Cat de des trebuie spalat un caine | Cum sa speli un caine acasa

Frecventa de spalare a cainelui este adesea un subiect ce starneste contradictii si controverse in randul proprietarilor, care sunt sfatuiti gresit , fie de prieteni, fie de groomer si, uneori, chiar de medicul veterinar insusi.

Astazi as vrea sa incerc sa clarific acest subiect, prin a raspunde celor mai frecvente intrebari.

Cainele trebuie sa fie spalat in mod regulat. Am auzit adesea spunandu-se ca, cainele nu trebuie spalat decat de cateva ori pe an sau chiar ca nu trebuie spalat deloc. 

De multe ori, explicatia care sta la baza acestei afirmatii, este faptul ca lupii sau alte specii de caini salbatici, nu se spala niciodata.

In realitate, aceasta teorie nu este valida din mai multe motive:

  • cainele de casa care locuieste in orasele noastre, in contact strans cu lucrurile noastre (canapea, pat, covoare etc.) poate fi un potential purtator de microbi ;
  • aerul, care este pe zi ce trece mai poluat, este plin de praf fin si chimicale care pot crea iritatii si probleme;
  • cainii cu parul foarte lung, se muradaresc mai des si trebuie spalati regulat pentru a-si mentine parul ordonat si sanatos ;
  • cainii care traiesc in gradina sunt supusi aceluiasi aer poluat si au dreptul sa fie spalati la fel ca si cei care locuiesc in casa.

Ceea ce trebuie subliniat este ca, spalarea cainelui are beneficii, atata timp cat se face cu produsele potrivite, dedicate pielii lor, care respecta caracteristicile Ph-ului, sensibilitatea si nevoia.

In cazul in care spalati cainele acasa, este recomadat sa cereti medicului veterinar, sfaturi cu privire la produsele pe care trebuie sa le folositi.

ce-trebuie-sa-stiti-atunci-cand-spalati-un-caine

Cat de des se poate spala cainele ?

Frecventa cu care un caine trebuie spalat depinde de mai multi factori:

  • unde locuieste cainele (in casa sau in aer liber)
  • ce fel de activitate desfasoara (participa la concursuri si are parul lung ca un Cocker american , este un caine de vanatoare precum Brac Italian )
  • ce fel de par are 
  • daca este alergic la anumite substante
  • daca este spalat de un profesionist sau acasa

Cat de des trebuie spalat un caine cu parul scurt ?

De obicei, un caine are nevoie de o spalare la fiecare 30/45 de zile daca nu exista probleme speciale si nu se murdareste prea mult.

Evident, frecventa poate fi marita daca acesta este obisnuit sa alerge in noroi sau daca de obicei se uda in apa de rau sau de mare sau desfasoara activitati care il murdaresc mai mult decat in mod normal.

Cand sa mergi la un profesionist ?

Persoana care se ocupa de spalatul cainilor este o figura profesionala foarte importanta pentru mentinerea sanatatii animalutului.

Spalarea cainelui acasa poate parea usoara si banala, dar de multe ori nu este asa. Daca nu sunteti echipat cu un loc potrivit pentru a desfasura aceasta activitate in siguranta, este bine sa contactati un profesionist serios.

In plus fata de aceste situatii, un profesionist este util daca:

  • cainele naparleste 
  • cainele are nevoie de tratamente speciale pentru o patologie dermatologica (terapia cu sampon)
  • aveti dificultati in a-l spala

Cat de des trebuie spalat un caine cu parul mediu

De asemenea, in acest caz, frecventa depinde de tipul de viata al cainelui. Frecventa este aceeasi cu cea a cainilor cu parul scurt, cu aceleasi exceptii.

Asadar, spalarea cainelui cu par mediu la fiecare 30/45 de zile poate fi uneori adecvata, uneori prea putin.

Cand sa mergi la un profesionist?

Perioada in care naparlesc este foarte greu de gestionat.

Este recomandat sa-l duceti la un profesionist, care il poate ajuta sa scape mai repede de parul „mort” incat pielea va respira mai bine.

Cainii precum Chow Chow sau Samoyed , care au o masa foarte mare de par, daca nu sunt supusi acestui tip de tratament risca sa nu poata pierde tot parul vechi, creand noduri daunatoare si incalceli .

Cat de des trebuie spalat un caine cu parul lung

Pe de alta parte, cainii cu par lung trebuie spalati si tratati mai frecvent , mai ales daca parul acestuia atinge pamantul.

La acest tip de caine este intotdeauna recomandat sa contactati un profesionist.

Increde-te in PROFESIONISTI

  • dispunem de cele mai noi tehnologii si personal calificat
  • punem sanatatea animalutului tau pe primul loc, astfel, dezinfectam mereu cu clor toate prosoapele si ustensilele
  • oferim servicii la domiciliu iar plata o puteti face prin transfer bancar

Dupa cat timp se poate spala un pui de caine?

Una dintre cele mai frecvente intrebari este urmatoarea: „ cand imi pot spala catelul ? Este adevarat ca nu o pot face inainte de 6 luni (chiar si un an …)? “

In realitate, nu exista contraindicatii pentru spalarea catelusului, daca se face in mod adecvat, cu masurile de precautie adecvate si atata timp cat nu este expus la contactul cu animale potential bolnave sau la medii care ar putea fi contaminate inainte de finalizarea profilaxiei.

Tocmai de aceea, va recomand sa apelati la serviciile unui profesionist care stie cum sa abordeze acest pasaj delicat din viata unui caine, in modul corect

Cum sa spalati cainele acasa – 7 pasi care trebuie urmati

cum-sa-speli-cainele-acasa

1. Acordati timp cainelui dvs. sa se obisnuiasca cu apa

Inainte de a va scalda cainele, mai ales daca aceasta este prima lui experienta, acordati-i timp sa se familiarizeze treptat cu apa. O tehnica buna este sa asezi animalul intr-o cada goala: intre timp, distreaza-l cu o jucarie, mangaie-l si foloseste un ton linistitor de voce, astfel incat sa asocieze scaldatul cu o experienta placuta. 

