Stomatita este o problema frecventa la pisici si trebuie luata foarte in serios. Sa aflam care sunt simptomele si cele mai eficiente remedii pentru ameliorarea durerii datorate acestei patologii.
Continut
Ce este stomatita felina ?
Stomatita este o inflamatie cronica a mucoasei bucale si a gingiei. Poate afecta toate pisicile, dar apare mai devreme si mai sever la pisici de rasa pura (Maine Coon, siameze, abisiniane, persane, himalayane, birmaneze etc.).
La pisici, inflamatia in special in partea caudala (partea din spate) a cavitatii bucale (orofaringe) este denumita in mod obisnuit stomatita sau stomatita orala caudala. Poate ca cel mai potrivit termen medical pentru aceasta afectiune este gingivostomatita cronica felina.
Este este o afectiune orala extrem de dureroasa pentru pisici. Este o reactie excesiva a sistemului imunitar la acumularea de placa si tartru pe suprafata dintilor sau in prezenta altor boli despre care vom vobi pe parcurs.
Regiunea caudala a cavitatii bucale devine rosie si ulcerata cu tesut ingrosat. Durerea asociata cu aceasta inflamatie severa, este o adevarata provocare pentru pisici. Imaginati-va cea mai grava durere in gat, apoi mariti-o de o suta de ori! In plus, pisicile isi petrec o buna parte a zilei ingrijindu-se. Aceasta afectiune priveaza pisicuta de rutina esentiala, afectandu-i negativ calitatea vietii.
e
Cauze
Stomatita este destul de frecventa la pisici, de fapt, potrivit unor statistici, aproximativ doua treimi sufera de aceasta patologie.
Cea mai probabila cauza a predispozitiei catre stomatita este ineficienta sitemului imunitar.
La baza aparitiei stomatitei la pisici ar putea exista alte cauze, cum ar fi insuficienta renala sau coexistenta unei alte boli grave, cum ar fi virusul imunodeficientei feline (FIV) si virusul leucemiei feline (FeLV), din pacate, foarte raspandite.
Chiar si ingestia anumitor alimente la care pisica a dezvoltat o forma de alergie sau intoleranta poate declansa stomatita.
Alte cauze pot include calicivirusul, parodontita cu debut juvenil, boala parodontala si genetica.
Stomatita felina NU ESTE CONTAGIOASA.
Simptomele stomatitei feline
Principalul simptom este durerea mai mult sau mai putin intensa care apare mai ales atunci cand incearca sa se hraneasca.
O atitudine tipica a pisicii care sufera de stomatita cronica este sa se apropie de alimente si sa manance foarte incet, sau, exact invers, mult mai rapid si fara a mesteca (pentru a minimiza contactul alimentelor cu partile dureroase).
Unele pisici tipa de durere in timpul mesei, incetand temporar sa se hraneasca. Pe masura ce boala progreseaza , apare anorexia , adica pisica inceteaza sa mai manance din cauza unei dureri prea mari.
Alte simptome tipice stomatitei:
- respiratie urat mirositoare;
- pierdere in greutate;
- prezenta salivei in exces;
- pot aparea tulburari de comportament (agresivitate cand este mangaiata, tendinta de a se ascunde sau de a fugi de bolul cu hrana),
- inceteaza sa se mai curete zilnic
Prin urmare, stomatita se prezinta cu simptome extrem de variabile, toate oricum unite de dificultatea de a se hrani.
Diagnostic
Nu exista un test simplu de laborator pentru diagnosticarea stomatitei feline, desi medicii veterinari pot suspecta aceasta afectiune in urma unei examinarii a cavitatii bucale.
Cu toate acestea, si bolile ca gingivita si parodontita pot provoca inflamatii orale similare stomatitei si ar trebui excluse.
Ar trebui efectuat si un test de sange care poate exclude o varietate de boli metabolice. De asemenea, trebuiea exclusa prezenta bolilor virale feline, cum ar fi FeLV si FIV. Sunt necesare radiografii dentare pentru a evalua boala parodontala, resorbtia radacinii dentare sau reziduri de radacini ale dintilor care pot provoca inflamatii.
