Piometru la caini – ce este, diagnostic si tratament

Astazi vom vorbi despre cea mai frecventa afectiune uterina la catelele mature sexual, piometru. Ce este, cauzele, cum se diagnosticheaza si tratament.

Este o infectie secundara, necontagioasa ale carei cauze se regasesc in combinatia mai multor factori: cresterea progesteronului dupa perioada de estru, anumite modificari morfologice ale endometrului si o infectie bacteriana oportunista. 

Tratamentul acestei patologii este urgent, deoarece prognosticul sau va depinde de viteza si eficacitatea terapiei aplicate.

Simptomele apar de obicei la 2 luni dupa calduri cand corpul catelei produce hormonul progesteron care pregateste uterul pentru sarcina chiar daca nu a existat nicio imperechere. 

Cand progesteronul pregateste uterul pentru sarcina, acesta determina ingrosarea peretelui uterului si a mucoasei care se pregateste pentru a gazdui embrionul. Mucoasa mai perfuzata si ingrosata constituie un mediu ideal pentru implantarea si cresterea embrionilor, dar si pentru dezvoltarea bacterilor.

Piometrul este mai frecventa incepand cu varsta de 5 – 6 ani, dar nu este exclus sa apara si la catele mai tinere.

uter cu piometru

Cauze

Cauzele piometrei la caini sunt legate de ciclul hormonal. Dupa calduri, concentratiile de progesteron cresc ; aceasta scade contractiile uterine si favorizeaza unele modificari ale endometrului . Acest lucru, la randul sau, promoveaza cresterea bacteriana.

Piometrul la catele se poate manifesta sub doua forme:

  • Piometru cu cervix deschis : colul uterin ramane deschis, astfel incat secretiile uterine se exprima la exteriorul vulvei. Piometru deschis este benign si se gaseste in aproximativ 85% din cazuri .
  • Piometru cu cervix inchis : colul uterin inchis nu permite drenarea secretiei modificate din endometru,
    aceasta acumulandu-se si punand in pericol viata animalului! Este o situatie acuta care evolueaza rapid
    catre o stare grava si un prognostic nefavorabil.

Factori care favorizeaza aparitia piometrului

  • Utilizarea medicamentelor pe baza de hormoni pentru a preveni caldurile
  • Sarcini isterice

Daca nu intentionati sa dati cateaua spre reproducere, sfatul nostru este sa o sterilizati in loc sa utilizati hormoni pentru suprimarea caldurilor.

Simptome

Pe langa eventuala descarcare vaginala, alte simptome frecvente ale piometrului includ:

  • letargie,
  • depresie,
  • lipsa poftei de mancare,
  • deshidratare,
  • setea si urinarea excesiva

Daca nu este tratata rapid, piometrul poate provoca leziuni grave organismului din cauza efectelor negative ale toxinelor produse de bacterii. Pe masura ce toxinele bacteriene sunt eliberate in sange, simptomele tind sa se inrautateasca progresiv, cu deshidratare, soc, coma si in cele din urma moarte. Fara tratament, piometrul la caini este intotdeauna fatal

Diagnostic piometru

Daca apar unele dintre simptomele mentionate mai sus, mergeti de urgenta cu patrupedul dumneavoastra la medicul veterinar. Pentru noi, aceasta patologie este pe ordinea de zi si, prin urmare, va fi intotdeauna unul dintre primii nostri suspecti. Pentru a pune un diagnostic medicul va face urmatoarele investigatii:

  • Hemocrom: in care de obicei apare o crestere a globulelor albe din sange (celulele care lupta impotriva infectiilor) si a anemiei – datorita scaderii numarului de globule rosii.
  • Examen hematologic : in care de obicei apare o crestere a globulelor albe din sange (celulele care lupta impotriva infectiilor) si a anemiei – datorita scaderii numarului de globule rosii.

  • Ecografie: acesta este un mod precis si neinvaziv de a diagnostica piometrul, deoarece va permite sa determinati dimensiunea uterului, grosimea peretilor sai si prezenta fluidului acumulat in interior. In piometrul cu cervix inchis, uterul este usor de identificat, deoarece a crescut in volum, uneori chiar dramatic. In cazul unui piometru cu cervix deschis, uterul nu este foarte marit, deoarece puroiul, mai degraba decat sa se acumuleze in interior, iese prin colul uterin.

ecografie piometru

Diagnosticat cu piometru, care este terapia?

Imi pare rau dragi proprietari, dar operatia este aproape intotdeauna esentiala. 

Abordarea patologiei in speta difera in functie de starea de evolutie a bolii si de modul in care se doreste un tratament conservator:

  • Ovariohisterectomia : Indepartarea chirurgicala a uterului si ovarelor este cea mai sigura solutie terapeutica si este tratamentul de alegere in majoritatea cazurilor. In functie de starea animalului, trebuie luata in considerare si terapia de sustinere: terapia cu fluide, terapia cu antibiotice, calmantele .
  • Tratament medical: inclusiv spalarea uterului, implantarea drenajului transcervical, terapia cu antibiotice si administrarea de prostaglandine pentru a creste contractilitatea uterina. Acest tratament poate fi efectuat in cazuri usoare, cand se doreste pastrarea fertilitatii animalului, desi trebuie luat in considerare faptul ca nu exista nicio garantie ca aceasta capacitate de gestatie va fi mentinuta. Aceasta optiune terapeutica trebuie administrata numai in cazurile de piometru deschis si dupa o evaluare atenta a pacientului.

Nu disperati: cu asistenta adecvata si interventie prompta, chiar si cazurile severe au de multe ori sanse mari de recuperare. Trebuie avut in vedere faptul ca, desi interventia chirurgicala poate prezenta si un risc la un animal debilitat, fara tratament, alternativa este moartea.

Poate sa apara piometru la o catea sterilizata ?

Te voi linisti imediat. Nu este posibil sa aveti un piometru la un caine sterilizat, deoarece asa cum am vazut, este o boala strans legata de ciclul estru si de productia de hormoni. Deci, fara ovare, fara piometru!

Prevenirea

Multi proprietari nu-si sterilizeaza animalutul din frica de interventia chirurgicala, anestezie sau datorita unui factor economic! 

Toate catelele care nu sunt destinate reproducerii ar trebui sterilizate. In acest fel, nu numai piometrul este prevenit, ci si tumorile mamare.

Lasă un comentariu