Posted in Westernvet on aug 18, 2020

TOXOPLASMOZA LA PISICA

Toxoplasmoza este o boala produsa de parazitul Toxoplasma gondii care se poate gasi in sol si in carnea cruda. Pisicile se pot infecta vanand prada infestata. Boala se poate transmite de la pisica la om.

Cum se pot infesta pisicile?

Cel mai frecvent, pisicile pot lua Toxoplasmoza prin vanatul animalelor infestate , dar si prin contact cu fecalele altei pisici infestate. O data ingerat, parazitul se multiplica in intestinul pisicii si va elimina oua, numite oochisturi, in fecale. Oochisturile se pot elimina prin fecale pana la 2 saptamani de la ingerarea parazitului. Ele devin infestante doar daca sunt indeplinite anumite conditii de mediu si sporuleaza.

Care sunt simptomele Toxoplasmozei la pisica?

Majoritatea pisicilor devin imune la aceasta boala la primul contact cu parazitul. In unele cazuri insa, pisica poate prezenta diaree usoara, si, mai rar, pot fi afectati pulmonii, ficatul si sistemul nervos.

Puii de pisica sunt mai vulnerabili in fata acestei boli, mai ales daca sunt infestati cat sunt inca in pantecul mamei, si pot prezenta semne clinice dupa fatare.

Ce ar trebui sa fac daca pisica mea are Toxoplasmoza?

Daca suspectezi ca pisica ta are Toxoplasmoza, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa mergi la medicul veterinar si sa o testezi. Medicul va preleva o proba de sange, din care se testeaza anticorpii IgG si IgM fata de acest parazit. Daca rezultatul este pozitiv, inseamna ca pisica ta a intrat in contact cu boala, dar ca este probabil sa mai elimine oochisturi prin fecale dupa primele 2 saptamani de la infestare. Daca rezultatul este negativ, inseamna ca nu a fost expusa la acest parazit, dar ca se poate infesta si poate elimina oochisturi, dar doar pentru maxim 2 saptamani.

Pisicile care sunt sub suspiciunea de a elimina oua parazitare, ar trebuie izolate de alte animale, de copii, femeile insarcinate si de alte persoane care au sistemul imunitar compromis. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca ii cureti litiera de cel putin doua ori pe zi, purtand manusi de unica folosinta.

Exista tratament pentru Toxoplasmoza?

Sunt disponibile o serie de antibiotice care pot trata simptomele bolii si care opresc parazitul din a se mai reproduce. Desi parazitul nu este omorat, aceste antibiotice ofera un tratament eficient.

Cum se pot infesta oamenii?

Desi oamenii se pot infesta prin contact cu fecalele pisicii, cel mai frecvent infestarea se realizeaza prin contacul neigienic cu carnea cruda (porc, miel), prin apa contaminata sau prin expunerea la pamant sau litiere in care au defecat pisici infestate. Oamenii nu pot lua aceasta boala prin simplul contact cu o pisica. Din fericire, majoritatea oamenilor au fost deja expusi la Toxoplamoza si au dezvoltat imunitate fata de aceasta boala. Persoanele cu un sistem imunitar slabit au un risc mai crescut de a prezenta semne clinice. Daca o femeie se infecteaza in perioada in care e gravida, exista riscul ca fetusul sa prezinte semne de boala, chisti la nivelul creierului care determina diverse anomalii, pierdea sarcinii sau chiar moarte.

Cum poate fi prevenita Toxoplasmoza?

  • Testeaza-ti pisica sau pisicile la un cabinet veterinar
  • Tine pisica in casa si nu o mai lasa sa vaneze
  • Nu iti hrani pisica cu carne cruda
  • Nu manca nici tu carne insuficient preparata termic
  • Foloseste manusi de unica folosinta atunci cand ii cureti litiera
  • Foloseste manusi si un echipament de protectie atunci cand lucrezi in gradina
  • Ia-ti masuri de precautie atunci cand manipulezi carne cruda

Nu este necesar sa renunti la pisica. Asigurandu-te ca folosesti aceste metode de preventie si respectand masurile de buna igiena, atat oamenii cat si pisicile pot trai impreuna sanatosi si fericiti.