Hipertiroidismul la pisica – ce este si cum se poate vindeca

Hipertiroidismul este cea mai frecventa tulburare endocrina la pisicile cu varsta inaintata. Este o afectiune cauzata de activitatea excesiva a glandei tiroide, care are ca rezultat secretia necontrolata de hormoni tiroidieni cu consecinte devastatoare pentru sanatatea pisicii. Sa vedem mai in detaliu despre ce este vorba.

Tiroida este o glanda formata din doi lobi care se gasesc in partea din fata a gatului tuturor mamiferelor. Este o glanda superficiala (in mod normal nu este palpabila) care secreta hormoni tiroidieni (tetra-iodotironina sau tiroxina -T4- si tri-iodotironina -T3-) a carei functie principala este reglarea metabolismului. 

Productia acestei glande este reglata de hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), produs de glanda pituitara, care la randul sau este reglata de hormonul de eliberare a tirotropinei (TRH), produs in hipotalamus.

Hipertiroidismul este cea mai frecventa tulburare endocrina la pisici si apare atunci cand se dezvolta o tumoare tiroidiana care determina productia excesiva de hormoni. Formele tumorale benigne (adenom) sunt cele care stabilesc fenomenul, formele maligne sunt mult mai rare.

Excesul de hormoni tiroidieni in circulatie determina un hipermetabolism, adica accelereaza majoritatea reactiilor biochimice ale organismului. In 97% din cazuri este un adenom sau hiperplazie adenomatoasa a tiroidei iar in 80% din cazuri este bilaterala. Doar 2-3% din cazuri se datoreaza cancerului tiroidian.
De-a lungul timpului, hipertiroidismul provoaca leziuni ale diferitelor organe, inclusiv inima, rinichi si ficat.
Daca este diagnosticata devreme, boala este usor de tratat. Cu toate acestea, daca nu este detectata si tratata la timp, pot aparea diverse boli secundare si, in cele din urma, pot duce la deces.

pisica-cu-hipotiroidism

Cauzele

Cauzele bolii nu au fost pe deplin elucidate. Au fost identificati posibili factori alimentari, cum ar fi consumul crescut de alimente comerciale industriale sub forma de conserve, prezenta izoflavonelor in alimente etc. 

De asemenea s-a constatat ca pisicile care traiesc mai mult in casa par sa fie mai afectate de hipertiroidism datorita contactului cu diferite substante ale mediului inconjurator.

Nicio rasa anume nu este cunoscuta ca avand un risc mai ridicat, desi siamezele par a avea o oarecare incidenta crescuta a hipertiroidismului in comparatie cu alte rase.

Simptomele hipertiroidismul felin

Hormonii tiroidieni sunt responsabili pentru reglarea metabolismului si afecteaza functia fiecarui organ si tesut. Se intelege asadar ca odata cu cresterea concentratiei, efectele vor fi multiple si diversificate. 

Severitatea simptomenlor poate depinde de cat timp persista starea si de capacitatea pisicii de a se adapta la excesul de hormoni. 

Printre cele mai frecvente simptome avem:

 • pierdere in greutate in ciuda cresterii apetitului (polifagie)
 • poliurie / polidipsie
 • modificari comportamentale (de la letargie la hiperactivitate manifestand adesea agresivitate sau nervozitate)
 • slabiciune musculara, insotita de tremor
 • sarcopenie
 • tahicardie
 • hipertensiune
 • varsaturi si/sau diaree
 • prezenta nodulilor in regiunea cervicala

Multe dintre aceste simptome descrise aici pot fi intalnite si in alte boli (de exemplu diabet zaharat sau insuficienta renala). Prin urmare, daca pisica dumneavoastra prezinta unul sau mai multe dintre semnele clinice enumerate, contactati medicul veterinar care va putea pune un diagnostic precis.

In timp, hipertiroidismul netratat sau prost controlat duce la efecte daunatoare asupra organelor vitale ale pisicii, cum ar fi rinichii, inima si ficatul. Tabloul clinic se poate complica cu debutul insuficientei cardiace, boli hepatice si renale, anemie, emaciere cronica si/sau disfunctii metabolice severe care duc in cele din urma la deces.

