LUXATIA STERNULUI LA PISICI

Sternul joacă un rol major prin protejarea inimii și plămânilor și ajută la mișcarea respirației .

Luxația sternului este o afecțiune rară și este cel mai adesea rezultatul unui traumatism.

Doar 5 cazuri (4 pisici și 1 câine) au fost raportate în mod specific în literatură .S-a descris managementul medical și chirurgical, cu informații limitate cu privire la cea mai bună opțiune de tratament pentru aceste cazuri .

Leo , este o pisicuta in varsta de 5 ani care s-a prezentat la clinica noastra pentru un examen radiologic . In urma examenului radiologic s-a observat luxație sternebre 3-4 si 5-6 ;

Nu există linii directoare clare de tratament privind stabilizarea sternului la câini și pisici. La om, o minoritate de fracturi/luxații sternale necesită tratament chirurgical. Chirurgia este indicată la pacienții cu deplasare semnificativă, durere necontrolată, compromis cardiorespirator sau lipsă de consolidare clinică .

Prin extensie în medicina veterinară, managementul chirurgical trebuie luat în considerare în cazurile de deplasare severă, respirație afectată sau durere severă . Pe baza acestui raport de caz, autorii recomandă și intervenția chirurgicală dacă există o suspiciune clinică de hernie pulmonară încarcerată.

Diverse tehnici de fixare au fost publicate în medicina umană, inclusiv fire din oțel inoxidabil, plăci și șuruburi interne cimentate. Cea mai potrivită tehnică presupune utilizarea plăcilor și șuruburilor de titan pentru osteosinteza plăcilor .

La toate pisicile descrise in literatura de specialitate se suspecteaza o origine traumatica ca si in cazul pacientului nostru. În studiul lui Van den Broek și colab. , modificări degenerative marcante ale articulațiilor intersternebrale au fost observate la 5 câini tocmai la nivelul subluxației sternale. Ar putea sugera o posibilă luxație spontană în urma instabilității subclinice și a artropatiei acestor articulații.

Din cauza riscurilor asociate cu repararea chirurgicală a cavității toracice, mulți medici veterinari decid să gestioneze aceste cazuri în mod conservator . Cu toate acestea, toracoscopia este un instrument valoros și ar putea fi utilizat mai sistematic pentru a limita complicațiile intraoperatorii.

Lasă un comentariu