Cardiologia este o ramura a medicinei care, chiar si la animale are o importanta considerabila.
Un examen cardiologic include, pe langa consultatia minutioasa:
- masurarea tensiunii arteriale
- radiografii de torace (pentru a depista eventualele modificari la nivel cardiac si pulmonar)
- ecografie cardiaca (pentru evaluarea muschiului cardiac, a valvelor si a fluxului sangvin) si
- electrocardiograma (pentru evaluarea activitatii electrice a cordului).
- Analizele de sange sunt si acestea de mare ajutor pentru evalua intregul organism.
La WESTERNVET exista un departament de cardiologie , sustinut de echipamente de ultima generatie pentru prevenirea , diagnosticarea si tratamentul corect al bolilor de inima la caini si pisici.
O inspectie precisa trebuie sa-l directioneze pe medicul generalist catre diagnostice aprofundate, evaluand, pe langa semnele care sunt evidente, posibila predispozitie a rasei catre bolile cardiace congenitale sau dobandite.
Structura noastra dispune de mai multe instrumente de monitorizare cardiaca:
- radiografie digitala
- ecocardiografie
Datorita eforturilor echipei noastre , putem optimiza prevenirea si controlul bolilor cardiace complexe, prin monitorizarea constanta a pacientului si verificarea starii sale de sanatate.
In caz de urgenta , departamentul de terapie intensiva este capabil sa garanteze asistenta continua pacientilor cu insuficienta cardiaca care au nevoie de monitorizarea functiilor vitale si terapie cu oxigen.
Tehnicile noastre nu sunt deloc dureroare pentru pacient. Cu toate acestea, daca operatorul isi da seama ca induce stres emotional excesiv chiar si cu o simpla manevra, va avea grija propuna proprietarului o sedare usoara pentru a optimiza calitatea examinarii si pentru a respecta nevoile animalului pe cat posibil .
Serviciul de cardiologie este garantat de la 8 la 20. Departamentul de urgenta ofera o disponibilitate de 7 zile pe saptamana pentru orice tip de urgenta
Electrocardiograma (EKG) a cainilor si pisicilor
Electrocardiograma (ECG) este inregistrarea, reprezentata intr-un grafic, a activitatii electrice a inimii, obtinuta prin pozitionarea de electrozi pe suprafata corpului. Utilizarea sa este esentiala pentru:
- Diagnosticul aritmiilor – Se pot diagnostica in timpul vizitei cardiologice prin ascultarea inimii.
- Diagnosticul de patologie cardiaca – Cu ocazia unor episoade sincopale, lesin, slabiciune, in asociere cu alte analize.
- Examinari preoperatorii – Cu ocazia interventiei chirurgicale , anestezistul efectueaza un EKG de control.
Ecocardiografie la caini si pisici
Cu aceasta metoda, sunt studiate inima si fluxul sanguin prin valvele cardiace, prin intermediul ultrasunetelor .
Spre deosebire de radiatiile utilizate in radiologie, ultrasunetele sunt inofensive , deci nu sunt necesare masuri de precautie, iar examinarea poate fi efectuata oricarui pacient de nenumarate ori, chiar si atunci cand este gestanta.
Cum se realizeaza ecocardiografia la animale ?
Subiectul este pozitionat in decubit lateral pe o masa speciala moale si prevazut cu o gaura prin care operatorul va plasa sonda cu ultrasunete la nivelul zonei cardiace a pacientului.
Aceasta operatie este esentiala, deoarece interferenta legata de prezenta parului nu permite inregistrarea unor imagini evaluabile corect.
Prezenta proprietarului este extrem de importanta pentru a limita stresul indus pacientului in decubit fortat , in special la pisici, dar nu numai. Prezenta, siguranta si mangaierile sale sunt aproape intotdeauna suficiente pentru a ne permite sa efectuam un examen ecocardiografic complet.
De asemenea, este nevoie de ajutor fizic pentru mentinerea gurii stranse pentru a avea o inregistrare corecta a imaginilor.
Pisicile sunt pacientii care trebuie sa fie tratate cu manevre delicate. De aceea, toate examinarile instrumentale efectuate la clinica WESTERNVET sunt facute cu respect absolut pentru pacient.
In general, suntem inclinati sa efectuam aceste proceduri cu pacientul treaz, in prezenta proprietarului si intr-un mediu confortabil si linistit, pentru a asigura o liniste sufleteasca maxima.
Cand este bine sa faci o ecocardiografie la caini si pisici?
