Posted in Westernvet on aug 18, 2020

SIDA PISICII (FIV sau VIRUSUL IMUNODEFICIENTEI FELINE)

INTREBARI FRECVENTE

Pisica mea a fost diagnosticata cu FIV, inseamna ca are SIDA?

Un test pozitiv pentru FIV arata faptul ca pisica a fost infectata cu virusul imunodeficientei feline. A fi infectat cu FIV nu este acelasi lucru cu a avea SIDA felina (sindromul imunodeficientei dobandite). SIDA felina descrie stadiile terminale ale bolii asociate cu infectia cu FIV, care pot intarzia sa apara timp de mai multi ani, si care nu apar la toate felinele infectate.

Pot sa iau FIV de la o pisica?

Nu. FIV este un virus specific speciei feline. Asta inseamna ca poate infecta doar pisicile. Virusul imunodeficientei umane (HIV) apartine aceluiasi grup de virusuri, dar nu exista riscul de infectie incrucisata.

Cum s-a infectat pisica mea?

FIV se transmite in principal prin muscatura. Pisicile care nu locuiesc in casa, care se bat, si in special cele cu un istoric de abcese produse prin muscatura de pisica, au un risc mai mare de a se infecta. Puii de pisica pot lua infectia de la mama, daca ea este pozitiva, prin lapte. Interactiunile sociale normale, cum ar fi toaletarea, au un risc scazut de transmitere a acestui virus.

Daca am mai multe pisici, se pot infecta si ele?

Celelalte pisici pot fi infectate cu FIV, fara sa prezinte semne de boala, asa ca cel mai bine ar fi sa fie si ele testate. In general, insa, transmiterea FIV intre pisici doar prin contact social este foarte rara.

Exista riscul ca celelalte pisici sa se infecteze?

Riscul este scazut atata timp cat pisicile nu se bat intre ele. Virusul nu supravietuieste pentru mult timp in mediu, asa ca acesta nu poate fi o sursa de infectie pentru alte pisici. Cu toate acestea, saliva contine cantitati mari de virus, asa ca daca este posibil, separarea pisicilor infectate de cele neinfectate este recomandata.

Care este rata de supravietuire pentru o pisica infectata cu FIV?

E dificil de anticipat perioada de supravietuire pentru o pisica infectata cu FIV. In mod normal, dupa infectie, pisica poate ramane in faza asimptomatica (cand nu apar semne de boala) timp de mai multi ani. Unele pisici nu vor progresa din aceasta faza niciodata, pe cand altele (de regula, dupa 2-5 ani sau chiar si mai mult) pot dezvolta o imunosupresie progresiva si eventual sa ajunga in ultima faza de boala. Progresele in medicina veterinara ne-au ajutat sa prelungim durata de supravietuire a pisicilor cu FIV in ultimul stadiu, fata de anii precedenti.

Ce pot face sa mentin sanatatea pisicii mele infectate cu FIV?

Iti poti ajuta pisica prin mentinerea unui stil de viata sanatos, asigurandu-i o hrana de buna calitate, deparazitarile interne si externe regulat si consultatii veterinare regulate. Orice infectie trebuie tratata imediat. Cu cat e mai sanatoasa pisica ta, cu atat mai lunga va fi faza asimptomatica a acestei boli. E bine sa o tii in interior, fara acces in curte, scazand astfel riscul de infectii luate de la alte pisici si diminuand sansele de a transmite infectia cu FIV la alte pisici. Ar trebui sa eviti sa-ti hranesti pisica cu carne cruda si sa nu o mai lasi sa vaneze, deoarece se poate infesta cu Toxoplasma gondii, lucru care poate agrava starea de sanatate a pisicii FIV-pozitive.

Cum se poate diagnostica FIV?

Testul pentru FIV se face din sange. Testul ne arata daca organismul pisicii tale are anticorpi in sange fata de aceasta boala, ca raspuns la infectie. Daca testul este pozitiv inseamna ca pisica ta este infectata cu FIV. Rezultate fals pozitive si fals negative apar ocazional, iar daca exista suspiciuni, medicul veterinar poate cere teste aditionale de confirmare de la laboratoare specializate.

Se poate trata definitiv aceasta boala?

Din pacate nu – o data ce pisica ta este infectata cu FIV, va ramane asa pentru restul vietii sale. Insa, unele pisici pot sa traiasca cu aceasta boala multi ani de zile fara sa prezinte semne clinice.

Ce semne de boala poate da infectia cu FIV?

FIV afecteaza pisicile prin compromiterea sistemului imunitar, astfel incat organismul ramane vulnerabil in fata infectiilor si a altor boli si nu poate lupta asa cum ar face-o in mod normal. Pisicile infectate sunt mai predispuse sa faca cancer. Semnele frecvent intalnite in infectia cu FIV sunt urmatoarele:

  • gingivita/stomatita (inflamatia mucoasei gingivale)
  • scadere in greutate
  • lipsa poftei de mancare
  • tumefierea limfonodurilor
  • voma si diaree
  • febra

Aceste semne nu sunt specifice, si pot fi intalnite si in alte boli.

Exista tratament pentru infectia cu FIV?

Infectiile secundare pot fi tratate eficient, iar un diagnostic cat mai prompt este foarte important. Tratamentul infectiei cu FIV este insa problematic. Exista medicamente de uz uman care pot fi folosite si la pisica, insa acestea nu vindeca boala si sunt adjuvante doar in situatii limitate. Interferonul a fost de asemenea folosit la pisica, cu rezultate limitate.

Pisica mea infectata cu FIV mai are nevoie de vaccinari?

Este recomandat ca pisicile FIV-pozitive sa primeasca vaccinari regulat, dar nu mai frecvent decat este necesar. Este recomandat sa se foloseasca vaccinuri inactivate, si nu cele vii modificate, pentru a evita orice risc de boala la pisicile imunosupresate.