Ce este Babesioza la caini, simptome, tratament si preventie

Odata cu venirea verii, este necesar sa protejati cainii de capuse deoarece acestia ar putea fi purtatori ai unei boli periculoase cum ar fi babesioza canina numita si piroplasmoza, si care poate fi destul de severa. Iata ce trebuie sa stiti despre babesioza canina.

Babesioza este o boala a carei severitate variaza in functie de subiect si de gradul de infectie si, in general, duce la anemie hemolitica care distruge globulele rosii ale pacientului care, in unele cazuri, risca chiar sa moara. Cum se tansmite aceasta boala? Care sunt simptomele babesiozei si cum se tratateaza? Sa aflam ce trebuie sa stim despre babesioza canina.

Ce este babesioza canina

Cunoscuta si sub numele de piroplasmoza, babesioza canina este o boala transmisa de capuse a familiei Ixodidae, la fel ca boala Lyme.

Atentie, nu toate capusele sunt vectori responsabili de transmiterea bolii, ci doar cele infectate la randul lor, asa ca nu va fie teama daca gasiti o capusa pe cainele dvs., incercati sa o eliminati, si daca nu reusiti, apelati la un veterinar..

Boala infectioasa este cauzata de un protozoar din genul Babesia care poate fi transmis cainelui la cateva ore dupa (aproximativ 48 de ore) dupa ce capusa l-a muscat si s-a hranit cu sangele acestuia. Odata ajuns in corp, protozoarul infecteaza celulele rosii din sange provocand anemie hemolitica.

virusul ce provoaca babesioza

In ultimii ani, babesioza canina a incetat sa mai fie o boala exotica. A devenit un motiv de ingrijorare pe aproape toate continentele . Prin urmare, studentii la medicina veterinara subliniaza necesitatea de a afla mai multe despre aceasta boala infectioasa. Scopul este evident sa protejezi sanatatea animalutului tau.

Cresterea numarului de cazuri de babesioza canina in ultimul deceniu se datoreaza in principal proliferarii capuselor . Mai ales pentru subspecia Rhipicephalus sanguineus , un parazit hematofag al animalelor care poarta boala, fiind purtator de Babesia canis .

Desi se dezvolta mai usor la caini, bacteriile pot afecta si pisicile si oamenii, provocand daune grave sanatatii lor.

Cum se transmite babesioza si cum are loc infestarea ?

Capusa se infecteaza in timp ce se hraneste cu sangele unui alt animal bolnav si transmite agentul cauzal al bolii catre alti caini direct trecand de la o gazda la alta. Deasemenea se poate transmite transovaric de la mama la pui. 

Dintr-o capusa de sex feminin infectata, se pot naste intre 2000 si 8000 de larve, care vor deveni nimfe si, prin urmare, capuse adulte infectate si purtatori de piroplasmoza.

Un teren care gazduieste capuse purtatoare de piroplasmoza poate ramane infectat chiar si timp de 9-12 ani, deci este necesar sa evitati plimbarea cainilor in zone recunoscute ca fiind expuse riscului si fara ca animalul sa aiba o protectie valida impotriva capuselor.

Studii destul de recente au aratat ca infectia trece de la capusa la caine dupa aproximativ 48 de ore cand  aceasta este ancorata continuu prin aparatul sau bucal pe pielea cainelui pentru a se hrani.

Tocmai din acest motiv este o idee buna sa verificati periodic blana acestuia si, eventual, sa indepartati orice capuse cu mana sau cu ajutorul unui pesticid imediat dupa o plimbare sau o vanatoare.

Tipuri de babesia

In Europa Centrala, babesioza canina este una dintre cele mai frecvent importate patologii, iar recent pare ca sa extins si in regiunile balcanice. Sa vedem care sunt tipurile cele mai intalnite in Europa:

Babesia Canis – dimensiuni mari, de 2,5-5 microni lungime si se intalneste mai des in Spania, Portugalia, Franta si mai nou in regiunile balcanice.

Babesia Gibsoni – dimensiuni mici, de 1-2,5 microni lungime care se intalnesc mai rar in Europa si sunt importate din Asia

Babesia Vogeli – sunt de dimensiuni mici si se intalnesc mai des in sudul Europei

Care sunt simptomele babesiozei ?

Odata ce a intrat in sangele unui caine, Babesia se instaleaza intr-o celula rosie unde incepe sa se inmulteasca prin fisiune binara (dintr-o babesie se formeaza 2, apoi 4, apoi 8, apoi 16 ….). Membrana celulelor rosii din sange se rupe, punand in circulatie toate larvele, fiecare dintre ele intrand intr-o alta globula rosie si asa mai departe exponential, dand astfel nastere unei boli care evolueaza rapid.

Infectia gazdei (adica cainele) este urmata de o faza de incubatie tacuta de 7-14 zile.

Simptomele clinice variaza in functie de gradul de infectie, varsta cainelui, starea sa imuna si prezenta simultana a altor agenti patogeni care se complica. Exista diferite forme de piroplasmoza si pe baza acestora simptomele sunt diferite

Babesioza hiperacuta :

  • letargie
  • anorexie
  • hematurie
  • soc hipotensiv
  • coma si moarte

Babesioza  acuta:

  • anorexie;
  • temperatura;
  • letargie;
  • anemie hemolitica;
  • trombocitopenie;
  • varsaturi ;
  • icter (piele galbena);
  • cresterea volumului splinei si ganglionilor limfatici;
  • urina inchisa la culoare.

