Boli ale pleoapelor la caini – cele mai comune patologii

Cainii sunt adesea predispusi la anomalii ale pleoapelor si ale zonei oculare.

In acest articol vom aprofunda cele mai comune patologii, precum si ce trebuie sa faceti in caz cazul in care cainele dvs. sufera de una dintre acestea.

Ce este 

Acesta consta in rotatia de 90 ° / 180 ° (partiala sau completa) a pleoapei spre suprafata corneei. 

Poate aparea la orice varsta: de cand pleoapele se deschid fiziologic (de obicei in jurul a 15 zile de viata) pana la batranete. Poate fi conformational sau anatomic, spastic sau cicatrici (consecinta fibrozei din traume sau interventii chirurgicale).

Cum se trateaza

Formele anatomice si cicatriciale trebuie corectate chirurgical pentru a evita aparitia ulcerelor corneene secundare si a opacitatilor permanente (neovascularizatie, fibroza corneana si melanoza) datorita frictiunii mecanice a firelor de par de pe cornee (trichiaza) si pentru a elimina o sursa constanta de durere. 

La puii cu varsta sub 3 luni, cu defecte minore, poate fi corectat eficient prin aplicarea de suturi, fara a inciza pielea, utilizand o tehnica numita „tacking”.

Newfoundland adult cu entropion al pleoapei inferioare

Shar pei 2 luni cu entropion pe pleoapa superioara

ENTROPION MEDIAL (SAU NAZAL) IN RASELE BRAHICEFALICE

Ce este ?

Este o anumita forma de entropion care afecteaza rasele brahicefale ( de exemplu , Mops, Pechinez Shi Tzu, Bulldog francez, etc). 

Exoftalmia fiziologica (ochiul proeminent datorita unei orbite plate) asociata cu „forma aplatizata a botului” deplaseaza cantusul medial (unghiul nazal al pleoapelor) in profunzime, prin tractiunea ligamentului corespunzator, provocand rotatia interna a placii spre cornee si conjunctiva si iritatia consecventa datorata trihiazei (frecarea firelor de par).

Cum se trateaza

Entropionul este tratat numai printr-o procedura chirurgicala. Chirurgul va “ridica” apoi pleoapele pentru a corecta problema

Pug adult: entropion medial (observați blana în contact cu corneea)

EXOFTALMIE CONFORMATIONALA SAU „FIZIOLOGICA”

Ce este

Acesta se formeaza din cauza unei proeminente excesive a globului ocular datorita unei orbite superficiale, (tipica raselor brahicefalice). 

Este adesea insotita de strabism bilateral divergent (exotropie) si entropion medial. Acesta din urma, asociat in rasele enumerate cu o sensibilitate scazuta a corneei, predispune subiectul mai mult la afectiuni ale corneei precum ulcere, melanoza (pigmentare) si, in caz de traume, la proptoza sau dislocare traumatica a globului.

Cum se trateaza

In prezenta unor defecte minore, este suficient sa se aplice inlocuitori lacrimali (chiar si pe viata). In cazuri mai grave este necesar sa se recurga la interventie chirurgicala, pentru a reduce fisura pleoapelor si a corecta entropionul medial (Pugs, Pekingese, Shi Tzu). 

Prin normalizarea expunerii corneene excesive, se obtine o protectie mai mare a suprafetei oculare, datorita unei evaporari reduse a filmului lacrimal

Pug adult cu exoftalmie marcată, fisură macropalpebrală, strabism divergent și melanoză corneeană mediană ușoară

ECTROPION

Ce este

In cazul ectropionului, marginea pleoapei inferioare se ruleaza spre exterior, expunand suprafata ochiului si avand ca rezultat conjunctivita cronica si lezarea corneei. Apare cu preponderenta la aceleasi rase ca si entropionul.

