Alopecia la caini – ce este, cum se manifesta si tratament

Alopecie la caini se poate traduce prin lipsa total sau partiala a parului si este un simptom intalnit foarte des in medicinia veterinara.

Cauzele sunt multe si extrem de diverse.

In acest articol vom incerca sa va facem sa intelegeti diferitele tipuri de alopecie, cauzele din care pot aparea si ce sa faceti daca apar.

Ce este alopecia ?

Alopecia este caracterizata prin caderea parului intr-o anumita zona sau mai multe, insotita de cruste si inflamatii.

Nu trebuie confundata cu pierderea parului in timpul naparlirii.

Alopecia este un simptom al multor boli, atat sistemice (adica boli care implica intregul corp), localizate la foliculul pilos, cat si de iritatii.

In primul rand trebuie sa distingem formele reversibile de cele ireversibile .

Formele de alopecie reversibila se datoreaza deteriorarii foliculului pilos care, odata ce cauza este detectata si indepartata, parul se va regenera.

exemplu de alopecie canina

Formele ireversibile , pe de alta parte, se datoreaza deteriorarii foliculului (sau structurilor sale anexate) atat de grav incat nu mai lasa parul sa creasca, si este asa-numita alopecie cicatriciala.

Exista si forme autoimune in care foliculul pilos este distrus in totalitate, ca in cazul vasculitei Collie si Shetland Shepherd .

In cele din urma, acele forme de alopecie in care foliculul moare din cauza hipoxiei (lipsa de oxigen) sunt ireversibile.

Exista, de asemenea, o forma de crestere redusa datorita tunsului total a parului, asa-numita alopecie post-groomig. Acest lucru se intampla mai ales la rasele nordice iar cauza este inca necunoscuta.

Citeste si: Cand este bine sa-ti tunzi cainele si de ce trebuie sa o faci

Cauzele alopeciei la caini

Exista mai multe cauze care pot contribui la aceasta afectiune, iar cheia pentru tratamentul cu succes al bolii este strans legata de cauza principala a problemei.

Pentru inceput, este util sa intelegeti daca pierderea parul cainelui dvs. este cauzata de zgarieturi sau daca este localizata in zone iritante ale pielii. Cele mai frecvente cauze ale alopeciei si ale cheliei la caini pot fi urmatoarele:

  • Tulburari endocrine : dezechilibrele hormonale care duc la boli precum hipertiroidismul si boala Cushing pot dezvolta alopecie la caini, unde aceasta este mai degraba un efect decat o cauza a bolii.
    Ambele boli pot fi potential grave si necesita interventia medicului veterinar, deci daca nu se poate exclude nici una dintre celelalte cauze potentiale ale alopeciei, este important sa va adresati imediat medicului veterinar pentru a fi testat.
  • Caderea parului din cauza stresului : La fel ca oamenii, cainii pot suferi de stres si, daca cainele dvs. este deosebit de anxios sau este expus la un nivel ridicat de stres pentru o perioada lunga de timp, ei pot incepe sa-si piarda parul. Blana va incepe sa creasca normal cand se elimina cauza si cainele este din nou calm.
  • Sarcina : o catelusa va incepe in mod normal sa-si piarda parul pe burta pe masura ce se apropie perioada nasterii . Este o stare normala a ciclului de alaptare .
  • Paraziti : puricii, capusele, acarienii si paduchii sunt paraziti care pot duce la diverse probleme cum ar fi sensibilitatea pielii, mancarimi intense si caderea parului. Este important sa cautati produse de purici si paraziti de buna calitate de la un medic veterinar.
  • Factori ereditari : unul dintre factorii de risc pentru alopecia canina este insasi genetica, deoarece unele rase sunt mai predispuse la dezvoltarea acestei patologii: Dachshund, Chow Chow, Pomeranian, Poodle si alte rase, la batranete pot fi expuse riscului de chelie. Este un proces natural si nu exista nici un remediu. In plus, unii veterinari au observat ca exista mai multe cazuri de alopecie la cainii masculi necastrati. Acest lucru nu inseamna ca un caine sterilizat este complet imun la aceasta boala, dar este mai putin probabil sa o dezvolte.
  • Dermatita din cauza linsului : Cand un caine este speriat, traumatizat sau stresat, poate incepe sa se linga in mod compulsiv si necontrolat, provocand caderea localizata a parului.
  • Dieta si nutritia : din ce in ce mai multe alimente si suplimente contin coloranti, conservanti si aditivi, ce pot provoca reactii alergice care se manifesta prin iritatii si caderea parului.
  • Mange : este o boala cauzata de acarianul Demodex. Exista doua tipuri de raie; Sarcoptica , care este usor de tratat, si demodectic care ar putea necesita prescrierea anumitor medicamente si vizite frecvente la veterinar.
  • Problema foliculului: Caderea parului poate fi observata si atunci cand exista o problema cu cresterea foliculului de par sau foliculita , adesea cauzata de infectii, traume, boli imune sau anomalii ale sistemului endocrin.

