Un medic veterinar bun te costa scump ? N-ai idee cat de poate costa un incompetent.

Dragi proprietari de animale, astazi vreau sa va vorbesc despre partea economica, adica de valoarea raportului calitate-pret a servicilor veterinare! 

De multe ori mi se intampla sa vobesc cu cunostinte, prieteni sau clienti care se plang de costul servicilor veterinare in general: “Pfff…se cheltuie multi bani la veterinar!” astfel, majoritatea cauta intotdeauna medicul veterinar care ii face sa cheltuiasca cat mai putin posibil. 

Nu este nimic gresit, cu totii incercam sa economisim la tot ce se poate, dar as dori sa va concentrez atentia asupra unui detaliu neglijabil.

Costul este acelasi cu serviciul pe care il aveti!

A merge la veterinar nu este ca mersul la supermarket, unde incercati sa cheltuiti cat mai putin, sau mersul la magazinul cu reduceri pentru a nu plati pentru brand faimos.

Fara monitorizare a pacientului, nimeni nu verifica daca respira, inima ii bate, nu este intubat, nu exista sterilitate, imaginati-va…..

Noi oferim un serviciu. Acelasi serviciu poate fi oferit in diferite moduri:

A face lucruri economice 

Medicul veterinar care nu investeste in echipamente, materiale, actualizari stiintifice, medicamente, colegi specializati pentru a cere sprijin poate, evident, sa mentina preturile mai mici. El este ceea ce poreclim „Am unul care se pricepe”. Medicul este convins ca stie totul, si stie sa faca totul singur. 

Daca este bun doar in tratarea infectiilor urechii, dermatitei, diareei, vaccinurilor si profilaxiei viermilor cardiaci si leshmaniei, este putin probabil sa actioneze corect atunci cand se confrunta cu o problema mai complexa. Cand isi va da seama ca pacientul este intr-o stare critica (si asta poate fi tarziu) va va trimite la o unitate specializata. 

Preturile unor astfel de medici sunt foarte mici, sterilizeaza o pisica cu 150-300 de lei, o catea cu 250 de lei, aproape niciodata nu fac factura. Evident ca nici nu-ti voi spune in ce conditii sunt efectuate operatiile. Iti jur ca este un spectacol pe care nu ai vrea sa-l vezi mai ales daca animalul este al tau.

Facand putin si bine 

Exista clinici care, desi sunt mici, functioneaza conform stiintei si constiintei. Ei folosesc colegi externi pentru lucrurile pe care nu le pot face si se opresc acolo unde nu pot merge trimitand pacientul in centre mai mari. 

Uneori este posibil sa le lipseasca experienta pentru cazurile complexe si adesea nu sunt echipate pentru a face fata situatiilor de urgenta. Acestea sunt excelente pentru ingrijirea primara si interventii chirurgicale minore. 

Preturile sunt putin sub cele ale unei clinici mari, deoarece, in orice caz, materialele, costul personalului si cursurilor de specialitate, sunt destul de ridicate.

 

Exemplu de monitorizare a pacientului in terapie intensiva la WesternVet. 

Facand mult si bine 

Pentru a fi clar, acestea sunt clinicile mari. In interior veti gasi specialisti de tot felul care colaboreaza intre ei in timp real, instrumentatia este similara cu cea a unui spital pentru oameni. 

Cu toate acestea, chiar si clinicile mari au dezavantaje. Nu va asteptati la contactul uman pe care il puteti avea cu medicul veterinar de la o clinica mai mica, munca este organizata pe o linie de asamblare chiar daca se desfasoara cu cea mai mare atentie. 

O operatie dupa alta, o vizita dupa alta. Termene foarte stranse. Aici, insa, problema este aproape intotdeauna depistata (aveti grija, totusi, ei nu fac minuni, iar cainii si pisicile mor uneori in ciuda tuturor) si, daca pot, o rezolva. Cu toate acestea, serviciul rapid si vizat are un cost foarte ridicat.

Din pacate, nevoia de a economisi are consecinte grave!

Trebuie sa luati in considerare faptul ca medicii veterinari iau de zece ori mai putin decat un medic uman si sunt disponibili 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an. 

Materialele costa, la fel si medicamentele veterinare. In plus, competitia este nesustenabila, exista prea multe clinici, toate prea apropiate. 

Cu o astfel de concurenta, sunt obligati sa faca totul, chiar si ceea ce nu sunt capabili, doar ca sa-si tina clientii aproape. Acest mecanism pervers este in detrimentul sanatatii animalelor noastre.

Cum sa aveti incredere in medicul veterinar pe care l-ati ales?

