Artrita la caini – simptome, tratament si preventie

Printre cele mai frecvente tulburari articulare de care poate suferi iubitul nostru prieten, se numara artrita: in acest articol vom vorbi despre cauzele artritei, care sunt simptomele, cum sa o tratam si sa o prevenim.

Asa cum se intampla in cazul oamenilor, la fel si cainii pot suferi de probleme articulare variate, care se agraveaza adesea cu varsta; apar afectiuni progresive precum osteoartrita sau displazia de sold, dar si leziuni de natura traumatica care afecteaza exemplarele de orice varsta, rasa, sex si dimensiune.

Une dintre acestea este artrita, o boala articulara foarte dureroasa. Nu are legaturi stranse cu varsta animalului, ci este o boala autoimuna care, daca este diagnosticata si tratata in timp util, poate fi tinuta sub control.

In acest articol exploram subiectul artritei la caini , investigand cauzele, simptomele, tratamentul si remediile naturiste ale acesteia si descoperim ca trebuie sa se distinga de o alta patologie canina cu semnale similare, si anume osteoartrita.

Artrita este o boala inflamatorie cauzata de un agent infectios sau de o alterare imunologica care afecteaza tesutul conjunctiv al articulatiilor provocand dureri cronice din cauza uzurii cartilajului si deformarea oaselor.

Este o boala autoimuna care se poate dezvolta la caini de orice varsta, inclusiv la catei iar de indata ce au fost identificate primele simptome, este fundamental sa duceti imediat cainele la medicul veterinar care va putea diagnostica corect problema si va prescrie tratamente adecvate pentru controlul bolii.

Din acest motiv, primul lucru important este sa stii sa recunosti simptomele, enumerate in paragraful urmator. Intre timp, trebuie precizat ca si osteoartrita canina prezinta simptome asemanatoare dar cu unele diferente specifice: este o boala cronica, degenerativa si netratabila tipica cainilor in varsta, si a unor rase precum maltezul, buldogul si labradorul retriever.

artrita-caine

Simptome artritei la caini

  • Dificultate la mers si schiopatare;
  • Dispozitie trista si semne de depresie.
  • Refuzul animalului de a face orice activitate fizica;
  • Cand sta in patru labe, are tendinta de a-si aduce labele din spate impreuna (de obicei mai expuse riscului) pentru a descarca greutatea de pe labele din fata;
  • Mers lent si dificultati de ridicare;
  • Tendinta cainelui de a musca si linga labele la nivelul articulatiilor afectate;
  • Dureri in labe cu gemete in cazul contactului cu zona afectata;
  • Cainele tinde sa fie agresiv si nervos;
  • Cainele tinde sa se ingrase chiar daca obiceiurile sale alimentare nu se schimba;
  • Agravarea simptomelor in cele mai reci perioade ale anului.

Cauze si rase mai predispuse artritei

Dupa cum am mentionat, artrita este declansata de inflamatia articulatiilor care tinde sa se agraveze in timp. Exista cateva cauze care fac cainele mai predispus la artrita, acestea sunt in esenta:

  • boli congenitale ale articulatiilor si in special displazie de sold ;
  • traumatisme, leziuni si laceratii ale articulatiilor sau ligamentelor, precum luxatiile;
  • obezitatea, care impreuna cu batranetea accelereaza procesul natural de degenerare articulara.

In plus, unele rase de caini sunt mai expuse riscului de a face artrita din cauza conformatiei structurale deosebite ale animalului si a consistentei osoase tipice rasei in cauza: printre acestia, mentionam in special ciobanesc german, labrador, dobermann si maltez .

Tratamentul artritei canine

Atunci cand apare una din aceste simptome sau mai multe intr-o perioada de doua sau trei saptamani, trebuie dus la un medic veterinar pentru evaluarea clinica a situatiei, care poate include un examen fizic si eventual radiografii. Daca diagnosticul de artrita este confirmat, trebuie actionat cat mai curand posibil.

radiografie artrita

La Clinica Veterinara Westernvet din Bucuresti exista instrumente de ultima generatie. Aparat de Radiologie Digitala – pentru diagnosticul si monitorizarea afectiunilor osoase, fracturi, osteofitoza, scolioza, precum si a patologiilor cu localizare abdominala, toracala, si la nivelul tesuturilor moi capabile sa proceseze imagini de inalta definitie, cu mai multe avantaje:

Departamentul de radiologie este functional 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an pentru a fi utilizat si in situatii de urgenta.

  • fracturi
  • tumori osoase sau alte forme de cancer
  • afectiuni cardiace
  • pietre din vezica si rinichi
  • corpi straini in stomac sau intestine
  • pneumonie si multe alte afectiuni.

Contactati clinica pentru mai multe informatii

Medicamente pentru artrita la caini

Tratamentul farmacologic trebuie prescris intotdeauna de medicul veterinar, care de obicei va recomanda administrarea de medicamente antiinflamatoare, disponibile de obicei sub forma de tablete, comprimate masticabile si fiole. Acestea pot fi insotite de alte medicamente specifice pentru sanatatea articulatiilor , care sunt de obicei administrate la fiecare sase luni de catre medicul veterinar prin injectie.

Pe langa tratamentul prescris de medicul veterinar, poti sa ajuti cainele cu cateva remedii naturiste si prin practicarea unor trucuri in ceea ce priveste exercitiul fizic si alimentatia adecvata.

Sfatul medicului veterinar

Pentru un caine supraponderal sau, chiar mai rau, care sufera de obezitate, artrita are consecinte mai severe: este deci necesar sa ne asiguram ca revine la greutatea ideala si o mentine. Pentru a va ajuta cainele sa piarda in greutate si apoi sa se mentina in forma, trebuie sa actionati atat asupra alimentatiei, cat si asupra exercitiilor fizice.

Dieta trebuie sa fie prescrisa de medicul veterinar, care va ajuta sa duceti animalul la greutatea ideala . Exercitiul in cazul artritei la caini, trebuie sa fie usor sau cel mult moderat: va recomandam, de exemplu, cateva minute de plimbare zilnic, apoi cresteti treptat pana ajungeti la doua plimbari de 30 de minute pe zi.

Remedii naturale pentru artrita la caini

Cainii care sufera de artrita trebuie sa sporeasca consumul de alimente bogate in omega-3 si vitamina C . Printre cele mai bune remedii naturiste pe care le putem folosi se numara otetul de mere (se dizolva o lingurita pe zi in vasul cu apa) si turmericul (se presara pe mancare impreuna cu putin piper negru macinat, care ii activeaza proprietatile benefice).

Lasă un comentariu