Anaplasmoza la caine: cauze, simptome, remedii

Anaplasmoza este una dintre numeroasele boli infectioase pe care capusele le pot transmite cainelui tau.

Boala este cunoscuta si in domeniul medical sub denumirea de trombocitopenie infectioasa;

Cum se contracta anaplasmoza: cauza

Vectorul principal pentru transmiterea bolii este capusa.

Aceste specii de capuse mai sunt numite si capuse de lemn ( Ixodex ricinus ) si sunt raspandite pe tot continentul european. Sunt purtatori ai bacteriilor Anaplasma phagocytophilum (APh) si Anaplasma platys (AP), de unde si numele bolii.

capusa-de-lemn-anaplasmoza

Transmiterea anaplasmozei poate avea loc si prin transfuzii de sange. Prin urmare, este esential ca potentialii donatori sa fie supusi unui screening amanuntit.

Se transmite omului?

Omul este vulnerabil la acest tip de boala, ca multe alte specii de animale (domestice si salbatice). Daca locuiti in zone rurale si impadurite, ar trebui sa acordati o atentie deosebita principalilor vectori ai anaplasmozei, capusele.

O persoana infectata prezinta simptome asemanatoare gripei, cum ar fi febra, dureri de cap, greata, varsaturi, scadere in greutate, stare generala de rau.

Consultati-va medicul daca credeti ca ati fost infectat cu aceasta bacterie.

Nu uita ca exista si alte bacterii transmise de capuse impotriva carora atat tu, cat si cainele tau trebuie sa fiti in garda. Una dintre acestea este cea responsabila de ehrlichioza.

Metode de a diagnostica

Exista diverse metode a diagnostica anaplasomza.

Un diagnostic precoce este de o importanta cruciala. De fapt, in cazurile cele mai grave, tratarea anaplasmozei devine foarte complicata. Actioneaza cu promptitudine: ii vei asigura prietenului tau cu patru picioare o recuperare completa.

Medicul dumneavoastra veterinar poate efectua un test de sange (numit test SNAP 4Dx ). In 8 minute va putea oferi un raspuns cert cu privire la prezenta anaplasmozei. Prin urmare, o simpla proba de sange, capabila sa recunoasca anticorpii, va permite sa incepeti rapid o terapie adecvata.

Se poate efectua un test citologic de sange. Dar atentie: un rezultat negativ al acestui test nu poate exclude infectia.

Veterinarul dumneavoastra poate alege sa efectueze un test PCR. Aceasta tehnica de biologie moleculara este foarte avansata si este capabila sa evidentieze cu precizie prezenta bacteriei.

O hemograma completa (CBC) este recomandata pentru a exclude prezenta anaplasmozei si a altor tulburari ale sangelui. De asemenea, puteti afla daca cainele dumneavoastra are alte boli urinare si de rinichi facand o analiza de urina.

Simptomele si evolutia bolii

Atunci cand cainele dumneavoastra contracta boala, nu o puteti recunoaste intotdeauna deoarece este un tip de infectie silentioasa. Aceasta inseamna ca simptomele sunt adesea neclare si apar brusc.

Anaplasmoza se transmite cainelui dupa aproximativ 24-48 de ore de la muscatura capusei. Bacteria incepe sa se raspandeasca in celulele albe din sange de indata ce patrunde in piele. Astfel, scade apararea imuna a animalului si provoaca o scadere brusca a numarului de trombocite.

Dupa 1-2 saptamani de incubatie, boala se manifesta brusc cu urmatoarele simptome :

  • febra mare;
  • pierderea poftei de mancare;
  • anorexie;
  • letargie;
  • slabiciune;
  • inflamarea si durerea articulatiilor;
  • semne neurologice.

In cazuri rare, cainele poate prezenta varsaturi, diaree, tuse si dificultati de respiratie. Unele animale sufera chiar leziuni ireparabile ale sistemului intestinal si renal.

Pe scurt, evolutia simptomelor anaplasmei are loc asadar in trei faze :

  1. Faza de incubatie, cu durata de 7-15 zile, cu manifestarea primelor semne precum febra mare si lipsa poftei de mancare.
  2. Faza progresiva, cu aparitia unor simptome precum letargie, inflamatii, probleme musculare, posibila diaree si varsaturi.
  3. Daca boala nu este diagnosticata si tratata la timp, cainele incepe sa aiba probleme neurologice, renale si defecte de coagulare a sangelui. Acest lucru se intampla din cauza reducerii excesive a globulelor albe si a trombocitelor.

ce este anaplasmoza si cum se trateaza

Complicatii

Una dintre problemele majore ale anaplasmozei este, fara indoiala, posibila coinfectie.

Un caine infectat cu bacteria este foarte debilitat. Acest lucru il expune riscului de a contracta alte boli infectioase, transmise prin capuse sau alte tipuri de paraziti.

Prin urmare, este esential sa se efectueze teste de diagnostic pentru a exclude coexistenta altor boli, cum ar fi filariozaleishmanioza canina, si ehrlichioza.

Tratament si durata

Anaplasmoza precum ehrlichioza canina se vindeca prin administrarea unui antibiotic numit doxiciclina. Cainilor cu uveita li se administreaza, de asemenea, AINS si picaturi oftalmice cu indometacina si cortizon.

Aceste medicamente au ca scop restabilirea echilibrului fizic al cainelui.

In cazurile severe, cand boala nu este diagnosticata la timp, este necesara spitalizarea animalului. Cu toate acestea, retineti ca, daca este identificata si tratata devreme, anaplasmoza canina tinde sa se vindece rapid; simptomele dispar in 5 zile.

Sfaturile noastre nu inlocuiesc absolut parerea medicului veterinar, singurul in masura sa administreze tratamentul potrivit.

Prevenire

Din pacate, inca nu exista un vaccin specific disponibil pentru a preveni anaplasmoza. Prin urmare, tineti cont de precautiile descrise in acest articol.

O interventie in timp util a medicului veterinar este necesara pentru a asigura sanatatea prietenului dumneavoastra patruped.

Pesticidele externe sunt remediile de prima alegere in lupta impotriva anaplasmozei.

Alegerea unui antiparazitar extern trebuie sa indeplineasca o serie de conditii si anume sa fie puternic repelent (efect anti-hranire si anti-atasare) si in acelasi timp sa omoare ectoparazitul inainte ca el sa se hraneasca. Pe de alta parte, trebuie sa avem in vedere si controlul vectorilor in mediu. 

Lasă un comentariu