Sindromul Cushing la caini – ce este si cum se manifesta aceasta boala

Sindromul Cushing sau hiperadrenocorticismul este una dintre cele mai frecvente boli endocrine la caini si consta intr-o concentratie crescuta de cortizol in sange ; Cortizolul este un hormon produs de doua glande importante, suprarenalele – situate langa rinichi, care actioneaza ca un regulator al tensiunii arteriale, al echilibrului electrolitic, al metabolismului si al sistemului imunitar. 

Aceasta boala afecteaza in principal indivizii cu varsta peste 6 ani, desi unele cazuri au fost gasite si la cainii mai tineri. Printre cele mai predispuse rase de caini amintim teckel, boston terrier, boxer, beagle.

In 85% din cazuri, cauza sindromului Cushing este prezenta unei tumori la nivelul glandei pituitare. Acest tip de neoplasm, in general, are o natura benigna si apare mentinand dimensiuni reduse, rareori provocand leziuni ale sistemului neurologic. 

In restul de 15% din cazuri, cauza poate fi legata de prezenta tumorii la nivelul glandelor suprarenale, care este maligna si greu de detectat. 
O alta categorie aparte o reprezinta cazurile de hipercortizolism cauzate de administrarea prelungita a medicamentelor (corticosteroizi). 

Care sunt simptomele ?

Cainele cu boala Cushing are cateva simptome caracteristice, cum ar fi: 

  • Sete excesiva
  • Urinare excesiva
  • Apetit crescut
  • Crestere in greutate
  • Abdomen umflat
  • Obezitate
  • Caderea parului
  • Lipsa de energie
  • Infertilitate
  • Iritatii ale pielii
  • Subtierea pielii

Aceste simptome pot fi un prim semn de alarma, dar pentru a diagnostica cu certitudine prezenta bolii Cushing este important sa mergi la veterinar pentru o examinare amanuntita.

simptome sindorm cushing

Diagnostic

Unul dintre primii pasi presupune efectuarea unor analize de sange si urina, pentru a verifica eventualele valori anormale; apoi se efectueaza o ecografie abdominala, cu scopul de a studia cu acuratete morfologia si marimea glandelor suprarenale, si un test specific pe sange pentru masurarea productiei de cortizol. 

O alta modalitate de depistare a bolii este cu ajutorul unei injectii cu dexametazona steroidica. In cazul unul animal sanatos, nivelul de cortizol scade in cateva ore, din cauza steroidului care reprima productia suprarenala de cortizol. In cazul in care boala este prezenta, nivelul de cortizol nu scade in urma acestui test. 

Diagnosticul sindromului Cushing prin ecografie, tomografie

Tehnicile imagistice pe care le avel al dispozitie capabile sa evidentieze posibile forme tumorale ale glandelor suprarenale, prin simple examinari ecografice.

In cazul neoplasmelor hipofizare, daca acestea au dimensiuni detectabile, pot fi evidentiate prin tomografii.

Acest lucru va permite sa vedeti dimensiunea glandei suprarenale si sa verificati daca exista cancere, mariri ale ambelor glande sau doar una.

Un semn sugestiv al adenomului hipofizar este cresterea in dimensiune. Daca se confirma prezenta unor neoplasme, va fi necesar sa se verifice daca nu exista metastaze in ficat sau in zonele inconjuratoare.

In functie de rezultatele obtinute, medicul veterinar va putea sa defineasca diagnosticul si sa pregateasca un posibil plan terapeutic.

Cum se trateaza boala Cushing?

Odata ce s-a diagnosticat cu certitudine prezenta sindromul Cushing, tratamentul care trebuie intreprins depinde de cauza aparitiei bolii. 

In cazurile in care boala este cauzata de prezenta unei tumori in glanda suprarenala sau glanda pituitara, interventia chirurgicala poate fi necesara si decisiva. 

Cand, in schimb, boala Cushing nu este cauzata de tumori glandulare sau daca aceste tumori sunt inoperabile, interventia chirurgicala este automat exclusa, de aceea se procedeaza la tratamente farmacologice pentru a reduce simptomele la pacient. 

Dintre medicamente, cel mai cunoscut este Trilostanul, disponibil sub forma de capsule pentru administrare orala, care inhiba productia de cortizol.

Tratamentul farmacologic va fi continuat pe toata durata vietii cainelui si va necesita o monitorizare constanta de catre medicul veterinar, acestea fiind medicamente care trebuie dozate cu mare atentie in functie de caine si de raspunsul la tratament.

Pentru orice informatie, clarificare sau indoiala nu ezitati sa ne contactati, suntem intotdeauna disponibili pentru a va ajuta cainele sa se imbunatateasca. 

Lasă un comentariu