Telazioza oculara la caini si pisici cauze, simptome si tratament

Desi multi dintre voi nu au auzit niciodata de aceasta boala, telazioza la caini si pisici este foarte frecventa.

In articolul urmator va vom arata cauzele, simptomele si tratamentul telaziozei oculare, astfel incat sa o puteti detecta la timp si sa o rezolvati cat mai repede si mai eficient.

Telazioza oculara este o boala parazitara cauzata de niste viermi care masoara intre 7 si 17 milimetri lungime. Acestea se ascund sub membrana pleoapelor si intre canalele nazolacrimale.

viermi telazioza

Transmitatorul bolii este musca fructului, care aspira secretia oculara si foloseste aceasta substanta pentru a-si depune ouale. Cand clocesc, larvele raman in sacul conjunctival al ochiului timp de trei saptamani, in timp ce continua sa creasca.

Telazioza este foarte frecventa la caini si pisici , desi poate afecta si alte specii, cum ar fi lupii si vulpile, precum si oamenii insisi.

Exista mai multe specii de thelazia , dar cele care afecteaza cainii si pisicile sunt in esenta doua: thelazia californiensis si thelazia callipaeda

Primul este tipic pentru America de Nord; al doilea poate fi gasit in diferite parti ale lumii, precum Indonezia, Asia, Rusia si Europa, inclusiv Romania.

Simptome ale telaziozei

Animalele cu aceasta problema pot prezenta o mare varietate de afectiuni ale ochilor. Acestea includ:

Daca  nu este tratata la timp,  Telazioza oculara poate provoca infectii grave si producerea unui numar foarte mare de viermi, care provoaca orbire temporara sau chiar permanenta.

Daca aveti un caine sau o pisica, va trebui sa-i verificati ochii des pentru a detecta problema. In cazul Thelaziosis veti observa o inflamatie proeminenta cu eliberarea unei substante albe sau verzui, care atrage mai multe muste si raspandeste boala. Este posibil ca cainele sa schimbe unele obiceiuri, incepand sa-si frece fata cu labele din fata, pentru a atenua mancarimea.

Va trebui sa fiti atenti si sa observati daca mustele zboara in jurul animalului, deoarece asta inseamna ca se hranesc cu secretiile oculare ale acestuia. 

Daca ii deschizi usor pleoapa, vei vedea proliferarea viermilor albi subtiri care se misca rapid in fata retinei, incercand sa se ascunda de lumina.

Caz depistat si tratat in cadrul clinicii Westernvet

Tratament veterinar impotriva telaziozei oculare

Odata ce ati identificat viermii din ochiul animalului dvs., este fundamental sa il duceti la veterinar pentru indepartarea lor . 

Procedura se face manual, cu pensete sau tampoane sterile, odata ce zona a fost spalata cu ser fiziologic.

In plus, medicul va aplica un medicament nematicid pentru a preveni cresterea si dezvoltarea oricaror oua posibile inca prezente in ochi. 

Acestea sunt foarte greu de recunoscut si eradicat. In cazul in care telazioza oculara a animalului este tratata la timp, simptomele negative dispar dupa doar trei zile.

Cainii care au suferit consecinte mai grave, cum ar fi ulcerele sau cheratita, ar trebui sa primeasca un tratament mai amanuntit. 

Leziunile produse de viermi se trateaza cu unguente sau colire cu antibiotice, antiinflamatorii și cicatrizante.

Veterinarul va alege cea mai potrivita metoda de ingrijire pentru fiecare caz specific. Tratamentul se va incheia numai atunci cand sunteti complet sigur ca nu mai exista viermi sau oua in ochiul animalutului.

Identificarea la timp al viermilor este esentiala in incercarea de a salva vederea cainelui. 

Aceasta patologie poate fi tratata in mod normal, fara nici un fel de problema , dar daca tinde sa persiste, devine mai complicata, la fel si tratamentul.

Prevenirea si profilaxia

Este esential sa verificati posibila prezenta a acestei infectii periculoase  la animalele care traiesc in aer liber sau in gradinile in care exista pomi fructiferi, deoarece acestia sunt favoritii mustei care provoaca telazioza. 

Cel mai bun sfat, in ceea ce priveste preventia , este sa va protejati animalutul cu faimoasele pipete pentru caini,  care impiedica dezvoltarea puricilor, capuselor si a altor paraziti, cum ar fi larvele de musca.

Aceasta aplicatie trebuie facuta pe tot parcursul anului, dar cu mai multa atentie in timpul verii , cand exista mai multe sanse de a suferi de boli infectioase si bacteriene.

Daca aveti si copii mici acasa – intre trei si sase ani – trebuie sa fiti si mai atent. Copiii dvs. sunt deosebit de vulnerabili la infectii, mai ales vara si toamna, tocmai in lunile in care musca este cea mai activa.

Concluzii

In orice caz, este esential sa retineti ca este necesara interventia medicului veterinar care, dupa o examinare amanuntita, va decide cum sa intervina. Acest tip de patologie necesita tratamente diferite, mai ales daca este depistata intr-o stare avansata.

Cu cat se pierde mai mult timp inainte de diagnostic , cu atat va fi mai dificil de administrat tratamentul. Telazioza este o boala enervanta care, daca este depistata devreme, nu creeaza niciun disconfort sau probleme grave.

Verificati-va animalutul foarte des, mai ales in lunile de vara . Prevenirea este singura modalitate de a impiedica animalele sa sufere inutil.

Lasă un comentariu