Ultimele cercetari in acest domeniu sustin conceptul ca nutritia optima este o parte integrala din protocolul de tratament pentru cainii si pisicile cu afectiuni cardiace.
Principalele aspecte nutritionale de luat in considerare includ mentinerea apetitului si a conditiei corporale optime, evitand deficientele nutritionale si excesele ( ex. Sodiu cu moderatie) si obtinerea beneficiilor suplimentarii alimentare.
Deficiente nutritionale frecvente in boala cardiaca
Cainii si pisicile cu boli cardiace prezinta o varietate de modificari patofiziologice, precum retentia de sodiu si de apa si, in functie de stadiul bolii si protocolul terapeutic, dezechilibre electrolitice. De asemenea, pot aparea:
- Aport caloric redus – cand apare insuficienta cardiaca congestiva, apar frecvent modificari ale apetitului: anorexie (pierderea completa a apetitului), hiporexie (reducerea apetitului) sau disrexie (apetit capricios). Toate acestea contribuie la scaderea in greutate si pierderea de masa musculara. Aceste modificari ale apetitului pot fi rezultatul cresterii in productia de mediatori inflamatori, al efectelor secundare a medicatiei sau un control slab al semnelor clinice. Desi multe animale cu afectiune cardiaca prezinta scadere in greutate, in special in fazele avansate de boala, multe dintre ele sunt obeze sau supraponderale (cu sau fara pierdere de masa musculara).
- Cresterea catabolismului proteic ce rezulta in pierderea masei musculare (cahexie cardiaca) – este un proces multifactorial cauzat de anorexie, cresterea necesarului energetic si cresterea productiei de cytokine inflamatorii. Aceste cytokine cauzeaza si hipertrofia miocitelor cardiace si fibroza si au efect inotrop negativ (reducerea capacitatii de contractie). Cahexia cardiaca afecteaza sistemul imunitar si rata de supravietuire, astfel ca este importanta depistarea ei precoce si tratarea corespunzatoare.
- Deficienta de taurina – Taurina poate avea un rol in aparitia cardiomiopatiei dilatative la pisica si in unele cazuri la caine. Cardiomiopatia dilatativa la pisica este acum mai rara si poate fi suspectata daca pisicile sunt hranite cu dieta vegetariana, hrana gatita in casa sau hrana de proasta calitate. Unii caini cu Cardiomiopatie dilatativa pot avea deficiente de taurina, in special anumite rase (Cocker Spaniel American, St. Bernard, Newfoundland, Golden Retriever), mai ales daca sunt hraniti cu hrana ce contine miel si orez, hrana bogata in fibre sau dieta cu proteina in cantitate mica.
- Deficienta de acizi grasi omega-3 – grasimile sanatoase au un rol esential in inflamatie, sustinerea sistemului imun, hemodinamica si reprezinta o sursa buna de calorii. Acizii grasi omega-3 ( EPA si DHA) se gasesc in cantitati mici la nivelul membranei celulare, in comparatie cu acizii grasi omega-6, dar nivelul lor poate fi crescut prin consumarea hranei bogata in aceasta sau adaugarea suplimentelor bogate in acizi grasi omega-3. Suplimentarea cu ulei de peste imbunatateste de asemenea masa musculara, iar la unele animale poate ajuta si la cresterea apetitului. Un alt efecte benefic este efectul lor antiaritmic.
- Deficienta sau excesul de minerale – Retentia de sodiu (sare) si apa ; in contrast, hiponatremia care apare in fazele avansate de insuficienta cardiaca congestiva din cauza excesului de apa retinuta in organism, care poate fi asociata cu efecte adverse; Retentia de potasiu sau scaderea potasiului in functie de medicatia administrata; Hipomagneziemie – in cazul in care medicatia consta in administrarea de doze mari de diuretice
Pentru corectarea eventualelor deficiente nutritionale, trebuie luate in considerare tipul de boala: cardiomiopatie dilatativa, cardiomiopatie hipertrofica, boala cardiaca congenitala, precum si stadiul bolii: preclinic, moderat, sever, dar si urmatorii factori:
- Examenul clinic: evaluarea conditiei generale, a masei musculare, cresterea sau scaderea in greutate
- Rezultatele investigatiilor de laborator: hipoalbuminemie, azotemie, hipo sau hiperkalemie, hipomagneziemie
- Alte boli concurente : frecvent intalnite la pacientii cardiaci, si care pot avea efecte semnificative asupra planului nutritional
Pe baza tuturor acestor factori, se poate face un plan nutritional individualizat pentru fiecare pacient, care trebuie reevaluat la fiecare recontrol.