Stomatita la caini – ce este, simptome, diagnostic si tratament

In lista celor mai frecvente patologii ale cavitatii bucale la caini se afla stomatita, o inflamatie a tesuturilor interne ale gurii care poate degenera chiar si in probleme cardiace grave, cum ar fi nefritele, care afecteaza rinichii sau endocardita, o inflamatie a inimii.

Pentru cei care sunt proprietari de caini, este esential sa stie cum sa recunoasca simptomele stomatitei la timp pentru a putea trata cat mai urgent aceasta patologie foarte dureroasa pentru animalutul nostru. Sa aflam toate detaliile despre stomatita canina.

Exista trei tipuri diferite de stomatita care pot afecta cainele, chiar daca toate au aceleasi simptome:

  1. Atrofica: inflamatia afecteaza membranele mucoase care sunt mai slabe si formeaza vezicule care incep sa sangereze, provocand durerii cainelui atat de severe incat acesta nu se mai poate hrani.
  2. Ulcerativa: inflamatia provoaca sangerari si leziuni ale gingiilor, limbii si obrajilor care devin rosu aprins cu margini gri sau mai inchise la culoare.
  3. Catarala: in acest caz, nu se formeaza leziuni sau ulcere, dar exista o inflamare a zonelor afectate.

stomatita canina 1

Cauze

Cele mai frecvente cauze ale stomatitei, care pot fi temporare sau cronice, sunt contactul cu iritantii, infectiile bacteriene sau fungice, reactiile alergice la unele medicamente, bolile autoimune si tartrul.

Cele mai frecvente simptome ale stomatitei canine

Indiferent de forma stomatitei de care cainele este afectat, acesta poate prezenta urmatoarele simptome:

  • gingii inflamate, rosii si care sangereaza,
  • umflaturi si leziuni ale gingiilor,
  • sange in saliva,
  • pierderea poftei de mancare, dificultati de a manca si pierderea in greutate,
  • halitoza severa,
  • salivatie excesiva,
  • opune rezistenta cand vreti sa-l spalati pe dinti

Cum se diagnosticheaza

Diagnosticul de stomatita poate fi pus de medicul veterinar in urma unei vizite stomatologice si a unor teste. Adesea cainele este examinat sub anestezie generala, pentru a evita durerea si reactiile agresive.

Testele pe care medicul veterinar le poate efectua pentru a confirma diagnosticul si pentru a exclude alte boli sunt:

  • teste de sange
  • biopsie tisulara
  • cultura bacteriana
  • radiografia orala

Tratamente si remedii pentru stomatita canina

Medicamente folosite de obicei pentru a trata stomatita la caini sunt antibiotice, imunosupresoare si medicamente cu steroizi. 

Cu toate acestea, exista cateva remedii naturale care pot oferi usurare cainelui care sufera de stomatita (care trebuie utilizat intotdeauna dupa ce ati cerut opinia medicului veterinar): printre acestea, decoctul de nalba, apele de gura cu propolis si arnica, calendula.

Prevenirea stomatitei

In ceea ce priveste celelalte patologii ale gurii cainelui , sfatul util impotriva stomatitei este de a face tot posibilul in ceea ce priveste prevenirea : este necesara o igiena zilnica corecta a dintilor cainelui , cu produse specifice, de asemenea, complementare cu periuta si pasta de dinti, si oferiti cainelui o dieta corecta si echilibrata. 

In cele din urma, controale dentare regulate la medicul veterinar sunt cea mai buna metoda de preventie impotriva stomatitei.

Citeste si: Afectiuni dentare la caini si pisici | Stomatologie veterinara

Un comentariu la „Stomatita la caini – ce este, simptome, diagnostic si tratament”

  1. Buna ziua!
    Dețin un cățel de la un adăpost public și am o mare problema cu el.De când l am luat nu manca și astfel am descoperit că are o stomatita .I-am făcut tratament cu zodon jumătate de pastila și prednison 10 mg și un unguent dezinfectant care îl aplicăm pe gingie ,nu i a trecut și s a repetat schema pt încă trei zile in total zece zile .A fost o ușoară ameliorare dar a recidivat la câteva zile .In următoarea lună a primit stomogyl pt zece zile plus prednison .La antibiotic doua pastile și jumătate iar prednisonul 10 mg .Problema e că nu se rezolva nimic .Lui i se umfla boticul foarte mult și pe cerul gurii se face că o pernuță de umflat ce e ,iar în fata între canini se înroșește gingia și se inflamează f mult .
    Ce mi ați putea recomanda dv că și schema de tratament in afara de ce mi se s a recomandat de la med vet?
    Menționez că are 25kg
    Va mulțumesc pt eventualul raspuns

    Răspunde

Lasă un comentariu