In cele din urma, daca inflamatia nu este raspandita si este localizata intr-o anumita zona, ar trebui luate in considerare alte boli. Trebuie facuta biopsia tesutului afectat pentru a diferentia stomatita de cancerul oral sau o infectie locala.
Pe scurt, se merge prin excludere.
Cum se trateaza stomatita felina
Daca observati una sau mai multe din simptomele mai sus mentionate, trebuie sa duceti animalutul cat se poate de repede la medicul veterinar.
In cazurile de stomatita cu debut juvenil, boala raspunde destul de bine la un control medical intens. Primul aspect pe care trebuie sa ne concentram este dieta pisicii. Este fundamental sa apelam la o dieta antiinflamatoare, care elimina toate sursele potentiale de alergeni alimentari.
Alimentele care trebuie eliminate imediat sunt: fructe de mare, carne de pasare, carbohidrati precum porumb, orez, cartofi si grau.
Apoi va trebui sa interveniti la dinti. Daca pisica are o cantitate semnificativa de placa si tartru, este necesara o curatare profunda sub anestezie pentru a elimina toata infectia de-a lungul si sub linia gingiei. Alternativ, exista produse naturale eficiente care trebuie aplicate pe dinti, si care elimina treptat placa si tartrul.
In al treilea rand, este necesar sa se administreze antiinflamatoare naturale (acizi fulvici, ulei de peste, plante medicinale) si un antobiotic, posibil natural, precum argintul nanocoloidal.
ATENTIE ! Doar medicul veterinar va poate prescrie o terapie adecvata.
Din pacate, majoritatea cazurilor de stomatita sunt identificate prea tarziu, cand pisica se afla intr-un stadiu avansat al bolii. In acest moment, intreaga gura este de obicei inflamata si pot exista ulceratii pe cerul gurii, limba, in jurul buzelor si in jurul peretilor gatului.
In acest stadiu, nu exista un remediu cu adevarat eficient pe care sa il puteti folosi . Singura solutie capabila sa imbunatateasca starea dureroasa cu care se confrunta pisica este extractia totala a dintilor.
Este o forma agresiva de tratament, dar din pacate, stomatita este o boala dura si lucrurile vor progresa rapid, pana la un punct in care pisoiul nu va mai manca.
Vestea buna este ca multe pisici supuse extractiei dintilor au manifestat o usurare imediata a dureri si o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii.
Dorim sa impartasim cu dvs. mai multe cazuri de Stomatita Proliferativa Autoimuna care au fost tratate de echipa WesternVet.
CAZUL 1
Pacient: PFN, pisica, Persana, 10 ani.
In urma cu 3 ani s-a prezentat la cabinetul nostru un motan, PFN, castrat, in varsta de 10 ani, pe care il avem in evidenta de la varsta de aproximativ 5 luni, care sta in apartament si nu intra in contact cu alte animale, iar hrana lui consta in granule si plicuri.
Din anamneza reiese ca mananca mai putin, miroase urat si saliveaza abundent mai mult pe partea dreapta.
PFN la prima consultatie
La examinarea generala s-au constatat urmatoarele:
- scadere in greutate cu aprox 600g
- sialoree
- miros ihoros/fetid al cavitatii bucale,
- subtile depuneri de tartru fara semne de periodontita evidenta si usoara gingivita,
- la nivelul mucoasei cavitatii bucale caudale am observat prezenta unor formatiuni conopidiforme, extrem de friabile si bine delimitate cu caracter inflamator, am putea spune ca semanau foarte bine cu sarcomul STICKER,
- fara alte modificari vizibile ale cavitatii bucale.
Analizele de sange (hemoleucograma, biochimia, test FIV/FELV, PIF, TOXO) negative. Sumar/sediment urinar ,examenul ecografic, examenul radiologic si exsudatul faringian -fara modificari.
Dupa ce s-a instituit un protocol terapeutic cu antibioterapie (2 sapt fara rezultate) am decis sa intervenim chirurgical, prin extirparea formatiunilor.
