Există foarte puține studii științifice care raportează siguranța eficacității acestor terapii cu aerosoli la animalele de companie.
Deși există numeroase descrieri în manuale și la întâlnirile de educație continuă, iar alti medici veterinari raporteaza rezultate satisfăcătoare folosind acdest tratament pentru a trata bolile căilor respiratorii, nu există aproape nimic disponibil în ceea ce privește studiile publicate controlate.
Există doar un singur studiu publicat care demonstrează capacitatea de a livra particule în căile respiratorii inferioare la pisici prin aerosoli, iar acest studiu a folosit un dispozitiv nebulizator conceput pentru a crea mici particule profund penetrabile.
Steroizii inhalați (ca de exemplu flunisolid ) au redus procentul de eozinofile la pisicile cu astm bronșic indus experimental, dar nu au afectat IgE specifică alergenului, hipersensibilitatea căilor respiratorii sau fenotipul limfocitelor din sânge.
Un studiu recent a constatat că doze mult mai mici de steroizi (44 ug fluticazonă BID) au fost la fel de eficiente ca 110 sau 220 ug de fluticazonă BID în reducerea inflamației eozinofilice a căilor respiratorii in astmul indus experimental.
Alte studii au demonstrat un efect endocrin mai mic cu steroizii inhalatori comparativ cu steroizii orali la pisici și câini , dar nu au evaluat terapia vreunei stări de boală să fie utilizat ca adjuvant în tratamentul animalelor cu simptome de boală mai mult decât ușoare.
De ce tratamentul cu aerosoli ?
Utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor pe cale sistemica la pisici produce efecte secundare, de la probleme digestive pana la diabet zaharat. Corticosteroizii administrati prin inhalare sunt mult mai eficienti si produc mult mai putine efecte secundare decat corticosteroizii administrati oral.
Administrarea prin inhalare a medicamentelor aerosolizate oferă o serie de beneficii teoretice, inclusiv o suprafață de absorbție enormă de-a lungul unei membrane permeabile, un mediu enzimatic scăzut care are ca rezultat o degradare redusă a medicamentului, evitarea metabolismului hepatic de prim pasaj și cinetică reproductibilă de absorbție.
Atunci când ținta medicamentelor inhalate este tractul respirator în sine, beneficiile suplimentare includ potențialul pentru o concentrație mare de medicament direct la locul bolii, cu minimizarea toxicității sistemice, adesea la o fracțiune din doza necesară dacă același medicament a fost administrat pe cale sistemică.
Datorită acestor avantaje, administrarea de medicamente prin inhalare a câștigat o utilizare pe scară largă pentru tratamentul bolilor căilor respiratorii la oameni.
Există un corp enorm de dovezi în literatura medicală cu privire la terapia medicamentoasă prin inhalare la oameni.
În medicina veterinară, literatura de specialitate despre terapia prin inhalare este rară și ceea ce există se concentrează mai des pe administrarea de medicamente cu aerosoli la cai decât la speciile de animale mici de companie, cu boli respiratorii.
Deși există beneficii pentru administrarea medicamentelor inhalante, există și dificultăți în utilizarea acestei căi. Apărarea respiratorie este eficientă în prevenirea ca particulele să ajungă în căile respiratorii inferioare, așa că nu ar trebui să fie surprinzător că doar o mică parte din medicația administrată ajunge în căile respiratorii inferioare; o cantitate semnificativă de medicament se pierde în dispozitivul de livrare sau se depune în orofaringe.
O altă dificultate este că majoritatea dispozitivelor de eliberare a medicamentelor cu aerosoli sunt concepute pentru a fi utilizate de oameni în mod voluntar, iar unele necesită o respirație intenționată și ținerea respirației.
Adaptările unor dispozitive facilitează utilizarea lor la animale, iar sistemele modificate sunt acum comercializate pentru câini și pisici. Livrarea medicamentelor pe calea aerosolilor depinde în parte de adâncimea și viteza respiratorii, volumul curent și debitul de aer, totuși toate acestea pot fi afectate negativ de boala respiratorie.
În plus, nu toate medicamentele sunt potrivite pentru administrarea sub forma de aerosoli, iar medicamentele în sine (sau conservanții conținuti în preparatul medicamentului) pot provoca iritarea căilor respiratorii și o posibilă bronhoconstricție care poate agrava compromisul respirator.