Diagnosticul hipertiroidismului felin

Diagnosticul hipertiroidismului presupune o evaluare amanuntita a istoricului clinic al pisicii, a starii fizice si masurarea nivelurilor circulante ale hormonilor tiroidieni si TSH (hormonul care regleaza secretia hormonilor tiroidieni).Cu simptomele descrise mai sus, bolile care ar trebui luate in considerare si excluse sunt:

 • insuficienta renala cronica
 • neoplasm
 • diabetul zaharat
 • hipertiroidism
 • boli de inima
 • sindrom de malabsorbtie
 • patologia ficatului

In acest scop, medicul o sa preleveze o proba de sange ( examen hematologic ) si urina (examen biochimic complet).

Investigatiile ulterioare includ:

Acestea vor fi deosebit de utile pentru evidentierea patologiilor cardiace, care ar putea fi boli depistate singular (in absenta hipertiroidismului), sau pot fi o complicatie secundara a productiei crescute de hormoni.

Eurolyser CUBE-VET este un echipament versatil si complet automat pentru diagnosticari veterinare de tip point-of-care care se afla in dotarea clinicii WesternVet.

Ofera rezultate in doar cateva minute si are precizia instrumentelor de scara mare din laboratoare specializate.

Cateva din aplicatiile specifice medicinii veterinare:

 • dozare T4 : pentru depistarea hipotiroidismului la caine; hipertiroidismului la pisici; pentru monitorizarea eficientei tratamentului in afectiunile glandei tiroide
 • dozare progesteron canin : pentru deteriminarea momentului ovulatiei si al montei; depistarea caldurilor linistite; depistarea chistilor luteali; confirmarea remanentelor ovariene dupa sterilizare
 • dozare cortizol: pentru depistarea sindromului cushing; a bolii addison
 • dozare SDMA : pentru depistarea bolilor renale precoce.

Contactati clinica pentru mai multe informatii

Tratament

Scopul terapiei este de a realiza eutiroidismul (adica concentratii normale de hormoni tiroidieni), de a evita hipotiroidismul si de a minimiza efectele secundare. 

Terapiile pot fi impartite in:

 • Terapii reversibile (medicamente antitiroidiene si dieta)
 • Terapii definitive (chirurgie, terapie cu iod radioactiv)

Monitorizarea terapiei medicamentoase

Pacientul hipertiroidian sub terapie medicamentoasa necesita monitorizare clinica si analize de laborator.

Prima verificare poate fi efectuata la 2-3 saptamani de la inceperea terapiei medicamentoase, monitorizarea ulterioara se va efectua la fiecare 2-3 saptamani daca se modifica doza de medicamente pana la atingerea eutiroidismului (nivelurile normale ale hormonilor tiroidieni).

Pacientii stabili fara patologii concomitente trebuie reevaluati la 3 luni dupa inceperea terapiei si apoi la fiecare 6 luni.

Terapia alimentara: dieta poate ajuta

Sinteza hormonilor tiroidieni necesita un aport suficient de iod alimentar.
O optiune pentru tratarea hipertiroidismului este, prin urmare, reducerea concentratiilor de hormoni tiroidieni prin administrarea unei diete cu continut scazut de iod.

Terapie chirurgicala

Indepartarea chirurgicala a tiroidei este o procedura eficienta, rapida si relativ usoara. In 70% din cazuri, implicarea ambilor lobi tiroidieni face necesara efectuarea unei tiroidectomie bilaterala.

Inainte de a efectua interventia chirurgicala este important sa se efectueze o perioada de terapie cu medicamente antitiroidiene de cel putin doua saptamani pentru a stabiliza nivelurile de T4 si a face pacientul mai stabil din punct de vedere cardiocirculator.

Terapia cu iod radioactiv

Terapia cu iod radioactiv este considerata de avangarda pentru hipertiroidismul felin; aceasta este legata de eficacitatea terapeutica ridicata si de absenta relativa a complicatiilor; este si o optiune terapeutica excelenta in cazurile de cancer tiroidian. 

Datorita potentialului radioactiv al moleculei, tratamentul poate fi efectuat doar in unitati autorizate, motiv pentru care utilizarea sa este in prezent limitata la cateva centre. 

Lasă un comentariu