Urolitiaza la caini: iata cum se manifesta si cum sa o tratezi

Urolitiaza este o patologie destul de comuna care afecteaza foarte multi cainii. In acest articol vom aprofunda mai bine aceasta patologie si vom vedea impreuna ce este mai exact, cum se manifesta, cum sa o prevenim si care este cel mai bun tratament.

Sa incepem!

Dintre bolile canine, si in special cele care afecteaza tractul urinar, urolitiaza este una dintre cele mai frecvente. Dar in ce consta?

Urolitii sunt ceea ce se numesc in mod obisnuit calculi, adica sedimente cristaloide care se formeaza si se depun in tractul urinar al animalelor noastre .

Pentru a intelege mai bine cum se formeaza, sa facem un mic pas inapoi si sa incercam sa intelegem impreuna cum functioneaza sistemul urinar al unui caine.

Tractul urinar este alcatuit din rinichi, care functioneaza ca un filtru, purificand substantele reziduale. Acest lichid rezidual, sau urina, este apoi transportat de rinichi in vezica prin uretere. Din vezica trece apoi in uretra care are sarcina de a o expulza atunci cand cainele nostru face pipi.

Acesta este procesul normal de urinare.

Dar ce se intampla cand cainele are uroliti? Si cum se formeaza?

Cum se formeaza urolitii ?

Dupa cum stim cu totii, urina are o forma lichida. In interior, insa, exista si minerale.

Cand urina este prea concentrata, aceste minerale tind sa se cristalizeze, adica sa se solidifice, generand ceea ce se numesc uroliti sau “pietre”.

Aceste cristale nu sunt toate la fel : pot fi asemanatoare cu nisipul sau se pot concentra in pietricele, pot avea compozitii diferite, pot cauza probleme mai mari sau pot ramane in tractul urinar fara a crea probleme, de obicei in vezica.

Printre cei mai frecventi uroliti, gasim de exemplu oxalat de calciu, urat sau struvit, chiar daca formatiunile mai rare pot avea si o alta natura.

Cauzele patologiei

Exista mai multe cauze care pot duce la urolitiaza, in special din cauza unei alimentatii incorecte sau a unei hidratari insuficiente dar exista si alte caracteristici care sunt comune cainilor mai predispusi la aceasta patologie.

Subiectii cei mai expusi la pietre la rinichi, de fapt:

  • au o dieta incorecta
  • nu beau suficient
  • sunt caini adulti
  • au dimensiuni mici
  • nu proceseaza corect aminoacizii si proteinele
  • sunt predominant masculi
  • iau medicamente care pot incuraja dezvoltarea pietrelor
  • pot avea infectii ale tractului urinar
  • au dezvoltat anterior alte afectiuni, cum ar fi boala Cushing.

Exista, de asemenea, unele rase care sunt mai predispuse la urolitiaza, cum ar fi Dalmatian, Newfoundland, Buldogul englez, Yorkshire terrier, Schnauzer miniatural sau Cocker spaniel.

Cum se diagnosticheza

Daca observi ca animalul tau are manifestari care reflecta cele mai frecvente simptome pe care tocmai le-am vazut, mai intai nu dispera. Urolitiaza este o patologie care poate fi vindecata si nu duce la consecinte grave.

Primul lucru de facut in prezenta acestor simptome este, fara indoiala, sa investighezi problema impreuna cu medicul veterinar si sa excluzi alte patologii care aduc simptome similare, cum ar fi cistita si infectiile tractului urinar, pentru a afla daca intr-adevar este vorba de urolitiaza.

Diagnosticul de urolitiaza se face in esenta prin urocultura, adica prin analiza de urina. De fapt, prin analiza unei probe de urina, medicul veterinar poate fi capabil sa gaseasca cristale si bacterii si sa evidentieze tipul de urolitiaza care ne afecteaza animalul de companie.

O alta analiza care poate fi efectuata este radiografia, prin care putem investiga marimea si numarul de uroliti prezenti in tractul urinar si pentru a stabili cel mai bun tip de terapie.

De fapt, daca urolitii sunt foarte mari si nu pot fi expulzati prin urina, va fi necesara o interventie chirurgicala pentru indepartarea acestora.

In plus, medicul veterinar va efectua si analize suplimentare pentru a afla natura urolitilor, astfel incat sa poata fi prescrisa cea mai buna terapie de la caz la caz.

Prevenire si tratament

Chiar daca, din pacate, o prevenire absoluta nu este posibila, putem incerca sa scadem posibilitatea ca animalul nostru sa sufere de aceasta patologie, prin anumite obiceiuri, precum:

  • asigurati intotdeauna cainelui o hrana adecvata si intotdeauna apa proaspata si curata
  • respecta orarul de iesiri
  • monitorizati intotdeauna cainele pentru a observa diferite atitudini, mai ales cand este pe cale sa urineze
  • faceti mereu controale periodice la veterinar.

Daca, in schimb, veterinarul confirma prezenta urolitiazei, atunci va stabili cea mai buna terapie si cea mai buna dieta pe care va trebui sa o urmeze cainele nostru.

Prin urmare, nu exista o terapie universala, medicul veterinar va lua decizii in functie de dimensiunea, compozitia si localizarea pietrelor pentru a incerca sa le dizolve prin terapie sau, daca sunt prea mari, sa le indeparteze chirurgical.

Urolitiaza este o boala foarte frecventa, dar in general nu esste periculoasa. Cu toate acestea, poate deveni foarte iritanta si dureroasa, prin urmare, este important sa o puteti recunoaste rapid, astfel incat sa fie mai putine sanse de a fi supus unei interventii chirurgicale.

Cand urolitii nu sunt deosebit de mari, terapia medicamentoasa este adesea suficienta pentru a reduce pietrele, astfel incat sa poata fi expulzate in mod natural prin urina.

In orice caz, chiar daca preventia nu garanteaza 100% aparitia urolitiazei, este totusi important sa garantam cainelui nostru o viata mereu sanatoasa, alcatuita din multa activitate fizica, o buna doza de rasfat, o alimentatie sanatoasa si echilibrata ,multa apa proaspata si curata.

In acest fel, nu doar ca vom reduce posibilitatea aparitiei urolitiazelor, dar ii oferim prietenului nostru patruped cea mai buna viata pe care si-o poate dori, o viata de joaca si iubire neconditionata.

Dorim sa impartasim un caz de Urilitiaza care au fost tratat de echipa WesternVet.

Pacient – Toby, bichon, 6 ani, mascul

S-a prezentat cu urinare sangvinolenta; in urma investigatiilor clinice si paraclinice s-a pus in evidenta prezenta unor litiaze urinare.

Pacient – Ricky, caine, metis, mascul

Urineaza putin si des, vomita. In urma investigatiilor radiologice s-au evidentiat calculi urinari in regiunea peniana. Eliminarea lor in mod natural nu a fost posibila, si nici sondarea uretrala. S-a recurs la interventie chirurgicala pentru uretrostoma.

Un comentariu la „Urolitiaza la caini: iata cum se manifesta si cum sa o tratezi”

  1. Bună ziua. Am un corgi adult, mascul, urinează cu sânge și vomită un lichid de culoare galbenă. Pot să-l țin până mâine după-amiază când am posibilitatea să-l duc la un cabinet veterinar? Care ar fi cauza?

    Răspunde

Lasă un comentariu