Toto, un bichon de 12 ani, a ajuns la clinica noastra cu simptome gastro-intestinale instalate de 7 zile. Acestea includeau voma si senzatie de disconfort abdominal dupa masa, scaune moi, letargie si in ultimele zile lipsa poftei de mancare si neliniste noaptea.
Clinic, acesta avea abdomen acut insotit de febra si cifoza specifica, sindrom subfebril (39.6 C). Analizele de sange aratau o crestere a enzimelor hepatice (ALT,ALP,GGT) precum si bilirubinemie si leucocitoza minora. La ecografia abdominala se stabileste diagnostic de mucocel, prin aspectul de “kiwi” a vezicii biliare, metoda de diagnostic cu acuratete de 100% in acest caz.

Mucocelul este o boala a vezicii biliare in care stratul interior al peretilor acesteia secreta un mucus vascos ce nu poate fi eliminat spre duoden. In timp, acesta ocupa intreg lumenul vezical, ceea ce poate duce la icter mecanic (post-hepatic), ruperea vezicii biliare si peritonita, caz ce duce la complicatii severe si chiar moarte.
In acest caz s-a impus extragerea vezicii biliare prin colecistectomie clasica. Colecistectomia este o interventie de dificultate ridicata, cu multe riscuri intra-operatorii si post-operatorii. Presupune o debridare atenta a vezicii biliare de lobii hepatici de care este foarte aderenta, ligaturarea ductului biliar si evitarea lezarii structurilor proximale (v. si a. cistica, ductul cistic, a.hepatica si v.porta). In cazul lui Toto, operatia a decurs fara probleme, cu sangerari minime si timpi operatori scurti.


Vezica lui biliara era ocupata in peste 95% de un mucus dens, inchis la culoare, foarte aderent de peretii cistici.

Complicatiile post-operatorii sunt frecvente si pot diferi in gravitate, de la vome si scaune moi, pana la icter obstructiv si hemoragii abdominale. Ultimele studii dau rata complicatiilor la 60%, iar mortalitatea la 16.7%, depinzand de multi factori.
Toto a suferit complicatii minore post-operator, incluzand un episod de voma, un scaun moale cu melena si anemie regenerativa moderata, toate fiind manageriate terapeutic.