PFN – dupa 20 zile de la interventia chirurgicala
S-a realizat un examen histopatologic, iar diagnosticul a fost de: stomatita proliferativa purulenta cu componenta autoimuna si alergica.
Interventia s-a dovedit a fi un real success, dar dupa aprox 2-3 sapt formatiunile au recidivat.
Am folosit antibiotice cu spectru larg, s-a utilizat chiar si interferon, dar fara rezultate.
Mentionez ca rezultatele (inainte si dupa recidiva) cele mai satisfacatoare au fost date de amoxicilina cu acid clavulanic si diferite tipuri de cortizon.
In decurs de 3 ani, PFN a fost operat de 5 ori, am incercat inclusiv cauterizare, rezultatul fiind acelasi – recidiva la scurt timp postoperator.
Dupa 3 ani aspectul clinic a fost acelasi, in plus i-au aparut pe corp zone bine delimitate cu alopecie, suprainfectate, pruriginoase, pacientul scazand in greutate. S-au repetat analizele de sange, s-au efectuat teste dermatologice, fara a avea rezultate relevante.
PFN – la 7 zile dupa cauterizare (a recidivat dupa aproximativ 30 zile)
Rezectia totala a molarilor si premolarilor superiori si inferiori a fost luata in calcul de la inceput, fiind metoda recomandata in astfel de situatii, dar controversata si invaziva, proprietarul fiind initial retincent acestui mod de abordare. In lipsa eficientei oricarui alt tratament, s-a recurs la rezectia totala a molarilor si premolarilor.
REZULTATELE DUPA REZECTIE MOLARI SI PREMOLARI SUP/INF
PFN – 7 zile dupa rezectia molari si premolari
PFN – 60 zile de la rezectie molari si premolari
CAZUL 2
Pacient: Sara, pisica, British short hair, 11 ani.
Pacienta a fost prezentata pentru consult in august 2021, prezentand halena, puternica inflamatie gingivala generalizata, apetit capricios, blana cu aspect mat, neingrijit, greutate corporala 2,8 kg, normoterma.
In decembrie 2020 a fost la un alt cabinet unde s-a observat prezenta unei inflamatii la nivel bucal, iar dupa tratamentul instituit atunci pacienta a prezentat o stare generala mai buna pentru aproximativ 2 luni. La inceputul lunii august 2021, pacienta s-a prezentat la un alt cabient unde a fost diagnosticata cu “usoara pancreatita.
Sara la prima consultatie.



La prima prezentare la cabinetul nostru, pacientei i s-au efectuat urmatoarele investigatii:
- biochimie sanguina complexa (normal),
- hemoleucograma completa (normal),
- exudat faringian (Pasteurelle multocida),
- doxare hormon T4 (in limite fiziologice),
- sumar urinar (normal),
- sediment urinar (negativ),
- urocultura (negativ),
- ecografie abdominala (rinichi drept cu dimensiuni usor marite),
- examen radiologic general (calcul renal drept de mici dimenisuni),
- test FiV-FeLV (negativ), test ProBnP (normal),
- test calitativ lipaza pancreatica (nivel anormal),
- dozare SDMA (normal).
Pacienta a primit tratament ambulator cu Clavaseptim (14 zile) si Onsior (6 zile).
La finalul tratamentului cu antibiotic general, s-a procedat la detartraj si extractii dentare. Postoperator s-au efectuat radiografii de control la nivel cranian, pacienta a primit protectie antibiotica cu enrofloxacina 5% apoi a fost trecuta pe doxiciclina (pentru 10 zile), managementul durerii s-a efectuat cu meloxicam injectabil.
A doua zi postoperator s-au efectuat urmatoarele analize:
- hemoleucograma completa (granulocitoza moderata),
- biochimie sanguina complexa ( AST= 56 U/L).
S-au recomandat recontroale clinice saptamanale, cel putin pentru o luna de zile. La fiecare prezentare, evolutia postoperatorie a fost apreciata ca fiind buna, pacienta reluandu-si tabieturile zinice, inclusiv toaletatul. La finalul lunii octombrie 2021 s-a efectuat o evaluare clinica completa cat si hemoleucograma completa (normal) si biochimie sanguina complexa (normal), greutate corporala 3.1 kg.
