Obezitatea la pisici – cauze, prevenire si sfaturi

Obezitatea la pisici este o conditie destul de comuna. Din pacate, este adesea subestimata si nu este inteleasa ca o problema reala care trebuie evitata, prevenitasși tratata exact asa cum ar trebui tratata orice patologie.

Dar sa mergem pas cu pas si sa incercam sa intelegem cand o pisica are probleme de greutate, si cum trebuie sa actionam.

Pisicile si obezitatea: care sunt cauzele si riscurile aferente ?

Pisicile obeze sunt cele a caror suprapondere depaseste cu 20% greutatea corporala ideala: o problema foarte frecventa in randul felinelor adulte domestice, in special intre 5 si 11 ani, obezitatea este o boala care trebuie prevenita si tratata cat mai curand posibil.

Cauzele obezitatii la pisici

Desi nu exista cauze specifice predeterminate pentru dezvoltarea unei stari patologice de obezitate la feline, exista cativa factori care fac animalul predispus la aceasta problema:

– Sexul si varsta: motanii, mai ales daca sunt sterilizati, tind sa se ingrase mai usor. In mod similar, pe masura ce pisica imbatraneste, riscul de obezitate creste: prevenirea trebuie sa inceapa inca de la varsta de doi ani.

– Rasa: excluzand rasa Max, care este deosebit de predispusa la obezitate, pisicile obisnuite, care nu sunt de rasa pura, au sanse de doua ori mai mari de a deveni obeze.

– Factori de mediu: daca o pisica locuieste in aceeasi casa cu alte animale sau daca este obisnuita sa iasa in timpul zilei, este mai putin probabil sa devina obeza.

– Nutritie si activitate fizica: la fel ca oamenii, pisicile care urmeaza o dieta sanatoasa si echilibrata combinata cu activitate fizica elimina riscul de obezitate.

– Boli si probleme endocrine: exista patologii precum hipotiroidismul care pot creste riscul de obezitate la pisici. Acelasi lucru este valabil si pentru contraceptivele chimice.

– Comportamentul stapanului: uneori, chiar daca ne iubim pisica la nebunie, facem greseli involuntare care ii pot afecta negativ greutatea: lasand prea multa mancare in bol, oferind prea multe gustari.

Cand pisica este supraponderala sau obeza? Cat cantareste o pisica obeza?

BCS BODY CONDITION SCORE

Nu exista parametri standard de masurare a greutatii unei pentru pisici, asa cum exista in cazul oamenilor.
Pisicile pot avea aproximativ aceeasi dimensiune ca si cainii.

Din acest motiv ne bazam pe evaluari mai putin obiective, dar la fel de valide pentru a intocmi un scor numit BCS – Body Condition Score.
BCS-ul poate fi considerat ca fiind greutatea folosind masuratori mai fiabile si mai detaliate.

Pentru a intelege mai bine acest concept trebuie sa respectati indicatile din urmatoarea imagine.

greutate-pisica

Dupa cum puteti vedea, exista cateva puncte de observatie pe care trebuie sa le luati in considerare pentru a acorda un scor de la 1 la 9 cu scorurile intermediare care sunt folosite pentru a intelege tendinta in greutate pe care animalul o atinge sau o pierde.
Pentru a da acest punctaj trebuie sa observi de sus pisica si apoi sa o palpezi.

Riscuri si boli asociate cu obezitatea pisicilor

Cel mai mare pericol al obezitatii feline consta in bolile, afectiunile si problemele de sanatate conexe. Iata o lista cu riscurile majore cu care se confrunta o pisica care sufera de obezitate:

  1. Boli cardiace si cardiovasculare: printre cele mai frecvente cauze de deces atat la oameni cat si la animale, problemele cardiace si bolile cardiovasculare sunt mult mai frecvente la pisicile obeze sau supraponderale.
  2. Mai mult stres: Obezitatea este o cauza a stresului cronic, care afecteaza sanatatea felinelor si calitatea viatii.
  3. Probleme articulare:  greutatea excesiva pe labe poate provoca schiopatura sau artrita la pisici deoarece articulatiile sunt fortate sa suporte o sarcina prea mare.
  4. Probleme de respiratie: cand pisicile acumuleaza grasime in zona abdominala, diafragma este impinsa in sus si restrange capacitatea de expansiune a plamanilor: astfel exista riscul unor dificultati de respiratie care cresc la rasele de pisici brahicefalice, precum cele persane.
  5. Diabet zaharat: defapt, diabetul la pisici este frecvent: pisicile obeze sunt insa si mai expuse riscului de a dezvolta rezistenta la insulina.
  6. Complicatii medicale: Daca o pisica obeza are nevoie de o interventie chirurgicala, este mai probabil sa se confrunte cu complicatii medicale chiar si pentru proceduri simple, cum ar fi sterilizarea felinei.
  7. Boli de piele: Potrivit unor studii, exista o corelatie intre obezitate si bolile de piele la pisici: acest risc este probabil legat de dificultati de auto-ingrijire din cauza greutatii.
  8. Oboseala: la fel ca si cainii obezi, pisicile care cantaresc prea mult tind sa oboseasca mai mult si sa sufere mai tare din cauza caldurii.
  9. Dificultatea de a naste: o pisica obeza sau supraponderala poate risca probleme asociate cu nasterea. Daca obezitatea este foarte severa, medicul veterinar poate sugera intreruperea gestatiei.

Lasă un comentariu