Constipatia la pisici – cauze, simptome si tratament

Astazi vorbim despre o problema destul de frecventa, constipatia la pisici. Aceasta conditie care este vazut cu putina teama de proprietari, ar putea ascunde mai degraba o boala reala, cum ar fi megacolon, conditie care apare un urma formarii unui fecalom (grup de fecale dure, compacte), care poate provoca blocarea intestinului cu un impact destul de grav asupra sanatatii pisicii.

Vorbim despre constipatie la pisici atunci cand evacuarea fecalelor este rara sau dificila. In unele cazuri, constipatia devine atat de severa, cronica si refractara la orice incercare de tratament, incat duce la pierderea permanenta a functiei colonului. Pe scurt, colonul se extinde intr-o asemenea masura incat isi pierde iremediabil capacitatea de a se contracta si de a face scaunul sa progreseze.

Megacolon este definit si astazi ca idiopatic (adica a carui cauza este necunoscuta). Se stie ca constipatia cronica duce la megacolon, dar inca nu este clar de ce pisicile se constipeaza.

Dilatarea colonului cauzata de constipatie cronica este etapa finala a megacolonului idiopatic sau a disfunctiei neurologice. Megacolonul la pisici este o consecinta directa a formarii fecalomului care duce la obstructia intestinala.

Care sunt cauzele constipatiei cronice la pisici?

Cauzele constipatiei cronice la pisici sunt foarte numeroase:

 • stres 
 • inflamatie / durere
 • obstructie mecanica din neoplazie
 • boli neuromusculare
 • stenoza canalului pelvian (pentru fracturi de bazin),
 • boli metabolice / endocrine
 • obezitate
 • inactivitate
 • medicamente
 • alimentatie

Ce se intampla daca pisica nu-si face nevoile timp de doua sau trei zile ?

Scaunul, care ramane mult timp in colon, este complet deshidratat (colonul absoarbe apa) si devine extrem de dur si uscat ca si un corp strain obstructiv

Care sunt simptomele unei pisici care sufera de constipatie?

Pe masura ce constipatia progreseaza, pisica prezinta tot mai multe simptome:

 • stare de rau
 • merge la letiera, se chinuie, dar nu reuseste sa isi faca nevoile
 • apatie
 • durere abdominala
 • abdomenul poate aparea mai umflat si mai dur
 • uneori nu mai urineaza deoarece uretra este stoarsa de volumul imens al colonului sau din cauza durerii

In cazul in care observati aceste simptome, trebuie sa-o duceti la medicul veterinar care va avea nevoie doar de o simpla consulatie si apoi de o radiografie pentru a confirma problema. In acest moment, pe baza severitatii constipatiei si a simptomelor pisicii, medicul veterinar va decide cum sa intervina.

Tratament

Abordarea terapeutica initiala a constipatiei cronice feline implica corectarea deshidratarii si indepartarea fecalelor si fecaloamelor din colon si rect. La animalele deshidratate, rehidratarea este esentiala pentru a ajuta la inmuierea scaunului. Terapia cu lichide intravenoase este preferabila rehidratarii orale. Pe baza gravitatii situatiei, se va decide modul de interventie.

Daca constipatia este usoara, si nu exista simptome severe de stare de rau, se poate alege o abordare treptata. Clismele mici se pot face cu apa calda de mai multe ori pe zi. Evitati solutiile care contin sapunuri sau saruri de fosfat datorita efectelor lor iritante sau toxice. Se pot administra laxative pe cale orala pentru a ajuta la inmuierea scaunului (fara actiune stimulatoare).

In cazul unor constipatii severe, pisica va fi anesteziata si supusa golirii manuale a colonului. Este o munca lunga si dificila in care animalul trebuie anesteziat. Odata plasata sub anestezie, medicul veterinar va sparge masa fecalelor prin palparea transabdominala si va goli manual colonul prin clisme cu apa calda.

Folosirea laxativelor

Laxativele pot fi utile in prevenirea constipatiei. Avem mai multe tipuri de laxative:

 • laxativele emoliente si lubrifiante, precum DSS si vaselina, servesc la producerea scaunelor mai moi, atat prin cresterea continutului de apa din scaun, cat si prin lubrifierea masei fecale. Aceste laxative sunt potrivite pentru tratamentul pe termen scurt al constipatiei usoare.
 • laxative osmotice, cum ar fi solutiile care contin lactuloza sau polietilen-glicol-electroliti, atrag apa in colon, datorita puterii lor osmotice si hidrateaza fecale care devin mai moi. La majoritatea pisicilor, acestea sunt cele mai eficiente laxative pentru prevenirea si controlul pe termen lung al constipatiei.
 • laxative stimulante: stimuleaza contractia muschiului din peretele colonului pentru a ajuta la propulsarea fecalelor spre anus. Sunt foarte bune ca laxative pentru utilizare pe termen scurt.

Alte medicamente utilizate pentru tratarea constipatiei la pisici:

Avem alte medicamente care stimuleaza contractia muschiului neted al colonului, cum ar fi cisaprida si prucalamida, ranitidina, nizatidina, mucalamida. Terapia prokinetica creste contractiile muschiului neted al colonului si este deosebit de utila in caz de ileus postoperator sau constipatie care nu raspunde la administrarea de fibre sau laxative.

Cum sa evitati recurenta fecalomului ?

Constipatia cronica poate sa recidiveze in orice moment. Tratamentul dietetic este esentiala pentru a preveni repetarea. Intrebarea este daca sa alegeti un aliment cu continut ridicat de fibre sau unul cu continut scazut de fibre. 

Alegerea dietei depinde de gradul de functionalitate a colonului. Dietele bogate in fibre sunt folosite daca animalul este bine hidratat si daca functia colonului este normala.

Pe de alta parte, la pisicile cu toleranta slaba la fibre sau deshidratate sau cu anomalii functionale ale colonului, este mai bine sa utilizati o dieta cu putine fibre. In aceste situatii, puteti opta pentru un aliment foarte digerabil la care puteti adauga un laxativ, un prokinetic de colon sau un alt medicament care creste motilitatea colonului dupa cum este necesar.

La subiectii cu insuficienta musculara severa a colonului (constipatie cronica sau megacolon), dietele cu un continut ridicat de fibre trebuie evitate absolut, preferand alimentele care duc la formarea unei cantitati minime de scaun.

Terapia chirurgicala a megacolonului la pisici

In cazurile severe de constipatie sau megacolon care nu raspund la terapia cu fibre si medicamente, poate fi luata in considerare o interventie chirurgicala numita colectomie subtotala.Din pacate, este o interventie chirurgicala delicata cu un risc ridicat de complicatii si trebuie efectuata doar ca ultima posibilitate de tratament. 

La pisicile supuse acestei interventii chirurgicale, trebuie sa treaca cel putin 6-8 saptamani inainte ca emisia de fecale sa fie normala. La un procent mic de animale (<20%) aceasta etapa dureaza mai multe luni sau nu este atinsa niciodata, iar diareea continua pe tot parcursul vietii pisicii. Cele mai bune alimente pentru pisici supuse acestui tip de interventie chirurgicala sunt alimentele umede foarte digerabile / cu reziduuri reduse.

Care este prognosticul in cazul in care pisica a fost diagnosticata cu megacolon?

Tratamentul medicamentos este pe viata si, daca raspunde fara recidive frecvente, poate duce o viata normala. Daca, pe de alta parte, nu este posibil sa se controleze formarea fecalomului si nu exista o buna conformitate din partea proprietarilor, poate fi fatal.

Lasă un comentariu