Ruptura de atriu stang in boala valvulara mitrala mixomatoasa la caine

Inima este formata din patru camere. Camerele superioare se numesc atrii, iar cele inferioare, ventriculi. Atunci cand peretele atrial este fortat sa se extinda mai mult decat este capabil, apare ruptura.

Ruptura de atriu stang este o complicatie rara, insa severa a Bolii valvulare mitrale mixomatoase la caine, ce poate pune in pericol viata pacientului.

Aceasta dilatare severa a peretelui este cauzata de regula de o crestere a volumului si presiunii din interiorul atriului.

Simba, bichon in varsta de 13 ani, diagnosticat cu Boala valvulara mitrala stadiul C, in urma cu un an, si aflat in tratament – s-a prezentat cu dificultati in respiratie, pierderea echilibrului, voma, sincopa si crize spasmodice.

In urma investigatiilor efectuate s-a descoperit ruptura atriului stang, cu prezenta de hemopericard. S-a instituit tratament medicamentos de urgenta, si s-a efectuat punctia pericaridca pentru indepartarea sangelui din interiorul sacului pericardic (prezenta lichidului de orice natura in sacul pericardic in cantitate mare poate duce la tamponada cardiaca – stop cardiac, si se impune extractia de urgenta).

Ruptura atriala apare mai frecvent la cainii in varsta, de talie mica si medie, mai ales la cei din rasele Poodle, Teckel, Cocker spaniol.

Simptomele includ slabiciune, respiratie dificila, puls slab, tuse, murmur cardiac, aritmie.

In functie de locatia si de gradul rupturii se pot distinge 3 tipuri:

  • Ruptura incompleta – daca ruptura este de mici dimensiuni, este posibil sa se inchida temporar, sau sa continue sa se mareasca pana la o rutptura completa
  • Ruptura completa – peretele este rupt complet ceea ce duce la acumularea de sange la nivelul sacului pericardic si pune in pericol viata pacientului
  • Ruptura septului interatrial (peretele care separa cele doua atrii, stang si drept) – ce duce la aparitia defectului de sept interatrial

Cauzele ce duc la cresterea presiunii interatriale si ruptura peretelui sunt: endocardioza valvei mitrale, ruptura corzilor tendinoase, traume in regiunea pieptului, neoplazii cardiace, cateterizarea cardiaca.

Diagnosticul se pune in urma examenului fizic, a analizelor de sange si de urina, testarea Pro-BNP, examen radiologic al toracelui, ecocardiografie si electrocardiograma.

Tratamentul variaza in functie de severitatea rupturii, de prezenta hemopericardului, si a semnelor de insuficienta cardiaca congestiva. Medicul veterinar specialist, va stabili un protocol de tratament potrivit pentru catelusul dumneavoastra, insa o data aparuta aceasta complicatie, prognosticul este deosebit de grav.

Lasă un comentariu