La 30 de zile dupa interventie




nu ati specifica ce era mai important si anume daca dupa rezectia totala a molarilor si premolarilor pisica a fost bine si daca inca mai traieste (nu stiu nici cand a fost scris acest articol)…
Bineinteles, pisica din articol s-a recuperat foarte bine dupa aceasta interventie, are in acest moment 17 ani si are o viata normala.
Buna ziua. Am un motanel de un an care este suspect de asa ceva. Gingivita / stomatita autoimuna. Nu are ulceratii inca, dar tesutul din jurul dintilor e inflamat, are inflamatii pe cerul gurii in jurul dintilor si pe buze, unde si sangereaza un pic. Respiratia urat mirositoare a fost prezenta de cand l-am adoptat, la 4 luni. Dar atunci i se schimbau dintii si am presupus ca e normal. Cat de complicata e extractia asta totala, cam cat costa (orientativ) si cat de repede se recupereaza sa poata manca singur? Banuiesc ca in primele zile trebuie tinut sub ingrijire medicala si hranit prin perfuzii, corect?
Buna ziua,
Pentru a evalua situatia motanelului dumneavoastra, va trebui sa il vedem. In urma consultatiei se va stabili daca este intr-adevar vorba de asa ceva si daca necesita interventie chirurgicala. Tarifele (orientativ) la veti gasi in sectiiunea de preturi. In general, recuperarea este rapida, pisicutele mananca normal incepand cu a doua zi.
Buna ziua am un motanel de 4 luni si are o rana pe limbuta si nu mai vrea sa manince foarte putin ii ceva grav
Bună ziua! Din păcate am o pisică cu aceeași problemă. Am o intrebare referitoare la această procedură, după ce i se scot dinți cum se mai poate hrani si ce alimentație va avea ?
Buna ziua. Pisica se va hrăni exact ca inaite, nefiind necesara hrana speciala,gingia la feline este foarte dura(diferit de om), deasemenea masticatia este diferita, motiv pentru care pisica se poate hrani cu hrana uscata fără probleme.
Atenție!!! Inaite de a efectua aceasta manopera trebuie sa ne asiguram ca diagnosticul și cauza au fost stabilite corect,motiv pentru care NU toate cazurile au aceiași indicație și ulterior rezultatul asteptat
Buna ziua,
Pisica mea, Sarah ( cazul al 2-lea prezentat de dl dr Ciobotaru) a inceput sa manance hrana umeda ( initial mousse) a 2-a zi post operator. Din ziua a 3-a, spre surpriza mea, a abordat hrana uscata. Astazi, la peste 2 luni dupa operatie mananca atat boabe ( ratie completa/zi/greutate conform specificatiilor producatorului) cat si hrana umeda.
Aceleasi emotii le-am avut si eu, cu atat mai mult cu cat felina mea scazuse in greutate cca 1 kg inainte de operatie, datorita refuzului de a se hrani. Acum are, deja 3,3 kg deci o crestere de 500 gr in 2, 6 luni post operator. Dar cel mai mare beneficiu il reprezinta starea ei generala. Este pur si simplu fericita, se joaca asa cum o facea cand era pui ( este o pisica de 11 ani) se spala, mananca si doarme. Eu sunt extrem de fericita ca am gasit echipa Westernvet, ca doctorii de aici au impartasit cazul anterior asa incat si eu am putut lua decizii in cunostinta de cauza si rapide pentru Sarah mea.!
Nu vă supărați, vreau să vă întreb și eu ceva. Am o pisică rasă comună care se pare că are peste 10 ani,nu știu exact deoarece am luat-o adultă de pe stradă. În prezent are o stomatita care o împiedica să mănânce și suntem sub tratament cu antibiotic. Domnul doctor a spus că după tratament s-ar putea să fie necesară extracția dinților. Mie mi-e teamă să nu pățească ceva de la anestezie. Dumneavoastră nu v-a fost teamă de anestezie?