Acest test trebuie prescris de fiecare data cand medicul simte un „sunet” atunci cand examineaza pacientul . Adesea, din pacate, acest simptom este subestimat si nu este investigat , interpretandu-l ca pe o constatare normala.
In realitate, s-ar putea agrava, motiv pentru care este important sa se evalueze severitatea acestuia cu o ecocardiografie si, prin controale programate, sa se evalueze posibila sa agravare, pentru a pregati terapia de suport si pentru a intarzia episoadele de posibila insuficienta cardiaca.
In plus fata de aceasta afectiune, prin ecocardiografie este posibil:
- Sa faceti un diagnostic definitiv al bolilor de inima – prin evaluarea morfologiei valvelor, a cineticii cardiace si a fluxurilor valvulare este posibil sa se faca diagnostice de boli cardiace congenitale sau dobandite
- Ecocardiografii consecutive – pentru a stabili un tratament medical si a evalua eficacitatea acestuia in timp si a modera tratamentele in functie de variatiile constatate.
- Sa faceti screeningul rasei – prin aceasta examinare, repetata cu o periodicitate diferita in raport cu patologia in cauza, este posibil sa se selecteze reproducatori sanatosi si sa se reduca din ce in ce mai mult incidenta numeroaselor boli congenitale ale inimii
Rapoartele examinarii ecocardiografice facute de Westernvet arata rezultatul, suspiciunea de diagnostic, orice tratament si frecventa a controalelor recomandate, elemente esentiale pentru medicul care va trebui apoi sa stabileasca terapia corecta.
Afectiuni cardiace
Afectiunile cardiace pot fi de 2 feluri: congenitale si dobandite
Afectiunile cardiace congenitale:
- PDA (Patent Ductus Arteriosus) -Persistenta ductului arterial, care la fat are rolul de a transmite sangele oxigenat matern, ocolind plamanii care inca nu sunt functionali. Imediat dupa nastere, in mod normal acest duct se inchide. Persistenta lui duce la aparitia acestei afectiuni, care lasata netratata, rezulta in insuficienta cardiaca. Dupa diagnosticul de certitudine a PDA-ului, tratamentul consta in corectarea chirurgicala.
- Stenoza pulmonara si Stenoza aortica – consta in ingustarea arterei aorte sau arterei pulmonare, deasupra sau dedesubtul valvelor. Acest lucru duce la cresterea presiunii cu care circula sangele si in timp, la aparitia modificarilor la nivel miocardic. Tratamentul chirurgical este indicat in cazul formelor severe de stenoza, prin valvuloplastie.
- Defect de sept interventricular – Septul interventicular este un perete care separa ventriculul stang de cel drept. Defectul poate aparea la orice nivel al acestui perete, dar cel mai frecvent el apare catre baza cordului. Tratamentul consta in corectarea chirurgicala, in functie de severitatea bolii.
- Tetralogia Fallot – imbina prezenta stenozei pulmonare, defect de sept interventricular, hipertrofie de cord drept si diferite grade de deviere spre dreapta a cordului. Desi este o afectiune rar intalnita, progrnosticul este rezervat iar terapia chirurgicala presupune riscuri extrem de mari.
- Displazie de valva atrio-ventriculara – Malformatia congenitala a valvei mitrale sau tricuspide, ce rezulta in regurgitare valvulara sau insuficienta valvulara.
Afectiunile cardiace dobandite:
- Boala valvulara mitrala degenerativa – una dintre cele mai frecvente afectiuni cardiace la caine, cu o prevalenta crescuta la pacientii geriatrici. Este o boala progresiva, cu schimbari subtile a structurii valvelor, ce duc in timp la o disfunctie valvulara evidenta. Poate afecta caini din orice rasa, insa din punct de vedere clinic este mai des observata la cainii de talie mica (Poodle toy, Pomeranian, Yorkshire Terrier, Chiuhuahua). Cateii din rasa Cavalier King Charles Spaniel fac aceasta boala cu o frecventa crescuta, putand fi diagnosticati de la o varsta mica.
- Endocardita – rar intalnita la caini si pisici, cu un prognostic in general grav, chiar si cu terapie agresiva.
- Cardiomiopatia Dilatativa – cea mai comuna boala intalnita la cainii de talie mare, in special la rasele Doberman Pinscher, Irish Wolfhound, Scottish Deerhound, Marele Danez.
- Cardiomiopatia Hipertrofica – rar la caini, frecventa la pisici
- Cardiomiopatia Restrictiva