Mai jos regasiti insiruite cateva motive pro si contra pentru a opta sau nu pentru un hamster.
Motive pro
- Contributie scazuta din partea omului la mentinerea starii de functionare a hamsterului. Comparativ cu alte animale de companie, hamsterii necesita putina atentie din partea omului. Acestia nu necesita plimbari zilnice, ingrijire constanta a aspectului exterior, petting continuu. Mediul lor de trai are nevoie de curatenie cel mult o data pe saptamana, de restul ocupandu-se micile rozatoare in mod natural.
- Ocupa spatiu putin. Hamsterii sunt ideali pentru oamenii ce locuiesc in apartamente mici (garsoniere) sau case supraaglomerate. Au nevoie doar de o cusca mica cu asternut specific (rumegus, fan de buna calitate – adica din cel care miroase frumos a plante), hrana si apa plata imbuteliata (nu calcaroasa, nu cu pH sub 7).
- Intretinere ieftina. Comparativ cu specii de talie mai mare, hamsterii sunt foarte ieftini la intretinere. Hrana, asternutul si eventualele jucarii – care pot fi inclusiv tuburi de carton de la hartia igienica – sunt destul de ieftine pentru orice buzunar.
- Sunt amuzanti si distractiv de privit. Hamsterii sunt foarte activi cu precadere noaptea (fiind animale nocturne) si pot amuza privitorul cu giumbuslucurile lor in timp ce alearga pe roata de exercitii, exploreaza tunelurile amenajate anume de catre proprietar sau amusina jucariile diverse, si sa nu mai spunem de pasiunea lor mistuitoare pentru sapat. O cusca cu pereti transparenti poate dezvalui o parte din opera micilor tunelisti.
- Potriviti pentru persoane care nu au mai avut animale de companie – Avand un hamster ca prim animalut de companie un om poate afla fara costuri materialo-emotionale prea mari daca ar putea contempla la companie unei pisici sau catel. Un mare avantaj in avea un hamster este ca mentenanta lui nu copleseste proprietarul.
- O oportunitate de atasament emotional de o alta fiinta vie. Desi hamsterul este timid, el poate deveni mai increzator sau chiar cutezator in compania proprietarului, in timp infiripandu-se o legatura benefica pentru amandoi.
- Potrivit pentru educarea copiilor. Pentru acestia, hamsterul poate constitui o oportunitate de a invata despre responsabilitate, empatie, grija fata de o fiinta vie si mai ales simpatica.
- Sunt animalute curate. Un hamster sanatos este un exemplu de curatenie intru-cat el se spala foarte des, indepartand blana moarta sau urmele de praf de pe blanita-i catifelata. Atata timp cat proprietarul se ingrijeste de curatenia custii, acestia nu emana un miros anume care sa deranjeze.

Motive contra
Speranta de viata de maxim 3 ani face ca hamsterul sa nu fie potrivit pentru cineva care isi doreste un animalut de companie mai longeviv sau care nu suporta despartirile impuse de natura. Uneori copiii fac fata cel mai greu unei despartiri subite, cum sunt de cele mai multe ori decesele la hamsteri.
Sunt animale nocturne, asta insemnand ca ei sunt cel mai activi noaptea. Asta poate cauza discomfort sonic pentru cine alege sau este nevoit sa petreaca noaptea in camera unde este cazat hamsterul. Scocioratul, sapatul, cataratul, chitaitul, rontaitul poate deveni sacaitor pentru cineva care are probleme cu somnul, impingadu-l astfel catre decizii pripite peste zi sau letargie decizionala.
- Gama restransa de tipuri de interactiune om-animal. Desi mai reticient la inceput, omul poate ajunge sa poata interactiona destul de placut cu hamsterul, dar mai mult decat de tinut in mana si pupat sau de privit admirativ, nu prea exista alte modalitati de interactionat cu un hamster. Daca iti doresti sa interactioneazi cu un hamster ca si cu un catel sau pisica, mai bine iti iei un caine sau o pisica.
- Maestri ai evadarilor. Hamsterul, fiind un rozator de mici dimensiuni cu blama matasoasa si lucioasa, scapa foarte usor dintr-o cusca impropriu asigurata in acest sens. In plus, prin orice orificiu, crapatura, spatiu, prin care hamsterul isi poate baga capul, restul corpului va incapea cu siguranta. O data scapati, va fi foarte greu sa mai fie gasiti, ei preferand sa-si faca cuib in locuri intunecoase, uscate si linistite, cum ar fi crapaturi in pereti, pardoseala, mobila veche sau electrocasnice mai vechi si nefolosite, punandu-se in acest fel in pericol de a fi electrocutati, sufocati sau blocati.
- Sunt o provocare in a fi manipulati/contentionati. Hamsterii sunt mici, delicati si se misca rapid, aspecte ce-i fac sa fie foarte dificil in a interactiona direct cu ei. Deseori musca daca se simt amenintati (aspect care poate fi o problema pentru cineva cu piele sensibila) si pot fi traumatizati fizic (dezmorexii, fracturi de coloana vertebrala, ochi scosi, prolaps rectal, stop cardiac) la orice manevrare mai brutala.

- Necesita un mediu de viata curat. Chiar daca nu mai des de o data pe saptamana, tot trebuie facuta curatenia custii.
- O potentiala sursa de alergie. Unii oameni, pot manifesta alergii la asternutul si/sau la parul cazut de la hamsteri. De asemnea, pot constitui un factor agravant pentru astm sau alte alergii preexistente.
- Hamsterul poate fi predispus la anumite boli care scurteaza foarte mult speranta de viata. Poate va veni ca un soc pentru unii, dar multi crescatori de hamsteri ajung sa-i consangvinizeze, reducandu-se drastic rezistenta la boli a puilor si cresterea incidentei de afectiuni cronice incurabile la adulti.