Ulcerul cornean este o problema oculara care poate afecta atat cainii, cat si pisicile. Foarte dureros in faza sa acuta, are nevoie de o interventie prompta pentru a evita riscul de complicatii. In acest articol vom explica cauzele, simptomele si tratamentul.
Continut
Ce este ulcerul cornean ?
Prin ulcer cornean se intelege o leziune care afecteaza cea mai superficiala parte a ochiului: corneea.
Cand corneea este intacta si sanatoasa, este capabila sa isi indeplineasca functia de bariera intre mediul extern si interiorul ochiului.
Pentru a fi sanatos, ochiul trebuie sa fie intotdeauna umed si acest lucru se realizeaza prin clipirea pleoapelor care raspandeste pelicula de lacrimi pe intreaga sa suprafata.
Simptomele ulcerului cornean: cum se manifesta?
Daca corneea este intacta, este total invizibila si transparenta. In cazul unei leziuni, pierde aceasta caracteristica in unul sau mai multe puncte si, prin urmare, devine vizibila.
Exista diferite tipuri de ulcere corneane, in functie de gravitatea lor, acestea pot fi ulcere superficiale sau profunde .
La randul lor, acestea pot fi simple sau complicate prin infiltrarea bacteriana.
Simptomele ulcerului cornean sunt:
- pete si / sau lipsa de transparenta a corneei
- durere
- incapacitatea de a tine ochii deschisi
- umflarea ochiului (edem)
- mancarime la nivelul ochilor
- in cazurile severe poate exista o culoare difuza de albastru
- vascularizatie evidenta.
Durerile oculare provocate de ulcerul cornean apare in functie de gravitatea acestuia.
Daca ulcerul este foarte profund (si, prin urmare, mai sever), acesta nu este vizibil sau este mai putin intens.
Acest lucru se datoreaza faptului ca terminatiile nervoase sunt mai sensibile in partea superficiala a ochiului, si mai putin sensibile in partea sa profunda.
Ulcer cornean superficial

Ulcer cornean profund

Cauze
Leziunile corneene pot rezulta din mai multe cauze. Printre cele mai frecvente gasim:
- traume de la un corp strain
- din frecare
- secundar defectelor pleoapelor (entropion, gene ectopice)
- modificari ale filmului lacrimal (ochi uscat)
- contact cu agenti caustici
- conformatia globului ocular marit
- conformatia proeminenta a globului.
Daca corneea intra in contact direct cu un corp strain care freaca, strapunge sau raneste, se creeaza un ulcer mai mult sau mai putin grav.
Unii caini (cum ar fi brahicefalii, bludog francez, shi-tzu, pechinez etc) sunt mai predispusi la aceasta afectiune tocmai datorita conformatiei anatomice care face ca globul ocular sa fie mai iesit din orbita, facandu-l mai vulnerabil la factori externi.
La brahicefalice extreme, atat caini, cat si pisici, ochiul este proeminent si pielea de deasupra nasului poate fi atat de abundenta incat ajunge la ochi si il raneste.
Mai mult, aceste animale tind sa aiba ochi mai uscati tocmai pentru ca sunt mai expusi.
Altii au forma gresita a pleoapelor, ceea ce face ca genele si parul sa fie intoarse spre interiorul ochiului si nu spre exterior, asa cum se intampla in mod normal.
Daca afectiunile sunt congenitale si, prin urmare, sunt prezente de la nastere, ulcerele se pot prezenta inca de cand animalutul este pui
Cum se diagnosticheaza ulcerul cornean
Daca cainele sau pisica dvs. are opacitate corneeana de orice tip sau dimensiune, indiferent daca este sau nu asociat cu durerea sau simptomele descrise mai sus, este important sa mergeti imediat la un medic veterinar care va evalua situatia.
Acesta va trebui sa stabileasca daca este vorba de ulcer cornean sau alta patologie, si cauzele care l-au provocat.
Daca cauza nu este inlaturata, nu se va putea stabili un tratament eficace incat acesta sa nu recidiveze.