In multe cazuri, principalul pericol pentru paciet il reprezinta procedura de anestezie generala, insa acest pericol poate fi minimizat prin efectuarea de analize de sange si imagistice preanestezic pentru ca anestezistul sa poata alege anestezicul potrivit cu dozele adecvate situatiei pacientului. De asemena, anestezia generala inhalatorie prezinta mult mai putine riscuri pentru pacient decat cea clasica, injectabila.
Buna seara. Am un motan are 7 ani de cateva luni saliveaza abu dent, i am dat tratament ptr dinti, antibiotic amoxicilina si Tot asa saliveaza mananca dar a scazut in greutate. Ce ar putea sa ai a?
Buna ziua .
Cel mai probabil ca motanelul dv sa aiba o afectiune bucala(ex.glosita ,gingivita,stomatiata etc.)foarte grava.
Daca doriti rugam respectuos sa ne contactati pentreu o programare de specialitate stomatologica.
buna seara, va necajesc cu o intrebare….ati folosit/stiti sa fie utila si administraea de ciclosporina? e vorba de un motan tanar ( 2-3 ani) care a mers o perioada cu depomedrol (lunar) dar acum nu prea mai raspunde….
multumesc
Ar fi util sa ne spuneti in ce scop i s-a recomandat depomedrol / ciclosporina ?
Bună ziua. Îngrijesc de 2 pisicute la scara blocului, cărora le am amenajat un adăpost, astfel ca vecinii sa nu fie deranjați. Sunt sterilizate. Una dintre ele are probleme cu mâncatul, o face cu scanceli, am dus o la 2 doctori care i au făcut inițial detartraj, apoi fiindcă nu era suficient, la alt doctor care în final i a dat niște solutie, pe care i o puneam în pate, 10 zile, fiind un metronidazol, din câte înțeleg. O perioada a mancat, dar acum nu mai poate, aproape ca nu mai vrea sa mănânce nimic. Mai mult doarme. Mi e tare mila de el, l am îngrijit de când era mic. Eu am acasă un motan de 10 ani. Ce as putea sa mai fac??? Va multumesc.
Buna ziua, din pacate fara sa facem o consultatie, nu va putem sfatui. Daca doriti, va asteptam in cadrul clinicii noastre.
Buna ziua,
Am o pisicuta care a fost diagnosticata cu stomatita si i s-a prescris tratament cu Stomorgyl 10 mg timp de 7 zile. Problema este ca sunt comprimate, si nu am reusit sa i le administrez, face foarte urat si zgarie. Imi puteti sune cum as putea sa i le administrez altfel, sau daca exista un medicament inlocuitor injectabil?
Multumesc!
Buna,
Nu exista varianta injectabila a acestui medicament. Puteti incerca sa le pisati si sa le amestecati cu putina smantana sau sa le amestecati cu supa si sa administrati cu seringa pe gura.
Exista injecrabil. Se numeste convenia, una la 2 saptamini.
Buna ziua dl dr,pisicuta mea are aprox 9 luni,gingivita e dureroasa,freaca cu labuta coltul gurii f des ca si cand ar avea ceva intre dintii.a facut 7 zile prednison,diprofos si a fost f bine,insa dupa 2 luni a recidivat.cand am luat o de afara acum 4 luni,i am facut teste si a iesit + la coronavirus(scaun si sange).acum ni s a propus extractia dintilor.nu este prea tanara?pacientii dvs sunt mult mai in varsta .e posibil sa revina inflamatia si dupa extractie,avand coronavirus felin?multumesc
Buna ziua,
Simptomatologia semnalată de dumneavoastră este destul de complexă pentru ca noi sa putem formula un răspuns suficient de concis, de aceea va recomandam efectuarea unei programari pentru consultatie.
E normal ca dupa 30 zile de la extractie in cazul diagnosticat fiv sa persiste inca inflamatia gingiilor?
In anumite situatii, si in special in cazurile cu FIV pozitiv, poate persista inflamatia gingiilor dupa extractiile dentare.