Excluzand medicul veterinar despre care vorbeam mai sus, si pe care nici macar nu-l consider un membru al profesiei medicale, idealul este sa gasiti un bun medic generalist la care sa faceti referire pentru lucruri de rutina sau mai putin complexe si sa solicitati vizite de specialitate daca problema nu este rezolvata rapid.

Daca este un coleg cinstit si umil, nu va avea probleme sa se confrunte cu el insusi. Daca se ofenseaza, atunci poate ca nu este pentru tine. Sanatatea animalului dvs. de companie trebuie sa fie intotdeauna pe primul loc. Jocul de a tine clientul prin a nu-l lasa sa cunoasca alte realitati, colegi si opinii este o atitudine a celor incapabili.

Si marea clinica?

Trebuie sa fie punctul dvs. de contact pentru prim-ajutor si proceduri chirurgicale majore.

Simplificand:

Comparati-le cu cele umane! Fiecare dintre noi are medicul nostru de familie, nu? Mergem la el ori de cate ori avem tuse, febra, diaree, gripa, dermatita nu? Asa ca ne face o reteta si ne prescrie un tratament! 

Daca in urmatoarele zile sau saptamani nu trece sau ne inrautatim, ne intoarcem la el si el ne prescrie o vizita de specialitate! De acord? 

Nici nu vreau sa ma gadesc la timpul de asteptare atunci cand vrei sa faci aceasta vizita prin casa de asigurari, altfel majoritatea dintre noi platim in privat! Esti de acord? 

Cat te costa o vizita de specialitate? 200-300 de lei (de ce ar trebui sa fie diferit pentru veterinar?)

Acest proces este cel care trebuie urmat si pentru animalutele dvs.!

Si acum va pun intrebarea incomoda: v-ati lasa pe mana unui medic care va opereaza pe o masa fara echipamente si materiale profesionale ?

Vreau sa cred ca NU.

In ceea ce priveste costurile medicamentelor ...

Adesea apare plangeri cu privire la costul medicamentelor veterinare. 

Chiar daca acum medicii veterinari le vand direct clientului, pretul este ridicat chiar si in farmacii.

Nu noi suntem cei care stabilim preturile medicamentelor. Cel putin nu ne invinuiti pentru asta. Le platim si noi, la fel ca tine. Este scandalos? Desigur ca da! Dar de ce sa ajuns la asta?

Sa o analizam: statul ne plateste o parte din medicamente prin casa de asigurari (vorbesc de persoane aici), iar preturile devin mai scazute. Intrucat noi, medicii veterinari, obisnuiam sa prescriem medicamente de uz uman pentru pisici si caini, este de la sine inteles ca statul s-a simtit inselat.

Actiunea sa: interzicem medicilor veterinari sa prescrie medicamente de uz uman (daca exista ingredientul activ veterinar corespunzator)! 

Inutil sa spun ca companiile farmaceutice au sarbatorit ziua respectiva si au inceput sa introduca pe piata toate medicamentele veterinare (echivalente cu medicamentele umane) dar care costa de pana la 10 ori mai mult. Ei se justifica spunand ca trebuie sa faca o noua linie de productie, un nou ambalaj, o campanie de marketing separata, etc.

Asadar, intrebarea mea pentru dvs. este: „Chiar credeti ca statul vrea sa aduca un beneficiu reciproc ? sau sa te ajute cu cheltuielile tale? „

Nu cred …

Animalutele noastre isi pun increderea in noi pentru a avea grija de sanatatea lor, asa ca alege cu intelepciune.

2 comentarii la „Un medic veterinar bun te costa scump ? N-ai idee cat de poate costa un incompetent.”

  1. 350 Ron o vitamina B injectabila și termometru in fund și trimis acasă cățelul cu “nu cred că are pancreatita cronică, veniți în 6 luni sa facem analizele și aici”. Nici când e scump nu e bun, câteodată doctorii ieftini au mai multă empatie pentru animale și nu vor să își cumpere trei case într-un an.

    Răspunde
  2. “Trebuie sa luati in considerare faptul ca medicii veterinari iau de zece ori mai putin decat un medic uman si sunt disponibili 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an. ”

    Ba, esti prost sau nesimtit? Sau amandoua ?

    Cum dracu sa spui ca iau de x10 ori mai putin decat un medic uman cand o operatie la un caniche costa 4000 lei !!!!!! Un catel de 10 kg, cat are, o operatie la ala costa 4000 de lei!!!

    Ce e lacomia si NESIMTIREA asta pe voi? Ati ajuns sa exploatati afectiunea umana, nu va e ba rusine ?
    MARS!

    Răspunde

Lasă un comentariu