
Un superb exemplar din rasa Samoyed, in varsta de 4 ani, s-a prezentat in cadrul clinicii cu simptomatologie digestiva. Semnele clinice pe care le acuza erau reprezentate de vomituritie (reflex de voma fara voma propriu-zisa), anorexie, uneori inapetenta si discomfort abdominal.
Deoarece proprietarul a optat pentru un diagnostic rapid si de certitudine, am stabilit ca endoscopia digestiva superioara este cea mai de electie metoda pentru acest caz, avand o capacitate de diagnostic foarte importanta, dar si o siguranta de executie foarte ridicata.
Sub anestezie inhalatorie, examenul endoscopic incepe cu examenul cavitatii bucale si a faringelui, ce nu prezinta modificari patologice. Inaintand catre esofag si orificiul cardia, observam secretii de culoare galben-maronii, improprii pentru acest segment.
Stomacul prezenta semne de inflamatie subacuta, date de o culoare rosie aprinsa a mucoasei, secretii galbui (biloase) insa fara alte patologii (edem submucos, ectazie vasculara, eroziuni sau ulcer peptidic). Urmarind zona pilorica a stomacului, se pot observa pete rosiatice multiple – petesii hemoragice submucoase, elective pentru diagnosticul de gastrita non-eroziva pilorica.


Spre deosebire de oameni, gastrita pilorica la caini este considerata idiopatica, insa are ca factori declansatori refluxul biliar, parazitii intestinali, tratamente cu unele medicamente sau infectii cu tulpini patogene de Helicobater Pylori.
Gastritele sunt afectiuni ce necesita timp si medicatie corespunzatoare pentru a putea fi vindecate, insa au caracter recidivant si uneori agravant, catre ulcere peptidice sau boli autoimune.