Dl doctor, am si eu un motanel de 3 ani cu stomatita plasmocitara si FIV caruia urmeaaza sa ii fie extrasi dintii, tocmai pentru ca viata lui sa decurga “normal”. Inteleg ca exista riscul recidivei, insa chiar si asa…70% din problema ar fi rezolvata dupa interventie ? Multumesc !
Buna ziua,
Într-adevăr, cel putin teoretic exista riscul recidivei. In practica noastra cazurile de recidiva sunt foarte rare, putem aprecia ca si incidenta de sub 5%, daca interventia stomatologica este facuta temeinic. Post interventional, viata pacientului de cele mai multe ori este mult mai buna, noi neintalnind cazuri in care sa se agraveze.
Pentru cât timp poate persista? Toată viața? 🥺
Din păcate fara un tratament specific,poate persista toată viața.
Cel mai bine ar fi sa fie evaluată situația ,apoi tratament și soluțiile optime.
Pisica mea are stomatita într-o zi a început sa i curgă f mult singe din gurita
Medicul a anesteziat o nu total și ia făcut extracția unui dinte
De atunci refuza mincare a iam dat pui la vomat
VA RUGAM SA VENITI LA CLINICA NOASTRA VETERINARA SA II FACEM O CONSULTATIE SA PUTEM SA STABILIM MAI DEPARTE CE ESTE DE FACUT
Am un pisic în virsta de 7 ani are stomatita de mic. Acum cite a zile a început sa i curgă singe din gura. Medicul ia scos un dinte la cauterizat și cusut
Acum nu mai poate sa manince de linge ff puți a mincat un pic de carne de pui și a vomat. Este ff trist și a slăbit ff mult.
Este bine sa fie stabilit intai un diagnostic prezumtiv pentru a stabili care este cauza simptomatologiei descrisa de dv.
Daca doriiti puteti sa ne sunati pentru o programare de specialitate .
Buna ziua,domnul doctor am o pisicuta cu aceeasi problema,de 8 luni umblam prin medici iar situatia ei prea putin s-a ameliorat!Am fost la 4 medici si am primit 4 diagnostice🙈🙈De doua saptamini o am pe Ciklosporin 100mg si vad ca ii este mai bine!Mentionez ca i-au fost extrasi dintisorii,doar caniniii si cei care sunt mici intre canini i-au ramas!I s-a facut theranekron 0,5ml din 3 in 3 zile,acum doar cu cikloaporin o tin 0,25ml /zi si o pastiluta de imunitate!
Buna ziua ! In urma mesajului dvs , va rog sa veniti la clinica cu pisica dvs pentru a face o evaluare si sa putem discuta despre aceasta problema
Bună ziua, motanul nostru( 14ani) nu prezintă ulcerații sau inflamații la nivelul dinților, gingiilor, avem si control medical care atesta ca e in regula, însă are un fel de “tic” sa se lingă pe guriță, foarte des, ca si când mănâncă! În urma consulturilor, nu s-a aflat cauza! Puteți va rog sa ne ajutați cu un sfat?
Buna ziua! Acest “tic” pe care il are motanul dvs este un semn nespecific si necesita o consultatie pentru aflarea unui raspuns cat mai corect.Este posibila o modificare la alt nivel al tractului digestiv decât la nivel bucal. Ar fi indicat o examinare amanuntita (ecografie, radiografii, analize de sange). Puteti suna la receptia clinicii noastre pentru o programare si vom incerca impreuna sa gasim un diagnostic.
Am un motan de 3-4 ani(a venit la mine de la o vecina care o decedat)
E foarte bolnav, de 2 săptămâni îl alimentez cu mâncare lichida prescrisa de medic, o spus ca are stomatita, am primit să-l dau cu o soluție albastră, din păcate e tot mai grav.
Ce pot sa fac?
Va astept la cabinet pentru o consultatie. Daca este vorba intr-adevar de stomatita, este posibil sa fie necesara o interventie chirurgicala.