Pentru a verifica daca va confruntati intradevar cu un ulcer cornean, un test important si simplu de efectuat, pe langa vizita medicala este si testul cu fluoresceina: un lichid care, in cazul unei leziuni, este plasat pe cornee ca picaturi pentru ochi. Acesta se manifesta cu o anumita culoare galbuie-verde pe cornee si identifica locatia leziunii.
Timpii de vindecare
Un ulcer minor se poate rezolva spontan in cateva zile, cu un simplu antibiotic sub forma de picaturi oftalmice (pe baza de reteta veterinara).
Cu toate acestea, este important sa fiti foarte atenti, deoarece complicatiile, in special de tip bacterian, ar putea agrava situatia si daca leziunea nu se vindeca este necesara reevaluarea terapiei .
Consecintele unui ulcer cornean sunt in principal complicatii bacteriene, infectii care pot duce chiar la pierderea ochiului animalului.
O alta consecinta care poate aparea si in cateva ore de la debutul ulcerului este asa-numitul ulcer colagenazic .
In practica, o patina albicioasa se formeaza pe ochi , rezultatul unei digestii de catre bacterii a partii interioare a corneei (stroma), realizata in principal din colagen
Cum se trateaza ulcerul cornean la caini si pisici?
Sa incepem cu ceea ce nu ar trebui sa utilizati niciodata in cazul ulcerului corneean:
- picaturi oftalmice pe baza de corticosteroizi
- picaturi oftalmice antibiotice prin schimbarea ingredientului activ deoarece leziunea nu se vindeca (dar medicul veterinar poate decide)
- alte terapii care nu au fost aprobate de medicul veterinar .
Ser din plasma sangelui
In ulcerele corneene dar si in caz de uscaciune a ochiului pentru diverse cauze este posibil sa se faca un preparat pe baza de plasma a sangelui (concentrat de trombocite ).
O anumita cantitate de sange este extrasa de la caine sau pisica prin venipunctura.
Sangele este centrifugat in conditii deosebit de stricte de sterilitate si igiena, refrigerat pentru a-si pastra caracteristicile intacte si apoi utilizat ca picaturi pentru ochi .
Este esential sa pastrati produsul obtinut la frigider.
In medicina umana, practica a fost folosita de mult timp pentru uscarea ochilor.
In medicina veterinara, multi oftalmologi au gasit eficace tratamentul ulcerelor oculare la caini si pisici
Cand este necesara interventia chirurgicala?
Atunci cand ulcerul este deosebit de sever si nu se vindeca, ar putea insemna ca s-a dezvoltat asa-numitul ulcer indolent, ca si in cazul unui ulcer colagenazic.
In aceasta situatie, medicamentele nu pot actiona asupra corneei, deoarece s-a creat o bariera deasupra ei, de obicei un fel de bula care nu permite vindecarea.
Operatia consta in inchiderea partiala sau totala (temporara) a pleoapelor, pentru a permite o protectie mai mare. Acest tip de interventie chirurgicala se numeste tarsorafie.
Serul din plasma poate fi utilizat atat sub forma lichida ca picaturi pentru ochi, dar si sub forma solida ca gel de trombocite pentru a fi aplicat in cazul ulcerelor refractare la tratamente sau in cazul ulcerelor indolente.
Avantajul acestui ser este capacitatea sa de a elibera substante active in accelerarea vindecarii tesuturilor.
Ce este important de retinut este ca prepararea concentratului trebuie facuta printr-o metoda riguroasa, controlata igienic si apoi pastrata corect.
Studiile au aratat ca, acest ser aplicat in ulcerele corneene, are capacitatea de a:
- reduce timpii de vindecare
- reduce inflamatia
- reduce densitatea si extensia cicatricii.
Picaturile pentru ochi pot fi pastrate pana la 30 de zile si trebuie aplicate (impreuna cu terapia cu antibiotice) de doua ori pe zi.
Unele cercetari au aratat eficienta sa la cainii cu ulcer corneean, unde leziunile nu mai erau evidente la testul fluoresceinei, deja dupa 7 zile de tratament.