Babesioza cronica

  • febra
  • lipsa poftei de mancare
  • scadere in greutate.

Cum se diagnosticheaza babesioza

Anamneza este principalul instrument pentru a determina diagnosticul de babeziosa, dar sunt disponibile si teste de laborator care, analizand tabloul hematologic, il pot determina pe medicul veterinar sa diagnosticheze boala.

Simptomele bolii nu sunt intotdeauna usor de recunoscut, deoarece pot fi gasite si in alte patologii, doar medicul veterinar poate face un diagnostic definitiv printr-un test de sange la microscop . 

Din fericire, tratamentul precoce este de obicei eficient in depasirea piroplasmozei. Daca este detectat devreme, medicul va folosi injectii pentru a elimina parazitul, iar tratamentul va avea succes in majoritatea cazurilor.

Pe de alta parte, in caz de tratament tardiv, poate fi necesara o terapie complementara intensa, cum ar fi rehidratarea animalului pentru a evita deshidratarea , precum si transfuzii de sange pentru a compensa lipsa celulelor rosii. 

Cu cat tratamentul este inceput mai tarziu, cu atat este mai mare riscul de complicatii si de afectare altor organe.

Este important ca boala sa fie tratata corect dupa aparitia primelor simptome. In caz contrar, poate evolua rapid si poate provoca leziuni ireversibile ficatului si plamanilor.

Intensitatea simptomelor variaza la fiecare animal. Daca cainele dvs. este imunosupresat sau in varsta, el va suferi in mod evident mai mult si va avea nevoie de o atentie speciala. Acelasi lucru este valabil si pentru cainii subnutriti, cu un sistem imunitar mai vulnerabil.

Diagnosticul precoce este esentiala pentru a permite ingrijirea integrala a babesiozei canine. 

Tratament babesioza

In primul rand, trebuie spus ca exista si un vaccin prevenibil impotriva piroplasmozei la cainii cu varsta de pana la sase luni, dar protectia lor nu este 100% eficienta . Tratamentul impotriva acestei boli infectioase se bazeaza pe injectia de Imidocarb si o terapie pe baza de antibiotice, cum ar fi Doxycilin, timp de cel putin 21 de zile.

In cazul in care cainele are probleme de hranire sau deshidratare, este de asemenea necesar sa se intervina cu terapii de sprijin. 

Trebuie sa controlam periodic blana animalutelor noastre, mai ales atunci cand ii scoatem la plimbare in zone cu un potential risc. Parazitii trebuie indepartati rapid cu un carlig pentru capuse si ca intotdeauna in acest caz utilizarea unui produs antiparazitar, deseori este cea mai sigura prevenire impotriva piroplasmozei, deoarece permite otravirea capusei inaninte ca aceasta sa se hraneasca.

Preventie

Prevenirea este mai buna decat vindecarea! In astfel de cazuri, prevenirea este esentiala. Sugestia medicului veterinar de a utiliza un pesticid trebuie urmata cu grija.

Unii aleg sa nu foloseasca aceste tratamente preventive pentru a evita costurile sau pentru ca le considera inutile, nu este adevarat, sunt foarte importante in incercarea de a reduce la la minim riscurile pentru animalutul nostru.

Daca gasiti o capusa pe cainele dvs. si va simtiti incapabil sa o indepartati, evitati complicatii si duceti-l la veterinar. Pentru a-l extrage corect, trebuie sa il desurubati si sa va asigurati ca ati scos si capul, in caz contrat poate duce la complicatii.

Este contagioasa pentru om ?

Babesioza nu se poate transmite de la animal la om, si nici de la un animal bolnav la altul, asa ca nu trebuie sa-ti faci griji. Totusi, aceasta boala poate aparea si la om daca acesta este la randul lui muscat de o capusa purtatoare

3 comentarii la „Ce este Babesioza la caini, simptome, tratament si preventie”

  1. Am un câine diagnosticat cu babesioza,care este în tratament nu la o ,,clinica veterinara,, , ci la un cabinet,dar fiindcă la sfârșit de săptămână e închis,ii punem perfuzia acasă.Fiindca nu am reușit sa introducem perfuzia în branula care era pusa,am sunat la nemaipomenita clinica WesternVet din Corbeanca,fiindcă acolo locuiesc,pentru ca un medic sa vina la domiciliu și sa-i fixeze perfuzia.Doar atât și nimic altceva și totul contra cost,însă am fost refuzata .Am apelat la aceasta clinica văzând în prezentare ca aveți ambulanta veterinara,servicii la domiciliu 7zile din 7.Asa ca nu voi recomanda clinica aceasta nici unui cunoscut de-al meu.

    Răspunde
    • Buna ziua,
      Ne pare rau ca sunteti nemultumita de serviciile noastre. Dumneavoastra ati solicitat ambulanta pentru montarea unei branule, nu a perfuziei. Asa cum vi s-a explicat, noi nu ne putem asuma raspunderea pentru tratamentul pe care dumneavoastra doriti sa il faceti singura acasa, neavand studii medicale si aparatura necesara pentru administrarea corecta a ratei de infuzie perfuzabila. Ati fost invitata in incinta cabinetului pentru consultatie si eventual administrarea tratamentului in clinica, dar dumneavoastra ati refuzat.

      Răspunde

Lasă un comentariu