CATEVA CONSIDERENTE CU PRIVIRE LA CALCEMIA CATEILOR IN CRESTERE SI DESPRE ADMINISTRAREA SUPLIMENTARA DE CALCIU LA ACESTIA

M-am pricopsit cu un catel cu varsta sub un an sau chiar am dat bani pe el. In orice caz, este in grija mea pentru ca mi-am asumat aceasta responsabilitate. Dau un search pe internet si aflu ca un catel in crestere (cu varsta de pana la un an, la unele rase chiar pana la un an si jumatate) are neaparata nevoie de suplimentarea alimentatiei cu calciu. Intrebi eventual pe o cunostinta care stii ca a avut candva un catel mic si ti se confirma aceasta recomandare. Doar ca citind prospectul de pe spatele pungii de mancare pentru cel mic, vezi negru pe alb ca acea hrana contine deja calciu mai mult decat pentru alte categorii de varsta, intrucat este o hrana pentru catei in crestere. 

Probabil ca in acest moment iti trec tot felul de ganduri si expresii mai neaose la adresa atotstiutorilor de pe internet cat si la adresa producatorului respectivei hrane pentru ca nu explica ce si cum iar tu esti o persoana care are nevoie de explicatii suplimetare si nu vrei sa iei lucrurile ca atare pentru ca de aia ai cap pe umeri. Daca asa e cazul, sper ca randurile de mai jos sa aduca un pic de lumina cu privire la decizia foarte importanta de a administra sau nu calciu suplimentar in hrana sufletelului pe care ti-ai promis sa-l ingrijesti mai ceva ca pe tine insuti

Despre calciul din sange (calcemia)

Calciul este un electrolit foarte important si chiar esential pentru foarte multe procese biochimice de la nivel celular, fiind implicat in transmiterea impulsului electric la nivelul terminatiilor nervoase, la nivelul muschiului inimii (miocardul) este necesar pentru procesul fiziologic de contractie dar si la nivelul celorlate doua tipuri de muschi (scheletal/striat, visceral/neted), este implicat in procesul de sinteza hormonala, in coagularea sangelui, etc. Ideea e ca acest calciu este un element indispensabil vietii asa cum o stim noi, mentinerea unui nivel optim al calcemiei facand diferenta intre o stare de bine si una de boala. In sange (pat vascular) se gaseste sub forma ionizata de Ca2+, aceasta fiind forma bioloigc activa, nivelul acesteia din sange (calcemia) fiind regulata direct de glandele paratiroide, de vitamina D3 si calcitonina.

Un procent de 99% din totalul cantitatii de Ca din organismul catelului este stocat la nivel scheletal sub forma de hidroxiapatita, aceasta forma nefiind biodisponibila imediat. Restul de 0.9% se gaseste la nivel intracelular si 0.1% la nivel extracelular. La nivel extracelular, calciul se gaseste sub 3 forme: legat de proteine (35 – 40%), in diverse complexe moleculare (10%) si nelegat (sau neionizat, intre 50 – 55%).

Nivelul calcemiei este mentinut intr-un interval fiziologic destul de ingust comparativ cu alti electroliti, prin interactiunea dintre concentratia existenta a calciului seric, fosfatemiei si parathormon, vitamina D3 si calcitonina. Principalele organe implicate in homeostazia calciului sunt intestinul subtire si cel gros cat si rinichii. Calciul este obsorbit la nivelul ileonului impreuna cu fosfatul sub actiunea vitaminei D dar si pasiv atunci cand exista o diferenta de concentratie in acest sens intre concentratia intracelulara de la nivelul vilozitatilor intestinale si cea a calciului de la nivelul lumenului intestinal. Vitamina D induce sinteza de calbindina D9K (o proteina care leaga preferential Ca2+) la nivelul mucoasei intestinale. Respectiva proteina faciliteaza transportul calciului prin mucoasa intestinala pe la nivelul canalelor de calciu. Parathormonul promoveaza indirect absorbtia calciului prin stimularea sintezei 1alfa-hidroxilazei de la nivelul rinichilor, enzima ce transforma calcidiolulul (vitamina D) in calcitriol (forma activa a vitaminei D). De notat ca absorbtia calciului la nivel intestinal este inhibata de corticosteroizi (include popularul prednison), absorbtia este stimulata de substantele acidifiante din bolul alimentar. Un alt factor foarte important al absorbtiei calciului il reprezinta buna functionare a mucoasei intestinale in sine cat si absenta din bolul alimentar a oricarei subtante cu rol chelator fata de calciu (oxalati, fosfati, fitati).

Cum s-a mentionat si mai sus, calciul este stocat de catre organism sub forma de hidroxiapatita la nivelul scheletului. De la acest nivel, calciul este eliberat in patul vascular sub actiunea parathormonului. Acesta din urma actioneaza asupra calcemiei prin stimularea osteoblastelor (o clasa de celule ale tesutului osos) sa produca factori de sinteza pentru aparitia de osteoclaste (tot o clasa de celule a tesutului osos) din monocite.

Calciul din sange este eliminat prin urina, mai precis pe la nivelul glomerulilor renali. Dupa obtinerea urinei primare, aproximativ 60% din calciul continut de aceasta este resorbit pe la nivelul tubilor renali contorti impreuna cu ionii de sodiu. Acest tip de resorbtie este unul de tip pasiv (fara consum de energie). Medicamentele corticosteroide stimuleaza excretia renala de calciu.

Avand in vedere si luand in considerare variabilele prezentate in randurile de mai sus cu privire la absorbtia, stocare si eliminarea calciului din organismul biologic, acum putem sa ne neadresam problematicii stabilirii concrete a cantitatii de calciu ce ar trebui sa o primeasca zilnic un catel in crestere.

De cat calciu are nevoie un catel in crestere sa primeasca in mancare

O asociatie din Statele Unite pe numele ei The Association of American Feed Control Officials recomanda ca un caine adult sa primeasca zilnic in hrana cel putin 1,25 mg Ca per fiecare kilocalorie ingerata sau 50 mg/kg masa corporala.

Pentru catei in crestere, datele de specialitate variaza in functie de rasa. Pentru un catel de talie mare (peste 40 kg la varsta de adult) se pare ca masa totala de calciu de administrat pe zi poate ajunge pana la 1.08% din cantitatea totala de hrana primita (raportat la parametrul “cenusa“ sau “materie uscata“). Un interval mediu de referinta se poate considera a fi cuprins intre 0.69 si 1.74 % de continut de calciu raportat la materia uscata din hrana administrata. Pentru rasele mici si medii se mai poate lua in considerare procentul de 2.5% calciu si de 1.8% pentru rasele mari.

In teorie, doar cateii care primesc hrana gatita in casa sau cruda ar avea nevoie de suplimentarea cu calciu a dietei. Pe eticheta multor suplimente alimentare cu calciu este dozat separat in functie de modul de preparare a hranei.

Din propria experienta, un crescator-comerciant de catei va recomanda administrarea de calciu suplimentar ca atare, desi daca s-ar efectua mai intai o dozare a calciului sanguin s-ar observa ca nivelul acestuia ar fi mai mare decat limita superioara a intervalului fiziologic. Bune rezultate cu privire la evolutia cat mai aproape de optim a aparatului locomotor s-au obtinut cu administrarea de preparate cu indicatie pentru aparatul articular, mai precis cu acele preparate care contin extract de scoici si faina de peste cu adaos de calciu furajer intr-o cantitate mult mai mica decat intr-un preparat cu indicatie anume pentru caini in crestere (tip “Pet Phos“).

Lasă un comentariu