Cum se trateaza

In cazurile usoare este suficient sa se protejeze suprafata oculara cu lacrimi artificiale, in cazurile avansate este necesar sa se recurga la o interventie chirurgicala pentru a restabili apozitia corecta a pleoapelor pentru a reduce expunerea suprafetei oculare (corneea si conjunctiva).

Boxer adult cu ectropion al pleoapei inferioare și expunere excesivă a suprafeței oculare (cornee și conjunctivă)

FISURA MACROPALPEBRALA

Ce este

O deschidere a pleoapei foarte larga in comparatie cu dimensiunea globului ocular sau pozitia acestuia pe orbita (ochiul scufundat). Este de obicei asociat cu entropion, care pot fi prezenti concomitent pe aceeasi pleoapa, cu consecinte in ale modificari ale corneei. 

Aceste modificari pot varia de la „opacitati simple” (fibroza, vascularizatie si pigmentare sau melanoza) la eroziuni si ulcere ale corneei care, in cazuri extreme, pot progresa pana la perforatii. Unele rase sunt predispuse (Alano, Dogue de Bordeaux, Saint Bernard, etc).

Cum se trateaza

Este adesea necesar sa efectuati o interventie chirurgicala pentru a corecta defectul si pentru a adapta pleoapele la globul ocular.

Adult Basset Hound cu ectropion / entropion al pleoapei superioare și ectropion al pleoapei inferioare datorită fisurii macropalpebrale.

Adult Dogue De Bordeaux cu fisură macroplapebrală și entropion al pleoapei inferioare.

PTOZA PALPEBRALA

Ce este

Incapacitatea de a ridica in mod adecvat pleoapa superioara cu probleme de vedere si trihiaza. Defectul poate fi congenital sau dobandit, cauzat de defecte ale muschilor levatori ai pleoapei, patologii ale sistemului nervos periferic (de exemplu, sindromul Horner) sau de o piele abundenta pe frunte care impiedica fizic miscarea pleoapei.

Cum se trateaza

Este esential sa intelegem cauza si apoi sa implementam terapia. In cazurile conformationale (non-neurologice) este recomandat sa recurgeti la o interventie chirurgicala asupra pleoapelor pentru a restabili motilitatea. 

La cainii foarte batrani cu probleme sistemice, si pentru care anestezia generala prezinta un risc, acidul hiarulonic poate fi inoculat in grosimea pleoapelor pentru a rasturna marginea acestora si a indrepta parul departe de cornee.

Shar Pei adult cu ptoză a pleoapei superioare. Observați că o mare parte a irisului nu este vizibilă..

ptoză și trihiază a pleoapei superioare, ulcer cornean secundar și edem (porțiune albăstruie a corneei care previne vizualizarea irisului)

TUMORI ALE PLEOAPELOR

Ce sunt

Tumorile pleoapelor sunt neoformatii, destul de frecvente dupa o anumita varsta, de natura in principal benigna. 

De obicei apar dupa 7-8 ani, sunt primare si afecteaza glandele meibomiene. Mai rar sunt o manifestare locala a unei neoplasme sistemice sau a tumorilor primare in „grosimea pleoapei”. La pui, pot aparea papilom viral si histiocitom, care de obicei regreseaza cu terapie medicala fara a fi necesara indepartarea chirurgicala.

Cum se trateaza

In general, este necesar sa se trateze neoformarea cu tehnica chirurgicala adecvata, suturi foarte subtiri care nu lasa cicatrice si suturi aplicate pentru a nu deteriora suprafata corneei.

Observați roșeața masivă a celei de-a treia pleoape și descărcarea purulentă la nivelul cantului medial.

Același câine din fotografia anterioară în care marginea pleoapelor este expusă, iar acum se poate vedea adevărata natură a “umflării pleoapelor”

TRIHIAZA – MALFORMATIA GENELOR

Ce este

In cazul trihiazei, ne referim la un contact non-fiziologic intre par si suprafata oculara. Cele mai frecvente cauze sunt: ​​ptoza pleoapelor, pliurile faciale proeminente si grele, pliurile nazale din care provin firele de par care intra in cornee ca la pechinez. 

