Pare incredibil, dar aproximativ 75% dintre cainii si pisicile care locuiesc in casele noastre sufera de boli dentare. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in general, problemele cu dintii cainilor si pisicilor sunt neglijate, rezultand adesea in inflamatii, gingivita, stomatita si alte boli, chiar grave, care la randul lor pot implica alte organe.
Acesta este motivul pentru care ar trebui sa fim atenti in mod constant la igiena orala a animalutului nostru , chiar de la aparitia dintilor definitivi (aproximativ din a 3-a-7-a luna).Este recomandat un prim control veterinar in aceasta faza a vietii animalutului, pentru a evalua starea de sanatate a gurii si a danturii.
In acest articol o sa dezbatem aceasta problema, precum si cateva sfaturi despre cum sa aveti grija de dantura animalutelor dvs.
Continut
Placa si tartru: aceasta se afla in spatele problemelor dentare ale cainilor si pisicilor
Placa este intotdeauna la baza problemelor dentare ale animalelor noastre de companie, deoarece aceasta este compusa din milioane de bacterii, care tind sa se acumuleze la baza dintilor, intre acestia si gingii.
Sarcina bacteriana prezenta pe dintii reprezinta o amenintare reala, care, daca este neglijata, poate duce la probleme grave.
Se poate trece de la cea mai frecventa si banala inflamatie a gingiilor (gingivita) la parodontita , care implica intreaga cavitate bucala, pana la pierderea dintilor . In unele cazuri, aceste infectii pot duce chiar la patologii mai grave care pun in pericol functia altor organe , precum si viata animalului in sine.
Cum se dezvolta problemele dintilor
Odata ce au patruns sub gingii, bacteriile placii incep o munca distructiva lenta si inexorabila.
Dupa ce a atacat tesuturile gingiei , placa incepe sa erodeze ligamentul parodontal (cel care leaga dintele de insertia osului), slabind dintele la baza si creand fisuri unde se produce o incarcatura bacteriana.
Pe termen lung, aceasta placa tinde sa se mineralizeze devenind tartru , care se poate indeparta doar prin procedura de detartraj : o curatare profunda a dintilor, de tip chirurgical, care trebuie efectuata cu anestezie totala.
Importanta igienei orale
La fel ca in cazul multor patologii, regula conform careia prevenirea este mai buna decat vindecarea se aplica si problemelor legate de igiena orala la caini si pisici .
Pentru ei, tartrul reprezinta cea mai mare amenintare. Trebuie sa stiti ca, placa dentara poate deveni tartru in aproximativ 24-48 de ore. In aceasta perioada de timp curatarea dintilor este de o importanta fundamentala.
Asa cum am spus, odata ce tartrul s-a format, nu-l mai puteti indeparta cu o simpla periere, ci doar printr-o interventie facuta de medicul veterinar.
Pentru curatarea zilnica a dintilor cainilor si pisicilor, exista diverse periute si paste de dinti concepute special . In acest caz, este important sa se utilizeze numai produse specifice si nu cele pentru uz uman, deoarece acestea sunt toxice, in special fluorul.
Alte sfaturi pentru curatarea dintilor cainilor si pisicilor
Pe langa periuta de dinti, puteti folosi alimente care ajuta la curatarea dintilor. Fibrele acestor alimente exercita o frecare mecanica pe dinti, pe langa cresterea pH – ului gurii, care contracareaza cresterea bacteriana .
Trebuie sa aveti grija cu obiectele prea dure. Pietrele si chiar mingile de tenis, care contin material abraziv, pot reprezenta o amenintare pentru animalele noastre, deoarece acestea pot deteriora cu usurinta smaltul dintilor.
Consecintele lipsei unei igiene orala la caini si pisici
Sa vedem ce se poate intampla daca, pe langa faptul ca nu efectuam o curatare zilnica a dintilor animalului de companie , neglijam prezenta placii – mai intai – si a tartrului – apoi.
O crestere bacteriana poate avea consecinte foarte grave ; nu numai pentru dinti, ci pentru intreaga sanatate a animalului nostru. Iata cateva probleme si conditii care se pot dezvolta din probleme ale dintilor:
- Prezenta tartrului cauzeaza adesea inflamatii, care pe termen lung, poate deveni o conditie cronica.
- La pisici, tartrul este principala cauza a stomatitei, inclusiv a celor severe .
- Parodontita, ce poate duce la pierderea prematura a dintilor .
- La cainii cu diabet , acumularea tartrului si a placii poate agrava si mai mult starea bolii.
- Infectia bacteriana din gura se transmite catre alte organe (inima, ficat si rinichi), punand in pericol viata animalului.
Simptome pentru a intelege severitatea problemelor dentare
Prin urmare, este foarte important sa depistezi gingivita la timp , inainte ca aceasta sa se transforme in parodontita . Iata cateva dintre cele mai frecvente simptome care ne pot ajuta sa intelegem daca cainele sau pisica noastra sufera de infectii:
- Dintii laterali ai animalelor noastre trebuie sa para albi si curati; daca dimpotriva au o alta culoare, inseamna ca exista tartru care trebuie indepartat .
- Inrosirea gingiilor , cu sau fara sangerare, este un semnal clar a unei gingivite .
- Respiratia urat mirositoare este un alt indicator tipic al prezentei bacteriene in cavitatea bucala.
- Salivatia excesiva (sialoreea) poate fi un simptom legat de prezenta problemelor dentare, mai ales daca se afla intr-un stadiu avansat.
- Lipsa poftei de mancare poate fi un alt semn: daca animalul tau de companie se lupta sau refuza sa manance sau sa mestece , este foarte probabil ca acesta sa sufere de dureri ale dintilor.
Cand sa va duceti cainele si pisica la veterinar pentru detartraj
Cand apar simptomele de mai sus , este fundamental sa mergeti la un control veterinar. Dupa ce medicul va analiza situatia, va decide daca este nevoie de un detartraj si terapia necesara .
Dupa cum am mentionat deja, detartrajul este o procedura chirurgicala reala , ce trebuie efectuata sub anestezie totala , si are ca scop eliminarea tartrului si, prin urmare, a infectiei care ar putea degenera.
Trebuie stiut ca, exista unele conditii care afecteaza acumularea de tartru pe dintii animalelor de companie . Acestea includ varsta si marimea: de exemplu, cainii cu varsta peste 3 ani dezvolta mai usor astfel de afectiuni, la fel ca si cainii de talie mica (mai putin de 8 kg) care sunt mai expusi riscului.
Pe de alta parte, pentru pisici, rasa este cea care influenteaza riscul: siameze, persane, abisiniane, birmaneze si Maine Coon , sunt de obicei rasele cele mai afectate de stomatita tartrica.
In orice caz, controlul dentar este recomandat cel putin o data pe an sau la fiecare 6 luni daca animalul are mai mult de 8 ani sau daca este predispus in mod special la astfel de probleme
