Digestia la caini: cat dureaza si cum functioneaza

A trai cu un caine inseamna sa-ti asumi o mare responsabilitate, pentru ca fericirea lui depinde in totalitate de noi si de grija pe care i-o acordam. Prin urmare, ca tutore, este firesc sa-ti pui o multime de intrebari despre cum sa ai grija de el pentru a-i asigura bunastarea si sanatatea.

Multi se intreaba cu privire la durata digestiei cainelui, asa ca in acest articol, vom vorbi despre modul in care se produce digestia la caini si cat dureaza . 

Digestia la caini are mai multe etape, in care sunt implicate diverse organe, enzime si fluide. Prin urmare, este necesar sa stim cum functioneaza corpul celui mai bun prieten al nostru pentru a stabili o rutina: cate mese pe zi sau cand sa-l scoti la plimbare.

Procesul digestiv este impartit in mai multe etape si incepe de la gura cainelui, unde hrana este ingerata datorita salivatiei si mestecarii.

Mancarea va calatori apoi prin esofag pana la stomac. In interiorul stomacului, alimentele solide sunt dizolvate datorita actiunii acizilor gastrici, care vor genera o substanta numita chim . Aceasta substanta va ajunge in intestinul subtire , unde vor fi asimilati nutrientii utili organismului.

In cele din urma, resturile alimentare ramase vor calatori prin tractul intestinal pana cand sunt eliminate sub forma de fecale .

Toti acesti pasi sunt foarte importanti si necesita ceva timp , deoarece sunt implicate multe organe, structuri si substante care vor transforma alimentele in energie. Deci, dupa cum puteti ghici, digestia la caini este un proces foarte complicat care implica diversi factori.

anatomia-generala-caine

In cat timp digera cainele

Nu exista un timp fix pentru digestie, deoarece depinde de diversi factori legati de metabolism:

  • Varsta – metabolismul cainilor mai in varsta este evident mai lent decat cel al cainilor tineri.
  • Tipul si cantitatea de alimente – Nu toate alimentele sunt digerate in acelasi mod. De exemplu, mancarea umeda este mult mai rapid de digerat decat mancarea uscata. In plus, cu cat cantitatea de alimente ingerata este mai mare, cu atat procesul digestiv va fi mai lent.
  • Dimensiunea animalului de companie – Cainii de rasa mare au o digestie semnificativ mai lenta decat cainii de talie mica.
  • Activitatea fizica zilnica – Viata sedentara incetineste procesul digestiv. Un caine care efectueaza zilnic o activitate fizica adecvata va avea un corp mai sanatos si mai eficient.
  • Hidratarea – Apa este esentiala pentru desfasurarea tuturor proceselor metabolice.

In sfarsit, trebuie remarcat faptul ca, proportional, dieta cainilor este destul de lenta in comparatie cu cea a altor animale. De fapt, stomacul unui caine poate lucra pentru a descompune hrana uscata timp de pana la 8-12 ore (in functie de digestibilitatea alimentelor) inainte de a trece in intestinul subtire. Cu toate acestea, daca mancarea este umeda, va dura aproximativ jumatate din acest timp . 

La masculi acest proces dureaza aproximativ 4-5 ore. Ulterior, faza care aduce reziduurile din intestinul subtire pana la expulzarea lor, nu dureaza niciodata mai mult de cateva ore daca hrana a fost ingerata corect.

Acest lucru se datoreaza faptului ca cainii sunt animale omnivore oportuniste (sunt in mod natural carnivore, dar domesticirea a facut ca acestia sa poata consuma alimente non-animale) si organismul lor este adaptat sa ingereze practic orice tip de hrana, chiar daca este incapabil sa le asimileze pe toate. Pentru a incheia trebuie sa spunem ca este foarte greu de estimat durata digestiei unui caine care poate varia de la mai putin de o jumatate de zi pana la doua zile , daca animalul trebuie sa descompuna alimente complexe, precum oasele de exemplu.