alopecia canina

Diagnosticul alopeciei la caini: ce teste sunt esentiale ?

Evaluarea initiala vizeaza intotdeauna incercarea de a identifica prezenta bacteriilor, a ciupercilor sau a parazitilor, prin teste care includ:

  • razuirea pielii si afectate si examinarea acesteia la microscop
  • examen citologic al oricarui exudat (puroi sau altele)
  • examenul trichologic al parului
  • posibila colectare a parului in centrul si periferia leziunii pentru examinare.

In cazul identificarii aceste probleme, este recomandat sa se faca si o evaluare diagnostica suplimentara care incearca sa determine motivul.

Cu exceptia faptului ca exista o forma datorata ciupercilor, parazitilor si bacteriilor, in celelalte cazuri este esential sa se efectueze analize mai specifice pentru bolile metabolice:

  • analize de sange
  • teste de urina
  • ecografie a organelor posibil implicate (testicule sau ovare, glande suprarenale etc.).

Tratamentul alopeciei la caini

Terapia variaza, evident in baza diagnosticului.

In cazul formelor fungice, bacteriene sau parazitare , va fi necesara o terapie locala sau sistemica bazata pe medicamente specifice ( antifungice sau antibacteriene si antiparazitare ).

Majoritatea cazurilor de alopecie la caini sunt tratate cu sampoane specifice si, daca este necesar, cu antibiotice . Evident, va fi foarte important sa se identifice cauza problemei, deoarece exista tratamente specifice pentru fiecare situatie. 

In caz de alergie alimentara va fi necesar sa schimbati alimentele , in timp ce daca alopecia este cauzata de un dezechilibru hormonal, cainele trebuie sa fie supus unui tratament medicamentos.

Majoritatea cazurilor de alopecie la caini pot fi vindecate fara eforturi mari si fara produse dure, desi, in caz de raie, situatia devine mai complexa!

Prevenirea

Se poate face putin pentru a preveni alopecia, dar este important sa monitorizati animalul de companie pentru orice probleme ale pielii care ar putea cauza pierderea parului. Cateva sfaturi pentru a evita alopecia canina sunt:

  • Controlati cainele pentru paraziti externi si interni . Deparazitarea periodica este cea mai buna metoda de preventie impotriva acestora.
  • Folositi doar sampon pentru caini . Produsele de uz uman pot provoca iritarea pielii si accelerarea caderii parului. Nu aplicati parfumuri sau deodorante pentru uz uman. Citeste si: Cat de des trebuie spalat un caine | Cum sa speli un caine acasa
  • Oferiti o dieta adecvata. Cumparati doar alimente echilibrate si de calitate. Starea generala a blanei cainelui este oglinda modului in care este hranit. Cu cat calitatea mancarii este mai buna, cu atat blana va fi mai stralucitoare si mai sanatoasa.
  • Nu-i faceti baie mai mult de 1 sau 2 ori pe luna . Prea multe spalari provoaca inflamatii si iritatii ale pielii si scad apararea naturala, cu exceptia cazurilor in care sunt necesare bai medicamentoase frecvente.
  • Daca observati mancarime si roseata a pielii sau daca cainele dvs. emana un miros urat, trebuie sa va programati la medicul veterinar, deoarece unele boli dermatologice la caine pot provoca caderea parului, inclusiv scabie.

Lasă un comentariu