Leptospiroza la caini – ce este , simptome, tratament si preventie

Sosirea toamnei este un moment crucial pentru sanatatea prietenului tau patruped. In aceasta perioada animalul este mai predispus sa contracteze, daca nu este vaccinat, o boala foarte periculoasa: leptospiroza. 

Aceasta din urma este una dintre cele mai periculoase infectii, care trebuie tinuta sub control si prevenita cu masurile necesare de profilaxie.

Dar ce este mai exact leptospiroza? Si care sunt principalele simptome cu care se manifesta aceasta boala? Exista o terapie sau un vaccin? Acestea sunt doar cateva din intrebarile la care vom raspunde in acest articol.

Leptospiroza este o boala cauzata de bacteria Leptospira interrogans. Exista sub mai multe tulpini si sunt raspandite in toata lumea. 

Arata ca un germen subtire, in forma de spirala (de unde si numele) si cu un carlig la varf. Aceasta boala este deosebit de periculoasa pentru caini, deoarece poate provoca insuficienta renala severa, ducand in unele cazuri la deces in cateva zile. Din acest motiv, Leptospiroza este una dintre acele boli pentru care este foarte recomandat sa vaccinati cainele in fiecare an.

Principalele cai de transmitere a leptospirozei canine sunt doua: directa si indirecta.

Prin transmitere directa intelegem contactul cu urina, sangele infectat sau pe cale transplacentara (aceasta boala se poate transmite si la om, transmiterea se produce direct prin rani sau zgarieturi ale pielii).

Caile indirecte de transmitere sunt in schimb solul, alimentele, gunoiul si apa contaminata. Si tocmai apelor trebuie acordata o atentie deosebita: habitatul ideal al Leptospirozei este compus din apa stagnanta, la o temperatura cuprinsa intre 0°C si 20°C. Asta inseamna ca sfarsitul verii si toamna sunt perioadele cele mai periculoase pentru animalele noastre, care risca sa contracteze aceasta boala din balti.

Odata contractata, animalul poate deveni o gazda de intretinere sau o gazda accidentala. In cazul in care animalul este o gazda de intretinere, corpul sau permite bacteriei sa ramana in viata si sa se reproduca in rinichi si sistemul urinar. Aceasta inseamna ca toate bacteriile produse in interiorul animalului sunt excretate prin urina, riscand sa infecteze alte animale. In acest caz, animalul dvs. de companie poate avea leziuni renale, dar nu pune viata in pericol.

In cazul in care animalul este o gazda accidentala, bacteria va afecta sistemul renal, care va avea consecinte drastice rezultand in moartea pacientului. Severitatea bolii in acest caz depinde de tulpina de Leptospira care infecteaza animalul.

Simptomele leptospirozei

Leptospiroza canina se poate manifesta prin diferite tipuri de simptome, de asemenea, in functie de tulpina bolii contractata de animal. Desi in unele cazuri apare asimptomatic, in general cele mai frecvente simptome sunt:

 • Febra brusca si deteriorarea starii de sanatate
 • Dureri musculare
 • Rigiditate musculara
 • Tremuraturi
 • Slabiciune
 • Letargie
 • Anorexie
 • Sete crescuta si urinare – acestea putand fi semne ale insuficientei renale, progresand pana la incapacitatea de a urina
 • Deshidratare
 • Voma – cu sange
 • Diaree – cu sau fara sange
 • Secretii vaginale cu sange
 • Pete de culoare rosie pe gingii
 • Tuse spontana
 • Dificultate in respiratie – puls neregulat
 • Secretii nazale abundente
 • Inflamarea ganglionilor limfatici

Leptospiroza are o perioada de incubatie care variaza intre 4 si 12 zile, dupa care incepe manifestarea fazei acute, care trebuie tratata cu promptitudine.

simptome leptospiroza

Diagnostic

Deoarece este o boala care se poate transmite la om, veterinarul va recomanda multa precautie in ingrijirea unui animal bolnav.

Trebuie folosite manusi, iar orice secretie trebuie trata cu atentie sporita, ca un material biologic periculos.

In diagnosticare, este foarte important sa oferiti cat mai multe detalii medicului, inclusiv un istoric de simptome si activitati recente, care ar putea contribui la aceasta afectiune.

Printre investigatiile pe care cainele trebuie sa le faca se numara:

– un set complet de analize de sange

– analize de urina

– ecografie abdominala.

Terapie si preventie

Deoarece leptospiroza seamana cu alte boli canine, atat infectioase, cat si neinfectioase, este foarte important sa se tina sub control simptomele clinice. 

Primul lucru de facut este sa consultati medicul veterinar de incredere, care va proceda cu cel mai potrivit tratament. In general, avand in vedere ca leptospiroza canina nu este cauzata de un virus, ci de o bacterie, tratamentul se bazeaza de obicei pe antibiotice, la care se adauga medicamente pentru a reduce simptomele si a limita afectarea organelor.

Pentru a reduce riscul de transmitere cu leptospiroza, este foarte indicat sa nu lasati cainele sa bea apa din surse potential poluate.Totusi, cea mai buna metoda de precautie este prevenirea prin vaccinare.

cum se contracteaza leptospiroza 

Trebuie amintit ca leptospiroza este o zoonoza, adica este transmisibila si la om. Medicul veterinar, pe langa explicarea modului in care va fi tratat cainele, va oferi informatii despre cum sa evitati contractarea bolii. 

Vaccinul pentru leptospiroza este prezent in schema de vaccinare a puilor de caine si se repeta anual, la fel ca si cel antirabic.

In cazul in care cainele tau nu este vaccinat si a fost diagnosticat cu leptospiroza, tine cont ca trebuie sa fie izolat de copii sau alte animale, iar zonele in care a urinat sau vomitat, trebuie curatate cu dezinfectanti pe baza de clor.a

Lasă un comentariu