Cat timp trebuie sa astepti pentru a scoate cainele la plimbare dupa ce a mancat?

Nu este recomandat sa scoateti cainele la plimbare imediat dupa masa. Acest sfat este adesea dat deoarece exista riscul ca animalul dvs. care iese sa faca miscare cu stomacul plin sa sufere de torsiune gastrica. Pentru a evita aceasta situatie neplacuta si periculoasa, este bine sa asteptati cateva ore inainte de a plimba cainele dupa ce a mancat.

Torsiunea gastrica , cunoscuta si sub numele de dilatare gastrica si sindrom de torsiune, este un sindrom care se gaseste mai ales la cainii de talie mare. Se caracterizeaza printr-o dilatare anormala a stomacului in timp ce acesta este plin (cu gaze, alimente sau lichide) care se rasuceste pe sine. 

Aceasta rasucire obstructioneaza caile care se conecteaza la stomac si vasele de sange si, prin urmare, daca nu este rezolvata prompt, provoaca moartea animalului.

Avand in vedere pericolul acestei tulburari, este important sa se previna si sa se minimizeze riscurile de torsiune gastrica. Cauza care provoaca in mod normal problema este cantitatea mare de alimente sau lichide ingerate rapid sau prezenta gazelor greu de eliminat (mai ales la cainii in varsta) sau starea de excitabilitate sau stres pe care o experimenteaza animalul. 

Cel mai bun lucru este sa scoti cainele la plimbare inainte de a manca , deoarece este cel mai bun mod de a evita riscul aparitiei acestei tulburari. In schimb, cand iti plimbi cainele cu stomacul plin, il expui la riscuri in timp ce digera, de exemplu daca intalneste un alt caine agresiv sau inspaimantator pe strada.

In sfarsit, ca regula generala, este intotdeauna indicat sa evitati sa oferiti cainelui toata hrana zilnica intr-o singura masa. Mult mai bine sa-l impartiti in mai multe mese pe parcursul zilei, astfel incat sa nu se umfle dintr-o data. Dupa cum am mentionat, evitati sa-l scoateti la plimbare dupa ce a mancat si, de asemenea, evitati jocurile care il fac excitabil. Cel mai natural lucru pentru un caine cu stomacul plin este sa traga un pui de somn frumos in timp ce digestia isi urmeaza cursul.

Pot sa fac baie cainelui dupa ce a manancat?

Faptul ca scaldatul dupa masa poate duce la congestie este doar partial adevarata. Cat de mult adevar exista in toate acestea? 

In primul rand, ceea ce ne referim in mod obisnuit ca congestie este socul periferic din cauza dificultatii vasculare . In aceste cazuri exista o scadere brusca a tensiunii arteriale care poate duce animalul sa-si piarda cunostinta. In mod clar, daca acest lucru se intampla atunci cand cainele este scufundat in apa, poate duce la inec.

Principala cauza a scaderii tensiunii arteriale a cainelui este schimbarea brusca a temperaturii atunci cand acesta se scufunda in apa rece cand temperatura corpului este ridicata. Deci, riscul de a suferi un soc dupa masa va depinde de cantitatea de alimente ingerata, deoarece supraalimentarea duce la o crestere a circulatiei sanguine , care la randul sau creste temperatura organelor care lucreaza pentru a descompune alimentele, scazand fluxul sanguin spre alte zone ale organismului, ceea ce duce la somnolenta.

Posibilitatea de aparitie a congestiei poate aparea nu numai atunci cand cainele face baie dupa masa, ci si daca se uda dupa ce a facut exercitii intense , activitate care ii ridica temperatura corpului.

In plus, exista un alt motiv pentru care nu este deloc indicat sa faci baie cainelui dupa masa. Multi caini manifesta diferite stari de fiecare data cand se apropie de apa , fie ca este vorba de bucuria de a intra sau de teama, aceasta neliniste emotionala poate provoca torsiune gastrica.

Lasă un comentariu