Conjuctivita la caini – ce este, cum se manifesta si cum se trateaza

Conjunctivita canina este o tulburare foarte frecventa care poate afecta animalele de orice rasa si varsta.

In detaliu, conjunctivita este o boala inflamatorie care poate avea diverse cauze; poate afecta ambii ochi sau, mai frecvent, poate afecta doar un ochi.

Conjunctivita canina poate fi uneori o tulburare usor tratabila; in alte cazuri, insa, ar putea ascunde prezenta unor boli oculare mult mai grave.

Din acest motiv, desi aceasta patologie este foarte raspandita si frecventa, nu ar trebui niciodata subestimata.

In acest articol vom vedea in detaliu ce este conjuctivita canina, cum sa o depistam si sa o tratam la timp.

Conjunctivita este o inflamatie care se dezvolta in conjunctiva , adica in membrana mucoasa subtire care acopera suprafata anterioara a ochiului si pleoapa interioara.

Cand observati modificari in ochii cainelui dvs., este de o importanta fundamentala sa contactati medicul veterinar imediat si sa evitati diagnosticul si terapia „do it yourself”, deoarece aceste practici discutabile – precum si potential daunatoare – ar putea ascunde simptomele unei boli mai grave care inca nu a fost identificata.

exemplu de conjuctivita canina purulenta

Cauze

Cauzele conjunctivitei pot fi cele mai variate si pot fi impartite in mod substantial in cauze  infectioase si non-infectioase.

Natura infectioasa a cauzelor care pot provoca inflamatia conjunctivei includ infectii bacteriene , infectii virale si infectii fungice . In unele cazuri, conjunctivita canina poate fi cauzata si de prezenta parazitilor in interiorul ochiului cum ar fi Telazia.

Cauzele non-infectioase care pot da nastere conjuctivitei sunt:

 • Prezenta corpurilor straine in interiorul ochiului;
 • Contactul cu substante iritante (smog, praf, substante chimice etc.).
 • Ochi excesiv de uscati  ;
 • Traume (de exemplu, zgarieturi, lovituri etc.);
 • Alergii de diferite tipuri (de exemplu, alergia la polen ).

Dupa cum puteti vedea, posibilele cauze responsabile de conjunctivita sunt cu adevarat numeroase si pot avea origini si natura diferite. Prin urmare, importanta vizitei medicului veterinar este clara.

In ceea ce priveste potentialii factori de risc care pot predispune la aparitia inflamatiei conjunctivale, gasim:

 • Obstructia canalului lacrimal;
 • Conformatii anatomice particulare ale ochiului sau ale zonei adiacente acestuia (cum ar fi, de exemplu, prezenta unor cantitati mari de par in jurul ochiului, ochi proeminenti etc.). Cei mai afectati sunti caini brahicefalici (bulldog englez si francez, pug, etc.)

Clasificare si tipuri de conjunctivita de caini

La caini exista diferite tipuri de conjunctivita care pot fi clasificate in functie de cauza declansatoare sau in functie de tipul de simptome si manifestari pe care le induc.

Conform clasificarii bazate pe cauzele care declanseaza inflamatia conjunctivei, este posibil sa se distinga:

 • Conjunctivita bacteriana ;
 • Conjunctivita virala ;
 • Conjunctivita fungica ;
 • Conjunctivita parazitara ;
 • Conjunctivita iritativa ;
 • Conjunctivita traumatica ;
 • Conjunctivita alergica .

Conform clasificarii bazate pe manifestarile si simptomele induse de conjunctivita cainelui, este posibil sa distingem:

 • Conjunctivita purulenta : caracterizate prin producerea de puroi de culoare galbui sau verzui, si este cauzata in principal de infectii care, in cele mai multe cazuri, se dovedesc a fi de tip bacterian.
 • Seros conjunctivita : caracterizata prin formarea unei secretie similara ser – de culoare limpede sau incolor.
 • Conjunctivita foliculara : caracterizata prin umflarea unor glande mucoase, care, reactionand ca urmare a unor stimuli externi, cresc in dimensiuni si isi modifica caracteristicile suprafetei lor rezultand in iritatii si inflamatie.

Simptome

Simptomele tipice ale conjunctivitei canine sunt:

 • Roseata ochilor ;
 • Umflatura;
 • Mancarime;
 • Lacrimare excesiva ;
 • Producerea unei secretii ale carei caracteristici pot varia in functie de tipul de conjunctivita care a afectat cainele.

Conjunctivita canina poate provoca rareori dureri , cu toate acestea, mancarimea poate fi atat de intensa incat determina cainele sa se zgarie constant, crescand astfel riscul de a se rani, favorizand astfel posibila aparitie a infectiilor. 

In plus, datorita mancarimii si disconfortului produs de inflamatie, cainele isi va tine ochiul partial sau complet inchis si poate prezenta un anumit disconfort in conditii de lumina.

exemplu de conjuctivita la caine

Patologii asociate

Uneori, conjunctivita canina poate fi manifestarea sau consecinta altor patologii oculare de natura diferita care, in unele cazuri, pot fi foarte grave.

Poate sa fie ca o manifestare a afectiunilor cum ar fi cheratita , leziunile corneene , uveita si glaucom.

Diagnostic

Diagnosticul se bazeaza pe o analiza a ochiului afectat. In primul rand, medicul veterinar va trebui sa determine ce zona oculara este de fapt inflamata si, in acelasi timp, va trebui sa evalueze prezenta oricaror corpuri straine, zgarieturi, ulcere corneane etc. 

Odata ce inflamatia la nivel conjunctival a fost localizata si a fost exclusa prezenta traumei sau a corpurilor straine – pentru a determina cauza, medicul veterinar poate decide sa analizeze orice material secretat (puroi, secretie seroasa etc.) si / sau poate recurge la efectuarea anumitor teste (cum ar fi, de exemplu testul cu fluoresceina). 

Daca exista suspiciunea unei alergii, se pot efectua teste pentru a o determina. In unele cazuri, in plus, pentru a face un diagnostic corect si complet, medicul veterinar poate decide sa efectueze o biopsie.

Tratament

Tratarea conjunctivitei canina este strans legata de cauza care a declansat-o.

In cazul infectiilor in curs, tratamentul trebuie sa aiba ca scop eliminarea microorganismului patogen, astfel incat medicul veterinar poate prescrie medicamente antibiotice , antifungice, antivirale sau antiparazitare.

La fel, conjunctivita alergica poate fi tratata cu medicamente antihistaminice.

Medicamentele mentionate mai sus pot fi disponibile sub forma de picaturi pentru ochi si / sau in forme farmaceutice adecvate pentru administrare orala. 

In mod natural, ingredientul activ care trebuie utilizat, tipul de formula farmaceutica si doza trebuie stabilite de catre medic.

Pentru a reduce starea inflamatorie, medicul veterinar poate recurge la administrarea de medicamente cortizonice . 

In cazurile in care conjunctivita este secundara altor boli oculare si / sau sistemice, este necesar sa se trateze starea primara care a provocat inflamatia in cauza.

Conjunctivita este una dintre cele mai frecvente boli la caini. 

Unele rase de caini au o predispozitie speciala din cauza caracteristicelor anatomice sau genetice. Cu toate acestea, majoritatea conjunctivitelor nu sunt problematice, atata timp cat sunt tratate rapid si eficient.

Lasă un comentariu