Ce este FeLV (virusul leucemiei feline) – simptome, tratament, diagnostic

Un lucru este cert, pisicile sunt mult mai susceptibile la boli infectioase decat cainii.

Acest lucru depinde de obiceiurile lor, de comportamentul lor: deobicei, o pisica este lasata mai libera, iar aceasta poate intalnii mai multe feline, inclusiv multe ratacite, un caine este practic intotdeauna alaturi de proprietar si, in ciuda faptului ca este mai expus la alte pericole, pare a fi protejat destul de bine de contractia bolilor infectioase.

Una dintre cele mai periculoase boli pentru pisici si cea mai temuta de proprietari impreuna cu FiV este FeLV sau leucemia virala felina. In aceast articol vom incerca sa intelegem ce este FeLV, care sunt efectele sale si mai ales cum este posibil sa o prevenim.

FeLV este o boala infectioasa cauzata de un virus, si anume un retrovirus, care face parte din aceeasi familie ca virusul nostru HIV si virusul care provoaca FiV la pisici. Afecteaza doar pisicile, astfel incat proprietarii de caini pot sta linistiti.

Virusul patrunde in organism in multe feluri si tocmai acest lucru face ca boala sa fie atat de contagioasa: odata ce a intrat, se poate reproduce in diferite celule ale corpului, dar le prefera pe cele care ar trebui sa apere pisica : limfocite., care sunt „politistii” corpului.

Aceste celule se gasesc in toate tesuturile si sunt adesea eliminate prin secretii: saliva, fecale, urina. 

Virusul are putina rezistenta in mediul extern, deci nu trebuie sa ne facem griji daca pisica trece pe langa alte fecale care au fost acolo din ziua precedenta, ci mai degraba trebuie sa fim atenti la contactul direct cu alte pisici (in special perioada in care intra pisicile in calduri) atunci cand se musca si se zgarie reciproc si se lupta sa se imperecheze.

Spre deosebire de FiV: virusul este prezent in saliva si daca doua pisici beau apa din acelasi bol, este posibil sa se transmita.

In cele din urma, daca o pisica este infectata, boala poate fi transmisa pisoilor in primele zile de viata.

Simptomele leucemiei feline

Simptomele cauzate de prezenta virusului variaza de la pisica la pisica si este imposibil sa se prevada cu exactitate. Exista pisici care chiar reusesc sa elimine virusul pe cont propriu, altele care, in ciuda faptului ca sunt bolnave, nu au simptome.

Altele au simptome foarte generice (febra, putina dorinta de miscare, putina pofta de mancare) si unele care prezinta cele mai grave simptome, pot avea limfomi, care sunt de fapt tumori ce pot aparea in diferite parti ale corpului si care trebuie tratate prin interventie chirurgicala (daca este posibil) sau cu chimioterapie.

Dincolo de problemele pe care acesti limfomi le pot provoca, datorita unei productii prea accentuate de limfocite in corpul pisicii (situatie care se numeste leucemie, de unde si numele bolii) trebuie sa consideram ca aceste celule nu mai functioneaza asa cum ar trebui, adica nu mai apara organismul. 

Asta inseamna ca orice alt virus sau bacterie care intra in organism ar putea cu usurinta cauza boli secundare.

Diagnostic

Diagnosticul de laborator efectuat prin testele relative de sange este esential. Puteti utiliza diverse „teste rapide” SNAP TEST, care , cu o mica proba de sange, permit individualizarea animalelor infectate numai daca este in curs o viremie. Analiza PCR sau a maduvei este cu siguranta cel mai de incredere test , deoarece identifica cu certitudine virusul.

Alte teste pentru leucemia felina

Veterinarul dvs. poate diagnostica boala facand un test de sange simplu numit ELISA, care identifica proteinele FeLV din sange. Acest test este extrem de sensibil si poate identifica pisicile cu infectii foarte timpurii. Este important sa ne amintim ca unele pisici vor putea elimina infectia in cateva luni si vor fi ulterior negative.

Un al doilea test de sange, IFA, detecteaza stadiul progresiv al infectiei si este putin probabil ca pisicile cu rezultate pozitive la acest test, sa reuseasca eliminarea virusului. Testul IFA se efectueaza intr-un laborator, mai degraba decat in clinica medicului veterinar. in general, pisicile gasite pozitiv prin testul IFA au un prognostic slab de supravietuire pe termen lung.

Cum se trateaza virusul leucemiei feline si cum se poate prevenii

Din pacate, in prezent nu exista un remediu pentru FeLV.  Exista terapii de sustinere, bazate pe administrarea de vitamine si produse care stimuleaza sistemul imunitar sa-si faca treaba, astfel incat sa garanteze o viata mai lunga pisicii bolnave, dar acestea nu se va recupera niciodata.

Din acest motiv, singura metoda eficienta pe care un proprietar o poate pune in practica in acest moment este prevenirea.

Impiedicarea categorica a pisicii sa aiba contact cu alte feline fara stapani este cea mai buna solutie, chiar daca implica sa nu o lasati sa iasa. Pentru a gestiona mai usor aceasta situatie, este recomandata sterilizarea, astfel pisica pierde din dorinta de a evada.

Ne asiguram ca pisica noastra nu mananca si nu bea din boluri la care au acces alte pisici care nu sunt ale noastre, care ar putea fi bolnave; mai mult, daca avem o pisica deja FeLV-pozitiva, evitam sa luam o alta pisica, deoarece, dupa toate probabilitatile, mai devreme sau mai tarziu, a doua s-ar infecta.

Ca intotdeauna, acordam o atentie deosebita simptomelor si mergem la medicul veterinar daca vedem ca pisica nu se simte bine.

Daca avem un pui de pisica, ne putem gandi la vaccinarea acesteia: este un vaccin nou, protejeaza impotriva bolii de cele mai multe ori (nu intotdeauna, totusi) dar are baze stintifice solide pentru a fi imbunatatit pe viitor.

Se efectueaza pentru prima data cand pisica este pui si apoi se reinoieste in fiecare an, desi nu putem fi matematic siguri ca pisica nu va contracta FeLV pe parcursul vietii sale, este totusi mai bine decat nimic.

Cu toate acestea, o combinatie a vaccinului si a celorlalte reguli de prevenire despre care am vorbit ar trebui sa garanteze o protectie destul de sigura pentru pisicuta noastra.

0 comentarii la „Ce este FeLV (virusul leucemiei feline) – simptome, tratament, diagnostic”

Lasă un comentariu