2. Incepeti cu o periere buna

Periati-l cu atentie in prealabil. Indepartarea celei mai superficiale mizerie, parul mort si orice incurcatura va favoriza patrunderea ulterioara a samponului, facand efectul sau de curatare mai eficient. 

3. Protejati urechile cainelui

Orice stagnare a apei in canalul urechii poate favoriza proliferarea agentilor infectiosi si poate cauza boli precum Otita. Pentru a preveni acest lucru, protejati urechile cainelui cu vata si aveti grija nu o impingeti prea adanc.

4. Udati cainele de la gat in jos

Cand va spalati cainele, evitati cu atentie capul si botul. Exista riscul ca apa sa patrunda accidental in urechi, si samponul provoaca iritatii la nivelul ochilor. Apoi udati cainele incepand de la gat , continuand pe abdomen, picioare, spate si coada. 

5. Foloseste samponul potrivit

Folositi intotdeauna un sampon specific pentru caini. PH-ul pielii canine este de aproximativ 7, iar cel al omului de 5,5. 

In consecinta, sampoanele pentru oameni sunt prea agresive pentru pielea animalului si utilizarea necorespunzatoare a acestora ar putea provoca roseata, iritatii si dermatite. Daca cainele dvs. este deosebit de sensibil, cereti sfatul medicului veterinar cu privire la tipul de produse ce trebuie folosite.

6. Clatiti-l bine

Dupa spalare, este important sa eliminati toate rezidurile de sampon. Apoi clatiti bine blana cainelui pana cand apa curge limpede. Acest lucru poate necesita o oarecare rabdare, mai ales daca acesta are parul gros sau cret.

7. Nu treceti peste faza de uscare

Daca cainele ramane umed, poate raci usor. Este intotdeauna mai bine sa-l uscati mai intai infasurandu-l si tamponandu-l cu un prosop moale, apoi finalizand operatia cu uscatorul de par. 

Retineti intotdeauna ca pielea canina este mai sensibila decat a noastra si verificati daca aerul nu este prea fierbinte pentru a evita arsurile

Alte intrebari frecvente

  • Cand nu trebuie spalat un caine ?

    De cele mai multe ori, problema consta in umiditatea asociata cu spalarea cainelui, care poate duce la raceli. Din acest motiv, se recomanda evitarea spalarii in primele zile dupa vaccinare. 

    La fel si atunci cand folositi tratamente impotriva parazitilor, ce se aplica pe piele. In cazul in care acestea nu sunt rezistente la apa, va trebui sa asteptati cateva zile inainte de a spala catelusul

  • Ce sampon ar trebui sa folosesc pentru a-mi spala cainele ?

    NICIODATA cele pentru uz uman deoarece pH-ul pielii oamenilor este de aproximativ 5,5, si cel al pielii canine este de aproximativ 7.

    Aceasta inseamna ca sampoanele pentru oameni sunt prea agresive pentru animalutul nostru. Utilizarea unui produs inadecvat creste riscul de roseata, iritatie si dermatita . In plus, substantele care sunt prea puternice, pe termen lung, ajuta la slabirea stratului protector pe care pielea canina il secreta in mod natural pentru a se proteja de agentii externi.

  • Ce se intampla daca spal cainele prea des ?

    Pielea cainelui indeplineste multe functii importante in corp. Actioneaza ca un strat protector impotriva agentilor externi, regleaza temperatura si este capabila sa perceapa diversi stimuli precum durerea, temperatura si variatiile de presiune, utilizand anumiti receptori senzoriali. 

    Suprafata pielii cainelui este acoperita cu un strat lipidic, care este alcatuit in principal din grasimi si proteine ​​si se numeste si sebum. Stratul lipidic are o importanta functie de protectie: protejeaza pielea cainelui de agentii externi (de mediu) si de riscul de deshidratare.

    Daca cainii sunt spalati prea frecvent sau daca sunt folosite produse gresite (cum ar fi sampoane prea agresive), stratul lipidic poate fi deteriorat si pot aparea probleme ale pielii. 

    Roseata pielii si mancarimea severa sunt semne ale acestui fapt. Alte consecintele pot fi alopecia areata sau, in cel mai rau caz, o inflamatie bacteriana a pielii

  • Cainele meu nu suporta sa-i fac baie: ce sa fac?

    Prima experineta poate fi putin traumatizanta pentru acesta. Dar, cu cateva trucuri il puteti obisnui.

    In primul rand, aveti grija sa comunicati un sentiment de calm si normalitate cand intrati in baie cu cainele. Mai presus de toate, nu aratati nici un semn de nervozitate: cainii sunt foarte sensibili si observa imediat cand ceva nu este in regula. Prin urmare, un animal nelinistit este pre-programat, adica reactioneaza la stimulii negativi.

    Pentru a-l determina sa asocieze baia cu ceva pozitiv, ii puteti da recompense. De exemplu, da-i un biscuit cand il iei cu tine la baie, cand il pui in cada sau in timp ce il speli. Chiar si prin lauda ii poti arata cainelui tau ca spalatul este un lucru pozitiv.

2 comentarii la „Cat de des trebuie spalat un caine | Cum sa speli un caine acasa”

  1. buna seara, am gasit 3 catelusi , nu stiu ce sa fac cu ei , trebuie spalati , trebuie vaccinati , au cateva zile, trebuie dusi la veterinar ?va rog raspuns

    Răspunde

Lasă un comentariu