Tuse de canisa la un pui de Husky

Tusea de canisa este o boala respiratorie cu un grad mare de contagiozitate, ce afecteaza cainii, in special puii si cateii in varsta sau cu alte afectiuni preexistente.

Cauza acestei boli este reprezentata de un grup mare de microorganisme, incluzand Bordetella bronchiseptica, virusul Parainfluentei canine, Adenovirusul canin 2 si, mai rar, virusul Distemper (frecvent pot aparea infectii suprapuse cu Klebsiella penumoniae, Escherichia coli si Pseudomonas).

Principalul semn clinic este tusea uscata, de multe ori severa, ce poate fi urmata de senzatie de voma. In cazurile severe poate aparea febra, secretii nazale purulente, apatie, anorexie, tuse productiva, care sunt indicatoare pentru bronhopneumonie.

Catelusul Ice, un puiut de Husky siberian in varsta de doar 2 luni, s-a prezentat in cadrul clinicii noastre pentru ca tusea foarte des si isi pierduse vocea. In urma examenului clinic, a exsudatului faringian (pozitiv pentru Klebsiella pneumoniae) si a examenului radiologic, s-a pus diagnosticul de tuse de canisa complicata cu bronhopenumonie. Din fericire, manifestarea clinica nu a fost atat de severa la el, nu a facut febra, si pentru ca a fost adus la timp si pus pe tratament, evolutia bolii a fost una favorabila.

Tratamentul instituit a inclus antibioterapie, antiinflamator, medicatie bronholitica si antitusiva, astfel ca dupa 14 zile tusea a disparut complet.

E bine de stiut ca tusea de canisa poate persista pana la 10-20 de zile, insa o data inceput tratamentul specific, sansele ca aceasta sa evolueze incep sa scada.

Pentru a preveni aparitia acestei boli exista un vaccin specific, ce se repeta anual, sau la 6 luni atunci cand catelusul este dus in comunitati de catei frecvent ( hotel sau pensiune).

Lasă un comentariu