Cum se trateaza

In caz de ptoza a pleoapei superioare, se efectueaza o interventie chirurgicala (blefaroplastie conform tehnicii Stades sau Hotz Celsus); pentru pliurile faciale, fie sunt indepartate complet, fie se utilizeaza proceduri de blefaroplastie, care urmeaza sa fie decisa pe baza caracteristicilor alterarii; pentru pliurile nazale, trihiaza poate fi limitata prin cantoplastie mediala sau prin indepartarea pliurilor nazale

Pechinez cu trichiază a pliurilor nazale. Observati opacitatea corneei prezente bilateral (fibroză și melanoză) cauzată de cheratita cronică.

Cățeluș Bulldog englez de 2 luni, cu genele pleoapei superioare direcționate greșit, provocând rupturi abundente din cauza iritării suprafeței oculare

DISTICHIASIS

Ce este

Sunt perisori anormali care apar in interiorul glandelor meibomiene si care ies pe marginea pleoapei prin orificiile lor. Ele pot varia ca numar, marime si pozitie (se nasc unul sau mai multe pentru fiecare glanda meibomiana) si pot fi prezente pe ambele pleoape. 

Pentru suprafata oculara reprezinta corpuri straine care se „freaca” cu fiecare clipire, in special cele situate pe pleoapa superioara, si poate duce la probleme serioase.

Cum se trateaza

Prin urmare, terapia poate varia de la simpla aplicare a lacrimilor artificiale ca masura conservatoare, pana la indepartarea chirurgicala a acestora prin electroepilare, criochirurgie sau chirurgie a pleoapelor

Distichiasis marcat al pleoapei superioare

Hiperplazia sau prolapsul glandei pleoapei a treia (cherry eye)

Ce este glanda pleoapei a treia

O glanda lacrimala, in mod normal, nu este vizibila, situata la baza celei de-a treia pleoape, care produce cel putin 35% din cantitatea apoasa a filmului lacrimal. (restul este produs de glanda lacrimala orbitala).

Cum se manifesta prolapsul:

Fiziologic, glanda este tinuta pe loc de o structura slaba numita retinaculum. La subiectii predispusi la o laxitate a retinaculului sau datorita unei anumite conformatii a craniului, glanda inflamata poate sa-si abandoneze locul si sa fie vizibila cu ochiul liber, intre marginea libera a celei de-a treia pleoape si suprafata oculara, ca o masa rosie (de unde si definitia anglo-saxona de „cherry eye”: „ochi de cirese”). 

Prolapsul, care se manifesta de obicei in primul an de viata, poate fi mono sau bilateral si poate aparea in momente diferite. Desi este o patologie care poate afecta orice caine, exista mai multe rase predispuse si printre cele mai frecvente intalnim: Bulldog englez, Bulldog francez, Pekingese, Shar Pei, Bullmastiff etc.

Cum se trateaza

Glanda trebuie repozitionata in locatia sa naturala (manual sau chirurgical). O incidenta mai mare a keratoconjunctivitei sicca (KCS) a fost demonstrata la cainii la care glanda a fost excizata mai degraba decat repozitionata. 

Sunt descrise diferite tehnici de repozitionare chirurgicala si alegerea este la discretia chirurgului (in prezent cele mai practice sunt tehnica “poket (buzunar)). 

In mainile expertilor, rata de succes chirurgical este de aproximativ 95%. ESTE IMPORTANT SA RETINEM ca, desi este rar, exista posibilitatea reaparitiei prolapsului (adica, in ciuda faptului ca operatia a fost efectuata corect, glanda „iese din nou”). In acest caz, interventia chirurgicala de repozitionare trebuie repetata.

Pentru a afla mai multe, citeste si: Cherry Eye la caini – ce este si cum se trateaza

Prolapsul glandei pleoapei a treia evident

Lasă un comentariu