposibilitatea mentinerii echilibrului), sangerari la nivelul ochilor, pana la semne vagi de boala hepatica sau renala.

In majoritatea cazurilor de PIF, o data ce au aparut semnele clinice, ele vor tinde sa progreseze din ce in ce mai grav, si de cele mai multe ori (desi nu intotdeauna), boala evolueaza rapid pana in punctul in care organismul pisicii se deterioreaza si este necesara eutanasia.

Ce pisici sunt cel mai frecvent afectate de PIF?

Desi boala poate sa apara la orice varsta, cel mai frecvent este diagnosticata la pisicile cu varsta sub 2 ani de zile, in special intre 4 si 12 luni. PIF apare cel mai frecvent la pisicile care traiesc in comunitati mari, precum felise, aici raspandirea virusului facandu-se cu mare usurinta. Un mediu aglomerat poate contribui la aparitia stresului, care este un factor important in declansarea bolii prin compromiterea sistemului imunitar.

Cum poate fi diagnosticat PIF?

Diagnosticul de Peritonita Infectioasa Felina poate fi pus prin coroborarea semnelor clinice, a categoriei de risc (pisici tinere, cu varsta sub doi ani), pe baza modificarilor aparute la analizele de sange (limfopenie, neutropenie, cresterea valorilor transaminazelor hepatice, anemie, cresterea bilirubinei), si pe baza testelor valabile pentru diagnosticul acestei boli.

Testele specifice pentru PIF, care detecteaza prezenta anticorpilor fata de aceasta boala, pot avea un caracter limitat, intrucat ele nu pot diferentia intre diferitele tulpini de coronavirus.

Diagnosticul de certitudine se pune prin biopsie din tesuturile afectate.

Cum se trateaza aceasta boala?

O data aparute semnele clinice, in general boala este fatala si incurabila. Tratamentul de sustinere (cu medicatie antiinflamatorie, vitamine, solutii perfuzabile) poate imbunatati calitatea vietii, insa doar temporar.