Displazia cotului este o boala care afecteaza dezvoltarea catelusilor, si care devine invalidanta cu trecerea timpului. Un control preventiv al sanatatii articulatilor cainelui tau ne va ajuta sa identificam semnele din timp si sa limitam daunele.
Continut
Ce este displazia cotului si care rase sunt cel mai afectate
Displazia cotului este o boala ereditara care debuteaza la catel inca din primele luni de viata . Aceasta patologie are un debut lent, dar progresiv si implica aparitia unor leziuni articulare din ce in ce mai pronuntate care au ca rezultat uzura severa a suprafetelor articulare si formarea masiva de osteoartrite, adesea intalnite deja la o varsta frageda (10-12 luni de viata).
Displazia cotului poate fi descrisa ca un „sindrom” care include mai multe afectiuni patologice adesea unite din incongruenta humero-radio-ulnara, cauza distributiei anormale a sarcinilor articulare.
La fel ca si displazia de sold, si displazia de cot este o boala degenerativa care devine invalidanta, daca nu este recunoscuta imediat, dar care poate fi diagnosticata foarte devreme, cand acesta este doar un catelus si boala nu a devenit inca osteoartrita.
Rasele cele mai predispuse sunt:
- Golden si Labrador Retriever
- Ciobanesc german
- Rottweiler
- Boxer
- Cane Corso
- Dogue de Bordeaux
- Newfoundland
- Mastiff
- Saint Bernard
Simptome: Cum sa recunoasteti displazia cotului la caini
Primele semne de displazie a cotului pot aparea foarte devreme, cand cainele este inca un catel si are intre 4 si 8 luni de viata . Unii caini, in schimb, prezinta primele simptome mai tarziu, la varsta adulta, cand boala a degenerat in osteoartrita. Acesta este motivul pentru care diagnosticul precoce este atat de important . De altfel, o investigatie aprofundata in primele luni de viata ale cainelui ne ajuta sa interceptam – si in unele cazuri chiar sa anticipam – debutul bolii si sa incepem imediat un proces de tratament, cu scopul de a incetini cat mai mullt posibil evolutia.
Simptomele displaziei cotului la cainii tineri
Catelul cu displazie a cotului in stadiile incipiente are cateva simptome evidente, pe care chiar si proprietarul le poate recunoaste cu usurinta . Acestea sunt semne mici care nu trebuie subestimate:
- catelul tine labele din fata deschise, cu degetele indreptate spre exterior;
- tine coatele aproape de piept;
- cand se joaca se opreste adesea sa se odihneasca;
- sta foarte mult in pozitia sfinxului;
- schiopateaza
Daca este neglijata, displazia cotului se agraveaza rapid. Va recomandam sa va rezervati cat mai curand o consultatie ortopedica de specialitate , pentru a incepe cat mai curand o schema de tratament care sa-i permita catelusului dumneavoastra sa creasca sanatos, sa se joace si sa se miste fara durere si dificultate.
Simptomele displaziei cotului la cainii adulti
In mod normal, cainele adult cu displazie prezinta deja primele semne de osteoartrita:
- tinde sa ramana mereu nemiscat;
- refuza sa se joace si/sau se opreste imediat;
- schiopateaza
Testele necesare pentru a diagnostica displazia cotului
Cel mai important semnal pentru detectarea – sau chiar anticiparea – displaziei de cot la caini este prezenta unei incongruente articulare. Din fericire, este posibil sa interceptam semnele de incongruenta foarte devreme – cand catelul are 4 luni si jumatate – chiar inainte de aparitia leziunilor tipice ale bolii si, prin urmare, a osteoartritei.
Diagnosticul precoce la catel include o vizita ortopedica pentru a intelege daca exista greutate in deplasare, daca simte durere si unde, pe langa o serie de teste manuale , care consta in palparea articulatiei si miscarea picioarelor din fata, pentru a evalua rotatia.
Datorita acestor teste si a unei radiografii , care se face prin sedare, putem intelege daca cotul este sanatos sau daca prezinta primele semne de incongruenta articulara. In cazuri speciale, cand radiografia nu este clara, efectuam o tomografie computerizata.
Cat este de importanta sedarea ?
Multi propriteari se tem de anestezie si se intreaba daca este cu adevarat necesara.
Evident ca da. Imaginati-va ca tineti un catel nemiscat pe o masa in diferite pozitii !!! Ar fi o lupta! Chiar daca catelusul este foarte cuminte, riscul este acela de a avea imagini „incetosate”, „deplasate”, care nu permit o diagnosticare corecta.
Semnele radiografice precoce ale displaziei de cot, sunt mai putin evidente si mai greu de interceptat decat cele ale patologiei in toata regula prezente la cainele adult/in varsta. Prin urmare , este extrem de important sa se poata efectua radiografii clare, greu de obtinut cu pacientul treaz.
Anestezia inhalatorie, este acum considerata si in domeniul veterinar ca una dintre cele mai sigure tehnici pentru mentinerea anesteziei generale la caini, pisici si orice alte animale.
La clinica veterinara Westernvet din Bucuresti este in prezent cea mai folosita tehnica atat in chirurgia de rutina, cat si in cea de urgenta.
Cum se trateaza displazia cotului
La pacientii sanatosi, displazia cotului poate fi oprita sau incetinita prin interventii chirurgicale preventive , care urmaresc sa intarzie cat mai mult aparitia artrozei. Aceasta este o osteotomie , adica indepartarea unei mici portiuni a ulnei, pentru a reduce presiunea si a redistribui sarcinile in articulatie.
Inainte si dupa interventie