Ce sunt glandele perianale si la ce folosesc ?
In jurul anusului cainelui si a pisicii, exista o multime de glande.
- Glandele supracaudale: situate in partea superioara a anusului, sunt subdezvoltate, dar pot creste in volum daca se inflameaza.
- Glande circumanale: care se gasesc in jurul deschiderii anale , dar care sunt localizate si in alte parti ale corpului , cum ar fi sub coada, in jurul organelor genitale, zona inferioara a abdomenului; sunt sebacee care actioneaza sub influenta hormonilor produsi de testicule la mascul si de cortexul suprarenal la femela.
- Saci anali: 2 saculeti plasati lateral catre anus, care sunt prezentati prin doua orificii mici care reprezinta iesirea lor spre exterior.
Secretia produsa de glande, prezenta in interiorul acestora, picura pe fecale facandu-le mirositoare, ca mijloc de comunicare cu alti caini.
La mascul glandele sunt mai dezvoltate decat la femele .
Saculetii anali sunt captusiti cu muschi puternici care permit expulzarea lichidului chiar si la o distanta de cativa centimetri (pana la un metru), ceea ce se poate intampla mai ales in stari de stres mediu sever sau frica.
De asemenea, glandele perianale se golesc in timpul defecatiei si in diferite momente in care subiectul simte nevoia de a-si indica prezenta in mediu.
Probleme ale glandelor perianale la caini si pisici
Problemele pe care le pot intalni cel mai frecvent sunt:
- inflamatie
- incapacitatea de a goli (datorita paraliziei posterioare a trunchiului )
Cantitatea si calitatea secretiei produse depind de mai multi factori. Acestea includ:
- conditii hormonale
- factori alimentari
Simptome ale glandelor perianale inflamate
Simpla inflamatie , de obicei , este destul de usor de recunoscut:
- isi linge deseori anusul
- isi taraie fundul pe pamant
- emite un miros de peste putred
- uneori pot fi vizibil inflamate
- la palpare sunt dure.
In cazuri mai severe, poate prezenta, dureri si pierderea poftei de mancare .
Va fi responsabilitatea medicului sa evalueze daca este necesara sau nu o reconsiderare a dietei care ar trebui sa fie imbunatatita.
Golirea continua a glandelor, insa, este considerata malpraxis, deoarece trebuie investigat motivul pentru care secretia nu reuseste sa fie expulzata spontan.
Prin urmare , nu este normal sa trebuiasca sa stoarceti glandele prea des (mai mult de o data la 6 luni)
Daca glandele cainelui dvs. sunt intotdeauna inflamate si umflate , ar putea aparea cea mai grava afectiune: abcesul, fistula, tumori perianale, hernie sau corp strain.
De aceea este bine sa actionam si sa punem un diagnostic mai precis.
Vidarea glandelor perianale este o procedura de rutina, care face parte din toaletarea regulata a cainilor si pisicilor ce au o predispozitie pentru a dezvolta un blocaj