Printre sfaturile pe care ar trebui sa ti le dea medicul veterinar, se numara si acela de a preveni si recunoaste durerea cronica, in special cea care rezulta din bolile articulare, o afectiune care poate fi foarte debilitanta pentru cainele tau.
In acest articol as dori sa evidentiez simptomele durerii articulare ale osteoartritei, pe care este posibil sa nu le recunoasteti.
Citeste si: Dureri articulare la câini si osteoartrita: tot ce trebuie sa stiti despre remedii
Desi este adevarat ca 1 din 3 caini sufera de dureri articulare cronice, este la fel de adevarat ca este foarte dificil ca un proprietar sa-si dea seama de aceasta, deoarece cainele stie sa ascunda foarte bine durerea.
Durerile cronice articulare la caini se datoreaza in principal osteoartritei. Aceasta este o patologie legata de o degenerare a articulatiei care implica toate componentele ei (si nu doar cartilajul asa cum se credea candva). Este un proces degenerativ cauzat de inflamarea intregii articulatii.
Procesul inflamator stabileste asa-numitul stres oxidativ, care elibereaza substante algogenice (adica care provoaca durere) in lichidul sinovial care se modifica in consistenta, fluiditate si functie.
Rezultatul este o eroziune din ce in ce mai mare a tamponului existent intre capetele osoase care duce la dureri din ce in ce mai severe si invalidante.
Procesul este ireversibil, deoarece cartilajul nu are cum sa se repare si sa se regenereze singur.
Tot ce se poate face (cel putin pana acum) este incercarea de a incetini procesul inflamator, de a reduce progresia degenerescentei articulare si deci a durerii.
De aceea este atat de important sa poti intelege cat mai curand semnele durerii articulare.
Cauzele osteoartritei pot fi diferite:
- situatii predispozitive, cum ar fi genetica sau rasa
- situatii declansatoare, cum ar fi trauma sau patologia
- situatii agravante, cum ar fi supraponderalitatea, varsta si uzura articulatiilor.
Indiferent de cauza, numitorul comun este durerea.
Continut
Simptomele durerii articulare la caini.
Sa trecem la subiect. Cum observ durerile articulare?
Pentru a raspunde mai bine la aceasta intrebare, ar fi util sa distingem etapele vietii unui caine, in care se poate manifesta problema, deoarece simptomele vor fi si diferite.
Simptome de durere articulara la catelusi.
Chiar si catelusi pot suferi de artroza si dureri cronice, mai ales daca sunt afectati de boli congenitale (adica prezente de la nastere) care provoaca o crestere nearmonioasa a oaselor si care, prin urmare, provoaca uzura prematura a cartilajelor.
Cateii sunt destul de activi, si cu exceptia cazului in care sufera de dureri severe, este putin probabil sa se manifeste.
Unele atitudini, totusi, ar trebui sa va dea de banuit:
- nu vrea sa se joace
- se misca neregulat
uneori poate avea si simptome, cum ar fi
- caldura articulara
- deformarea (marirea) articulatiilor
- manifesta durere la atingere
Catelul, mai ales daca este de rasa giganta, are o crestere care trebuie urmarita cu meticulozitate.
De aceea este intotdeauna recomandat sa se faca o evaluare ortopedica sau fiziatrica in diferitele stadii de crestere, pentru a evalua progresul cresterii osoase si corporale.
Aceasta solutie este utila si pentru a exclude sau a diagnostica la timp bolile articulare mostenite genetic ( displazie de sold, cot sau altele ).
Simptomele durerii articulare cronice la cainii adulti
Animalul adult, mai ales daca este deosebit de stoic, nu manifesta durere, mai ales in timpul unei vizite la veterinar.
Ce atitudini ar trebui sa observi?
- Schiopatura intermitenta : inseamna ca exista durere dar ca apare doar in anumite ocazii (la rece, la cald, sau in functie de miscarea facuta).
- In acest caz durerea se poate transforma in timp. in suferinta cronica si de aceea trebuie investigata imediat
- Reticenta la miscare: nu-i place sa se joace
- Lingerea sau muscarea unei articulatii
- Zgomot al articulatiilor : scartaiturile sau pocniturile indica faptul ca cartilajele se ating si, prin urmare, exista durere, deoarece nu ar trebui sa se atinga niciodata
- Incapacitatea de a face miscari care in trecut le facea cu usurinta: similar cu ceea ce este raportat mai jos pentru cainele mai in varsta, si adultul poate avea aceleasi dificultati
La cainii adulti, este intotdeauna bine ca medicul dumneavoastra, in timpul controlului de rutina, sa efectueze si o evaluare a tonusului muscular si sa evalueze daca muschii membrelor sunt simetrici.
O reducere a dimensiunii masei musculare a unui membru ar putea indica o scadere a sprijinului si o situatie dureroasa subiacenta.
Simptomele durerii articulare la cainii in varsta.
Durerea cronica articulara la cainii in varsta este foarte insidioasa.
Asta pentru ca se manifesta cu simptome care, foarte incet, se agraveaza de la luna la luna si de la o zi la alta.
Viata animalelor noastre devine, din fericire, din ce in ce mai lunga si de aceea afectiunile varstei devin din ce in ce mai dese si mai importante.
Aici, deci, trebuie sa intelegem diferenta dintre durere si modifficarile comportamentale cauzate de varsta.
Cele mai frecvente simptome de durere articulara la cainii in varsta sunt legate de reducerea capacitatii de a efectua acele gesturi care erau normale pana de curand.
- cainele nu mai este capabil sa sara pe pat : unii proprietari chiar interpreteaza simptomul ca un semnal de „frica” de a se urca pe pat, in timp ce comportamentul este legat de durerea pe care o provoaca aceasta miscare.
- frica de a sari din pat sau din canapea : acelasi lucru, dar invers, cauzata de durerea pe care o pot simti cand aterizeaza pe pamant
- cainele se teme sau nu mai poate sari sau cobori din masina
- se chinuie sa se ridice
- nu se mai joca
- nu mai poate alerga
La fel si schimbarile de comportament. Cainele care devine:
- mai agresiv
- mai putin fericit
- mai timid
- se lasa manipulat cu mai mare reticenta
- nu se lasa atins
Toate aceste atitudini pot aparea treptat si foarte lent, chiar si in luni sau ani si din acest motiv pot fi intelese ca fiind normale, deoarece se datoreaza varstei.