FIV la pisici – ce este virusul imunodeficientei feline, simptome si tratament

FIV Feline Immunodeficiency Virus – Virusul Imunodeficientei feline), cunoscut si sub numele de SIDA pisicilor , este o boala virala care poate afecta toate pisicile indiferent de rasa sau varsta.

Avand in vedere importanta acestei patologii si raspandirea sa pe scara larga in toata tara, am decis sa abordam problema printr-un scurt articol dedicat proprietarilor de pisici.

Ce este FIV ?

Virusul a fost descoperit pentru prima data in 1986.

Este un retrovirus , prin urmare apartine aceleiasi familii ca si a FeLV (leucemie felina) si este strans legat de virusul HIV ( Human Immunodeficiency Virus), fapt pentru care prezinta un comportament biologic foarte similar.

Acest virus este endemic la populatiile feline din intreaga lume, ceea ce inseamna ca este prezent aproape peste tot, desi seroprevalenta sa (adica raspandirea pe un anumit teritoriu) poate varia considerabil in functie de zona geografica.

Cum se transmite FIV ?

La pisicile infectate, virusul FIV este prezent in fluidele biologice (de exemplu, saliva si sangele).

In consecinta, infectia poate fi transmisa de la purtatori la cei sanatosi, in principal prin muscaturi , imperechere sau chiar de la mama la descendenti, in special in timpul gestatiei .

Prin urmare, transmiterea are loc in principal prin contactul direct intre animalele bolnave si cele sanatoase, deoarece virusul nu poate rezista mult timp in mediul extern.

Exista si alte moduri de transmitere a virusului, desi mult mai rare si mai putin importante din punct de vedere epidemiologic, precum transfuzia de sange.

FIV arata o incidenta mai mare in zonele urbane , adica in acele zone in care exista o densitate mare de pisici , asa cum se intampla in cazul coloniilor feline.

Ca urmare, pisicile proprietarilor care au acces la exterior pot intra in contact cu subiecti salbatici sau fara stapan.

Mai presus de toate , motanii , in special atunci cand acestia isi apara teritoriului si dreptul de a se imperechea, pot contracta infectia prin muscaturi si contactul cu sangele.

Desi FIV este capabil sa afecteze orice pisica indiferent de varsta, rasa sau sex, subiectii cu cel mai mare risc sunt cei care nu sunt sterilizati.

Simptomele infectiei cu FIV

FIV, la fel ca HIV-ul uman, prezinta o perioada de latenta destul de lunga , care poate dura de la luni la ani, deci este posibil sa nu existe semne clinice evidente in faza initiala.

Dupa o perioada de incubatie de aproximativ o luna, pisica poate prezenta simptome generice , care deseori trec neobservate de proprietar sau sunt subestimate, cum ar fi:

 • Diaree
 • Temperatura
 • Somnolenta
 • Apatie
 • Lipsa poftei de mancare
 • Conjunctivita
 • Ganglioni limfatici mariti.

Unele pisici pot ramane FIV pozitive si nu dezvolta boala .

Virusul actioneaza afectand sistemul imunitar, care devine mai sensibil si expus la orice alta patologie infectioasa si la complicatiile sale.

MAI MULT DECAT A FI O CAUZA DIRECTA A BOLILOR, FIV DESCHIDE CALEA CATRE ALTI AGENTI PATOGENI IMPOTRIVA CARORA PISICA INFECTATA NU MAI ESTE CAPABILA SA SE APERE.

In consecinta, multe semne clinice care apar la o pisica infectata pot fi cauzate de alte patologii si, prin urmare, pot varia in functie de boala.

Unele dintre simptomele care pot duce la suspectarea prezentei FIV sau a patologiilor concomitente favorizate de prezenta infectiei sunt urmatoarele:

 • Gingivita si stomatita cronica
 • Slabire
 • Probleme respiratorii
 • Anemie
 • Ganglioni limfatici mariti
 • Rinita
 • Insuficienta renala
 • Probleme de piele
 • Micoze cutanate

GINGIVITA SI STOMATITA

Mai presus de toate, modificarile care afecteaza gura , cum ar fi gingivita si stomatita , par sa fie printre primele semne clinice capabile sa dea nastere la suspiciunea de infectie cu FIV.

stomatita gingivita fiv

Gingiile sunt vizibil inflamate, tind sa se deformeze si poate duce chiar la caderea unor dinti.

Gingivostomatita, poate fi tratata in diferite moduri pentru a atenua disconfortul animalului.

Poate FIV sa provoace moartea animalului ?

Pisica afectata de FIV, asa cum sa subliniat deja, este mai usor predispusa la contractarea altor infectii si la dezvoltarea bolilor care pot duce la moartea acesteia.

Cum este diagnosticata FIV

Pentru diagnosticarea FIV, sunt disponibile teste rapide la toate cabinetele veterinare, a caror executie este simpla, rapida, economica si necesita colectarea a cateva picaturi de sange .

Testele ambulatorii detecteaza prezenta anticorpilor impotriva virusului, dar acestia vor fi prezenti in sangele animalului si detectabili doar la cateva saptamani dupa infectie .

Mai mult, la pisoii nascuti de mame seropozitive, anticorpii materni pot ramane in circulatie o perioada de timp de pana la 6 luni.

DE CE ESTE IMPORTANT SA STII DACA PISICA TA ESTE FIV POZITIVA SAU NU?

In primul rand, atunci cand aduceti acasa o pisica ce va sta in prezenta altor pisici , mai ales atunci cand originea sau starea ei de sanatate nu este cunoscuta , ar fi indicat sa se efectueze testul pentru a evita riscul de infectare a celorlalte .

In caz de suspiciune , in special pentru animalele care au acces la exterior si pot intra in contact cu pisici fara stapan sau colonii , preventia si depistarea bolii la timp, este esentiala.

Tratament impotriva virusului imunodeficientei feline

In prezent nu exista tratamente specifice pentru FIV si, in tara noastra, nu este posibila efectuarea vaccinarii impotriva bolii.

Nu este necesar sa eutanasiati o pisica infectata cu virusul imunodeficientei feline si, desi lipsesc protocoale de tratament eficiente , este totusi posibil sa se asigure o supravietuirea pe o perioda foarte lunga de timp.

In acest scop, este important ca animalul sa fie supus periodic la:

 • consulatii generale
 • vaccinari
 • tratamente impotriva parazitilor interni
 • tratamente impotriva parazitilor externi
 • diagnostic imediat in caz de patologii concomitente
 • controlul greutatii
 • teste biochimice de sange.

In general, animalul pozitiv FIV ar trebui protejat mai mult decat o pisica sanatoasa, evitand accesul in exterior.

Speranta medie de viata , in cazul unei pisici infectate, dar tinute sub supraveghere medicala, se poate ajunge si depasi pana la cinci ani .

Poate fi transmis oamenilor sau altor specii de animale ?

In ciuda marii sale asemanari cu HIV, virusul FIV nu poate infecta oamenii sau orice alt animal decat pisica, deoarece este extrem de specific speciei

2 comentarii la „FIV la pisici – ce este virusul imunodeficientei feline, simptome si tratament”

 1. Nu sunt de acord cu eutanasiere, dar când este vorbă de o boală contagioasă, incurabilă, consider că ar trebuii să fie obligatorie!

  Răspunde

Lasă un comentariu