Buna ziua,
Va deranjez cu o intrebare. Eu sunt din judetul Timis, o deplasare la cabinetul dvs mi-ar fi imposibila. Pe scurt, pisicul meu are stomatita. Am fost de nenumarate ori la veterinar, ca tratament mi-au dat Stomorgyl si uneori injectabile pentru durere. Au facut si o curatare a dintilor sub anestezie, insa nu mi-au recomandat extractia lor fiindca dintii sunt totusi sanatosi, desi pisicul are 8 ani. Acum ia periodic Stomorgyl (cam cinci zile de tratament pe luna si i le administrez cu seringa) pentru a putea manca, insa devine tot mai speriat. Exista vreo alternativa injectabila la Stomorgyl sau la un alt medicament care sa ii faca bine? Am observat ca injectiile le accepta si poate i-ar fi mai usor.
Multumesc mult!
Buna ziua, din pacate nu exista o alternativa injectabila. Solutia definitiva ramane interventia chirurgicala din pacate.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Sunt din Iasi, unde din pacate nu avem specilisti pe stomatologie veterinara. Motanului meu i s-au extras toti dintii pana la canini, iar postoperator i-a fost prescris un tratament de 5mg de Prednisone pe zi (el avand o greutate de 5,5 kg). Problema este ca desi este sub acest tratament de 4 sapt, inflamatia nu este complet redusa. In plus, a devenit ft letargic. Am citit un studiu care spune ca ciclosporina ar fi un tratament mai bun pentru stomatita persistenta si ar avea mai putine efect adverse. Dvs ce recomandati intr-un astfel de caz?
Va multumesc!
Buna ziua ! Pentru a stabili un tratament corespunzator pisicutei dvs. trebuiesc facute investigatii paraclinice inainte si dupa interventia chirurgicala . In functie de rezultatele investigatiilor , se poate institui un tratament . Fara sa vedem pacientul si fara acele investigatii clinice , nu putem recomanda un tratament in acest sens.
Buna ziua,
Pisicuta mea a fost diagnosticata in urma biopsiei cu stomatita limfoplasmocitara, i s-au extras 3 dinti pana in prezent, dar de cateva zile si-a pierdut parul in anumite zone (zona dorsala, spre coada si pe partea din spate a labutelor).
Stomatita poate avea legatura cu alopecia? Mentionez ca nu se scarpina, nu se linge excesiv si nu are leziuni pe piele. De asemenea, daca trag de firul de par, nu cade.
Va adresez aceasta intrebare deoarece am vazut ca ati mentionat ca si simptome la cazul 1 alopecia.
Va multumesc!
Buna seara! Am o pisica de 5 luni aproape 6, tocmai ce am observat ca ii curge sange din molari si nu stiu de ce. Cand m-am uitat semana foarte mult cu o carie de la om sau tartrul de la noi. Nu stiu daca sunt specialisti in asa ceva aici… Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Bună ziua dl doctor! Pisicuta mea a fost operata la guriță, având o extracție totala. Asta a fost pe 29 februarie și de atunci se simte foarte bine. De asemenea, are și FIV. (a făcut trat Cu Retromad si apoi cu Interferon)
Deși i s-au scos dinții, exista șansa să reapară stomatita mai târziu? Sau operația a eliminat orice risc?
Mulțumesc anticipat!
Exista posibilitatea sa recidiveze stomatita datorată comorbiditatilor existente (in cazul de fata infectia cu FIV). In caz de recidiva se tratează simptomatic.
Buna seara. Ma numesc Mirea Mihaela , va rog din suflet un sfat. Am gasit o pisica pe strada , am luat-o ,doresc sa o pastrez. Nu mai are decat 2 canini sus si 2 canini jos , problema este ca in partea de jos stanga din cauza caninului are o rana. Nu imi permit financiar prea mult , deja sunt 3 luni de cand ma lupt sa o salvez( cand am luat-o avea diare cu sange , am tratat-o, apoi a aparut o eruptie care in urma scarpinatului a facut rani cu coaja, am reusit sa o castrez cu campania gratuita oferita de ASPA. Am reusit sa o tratez ( avand in vedere ca sunt asistent medical generalist , ) . Cum sa rezolv aceasta rana facuta de caninul ei? Va multumesc!
Bună seara .am găsit o pisicuță cu infecție în gurița … doct mi-a spus ca o are de ceva timp … e f slabă și bătrânica … i s-a făcut astăzi un antibiotic ptr 14 zile și i s-a dat un sirop să îl dau cu seringa … astăzi pe zi am reușit să-i dau … dar în seara asta l-a vomitat … ce să fac în continuare ? Vă rog
Se poate transmite si la om?
Buna seara. Am un motanel de aproape 4 ani, am abservat ca se hraneste f greu cu hrana uscata si mananca mai puțina hrana umeda, am observat in gatul lui o roseața .am facut 7 zile tratament cu kesium si glicerina boraxata uneori mananca mai bine dar tot isi mai da cu labuța peste gura dupa hranire si mai este rosu.dinți sunt bine nu sunt rosi. Are stomatita ?si cum sa il tratez?
Simptomatologia descrisa de dv.se poate fi si stomatita sau orice altceva.Este bine sa fie facut un examen clinic complet care va fi urmat de ivestigatii specifice.
Daca doriti ,puteti sa va programati pentru un consult.
E vorba de o pisicuta de pe-afara care are aprox un an si de 2 zile saliveaza excesiv, ii curge nasul, nu mananca, mai si tuseste si stranuta, miros urat din gura… i-am deschis gurita, are gingiile rosii intens si o doare. Ar putea fi stomatita?
Buna ziua!
Pisicul meu de 3 zile nu mananca de cat bea lichide
A slabit foarte mult.
Ii miroase gura ingrozitor
Daca incerc sa il ating pe bot plange
Ce pot face?
Bună ziua!
Am o pisicuță cu extracție totală si cu Fiv, după o perioadă a reapărut inflamația in guriță a făcut tratament cu medrol iar după cinci luni a reapărut. Am mers la vererinar și ne-a dat tratament cu meloxidyl însă cum termină perioada de administrare reapare inflamația după o săptămână. Am auzit de terapia cu laser. Ce părere aveți? Credeți că se vindecă sau după cât timp o să reapara? Mulțumesc.
Buna ziua
Personal nu cred ca terapia cu laser ar ajuta,Cel mai bine ar fi sa fie reexaminat in context clinic.Imi permit sa va recomand sa luati in calcul ca medicatia corticosteroida administrata pe termen indelungat poate avea efecte secundare.
Buna ziua. Am un motan batranel, ne chinuim de aproape 1 an cu stomatita, afectata fiind mai mult zona caudala, obrajii si mai putin gingiile… Tratamente peste tratamente, Dyprophos lunar, Convenia….la inceputul lunii februarie anul acesta i s-au extras toti dintii. Nu s-a schimbat nimicin bine. I-am dat si cetirizină. Aparea roseata… pana seara disparea. sau azi era mai bine, maine era iar rosu. intr-o zi aparea intr-un loc inflamatia… apoi in alta parte!!!! Nu am vazut asa ceva…. Mentionez ca abia acum dupa extractie i s-a facut testul FIV si este pozitiv. Acum o luna de zile i s a facut medrol inj… pt 2 sapt…. si pana ieri am tinut sub control inflamatia. De ieri nu mai mananca deloc si e foarte apatic… cred ca are si febra. Gura arata mai bine ca inainte de extractie si totusi el nu este ok. Va rog un sfat…. sa incerc sa il mai ajut intr-un fel…. In zona mea nu prea mai am unde sa merg cu el si sunt si departe de dumnevoastra. Multumesc anticipat!
Din cele descrise de dumneavoastra, situatia pare a fi grava cu un prognostic pe masura. Sindromul imunodeficientei feline agravează orice manifestare de stomatita autoimuna. De asemenea, recomandăm efectuarea unui examen radiologic la nivelul splahnocraniului pentru evaluarea alveolelor dentare. Va asteptam in clinica noastra pentru o evaluare completa.