Cum sa speli o pisica | De ce trebuie sa speli o pisica si cat de des trebuie sa o faci

Pisica, dupa cum stim, nu este o mare iubitoare de apa. Cu exceptia catorva exemplare, restul tind sa se fereasca de contactul cu apa. 

Totusi, este recomadat de profesionisti si medici veterinari, sa spalam pisica cu o anumita frecventa, sau cel putin ocazional. 

Astfel putem elimina murdaria acumulata in timpul plimbarilor, indeparta parul in exces in timpul perioadelor de naparlire si o scapam de paraziti. 

Citeste si: Cand este bine sa-ti tunzi pisica si cum trebuie sa o faci

Este bine sa-ti speli pisica ?

Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le aude un medic veterinar este: “Se pot spala pisicile?”

Potrivit unuia dintre cele mai cunoscute mituri despre pisici, aceste animale urasc inversunat apa. Chiar daca acestea nu iubesc sa se ude , nu inseamna ca pisicile noastre nu pot fi spalate. 

Este adevarat ca pisica este din fire un animal foarte curat, dar blana sa are nevoie de o ingrijire specifica. Mai ales daca avem acasa o pisica cu parul lung, precum un persan, un Ragdoll sau un Maine Coon.

este bine sa speli pisica

De ce se spune ca este dificil sa speli pisicile?

Se spune ca toate pisicile urasc apa si ca spalarea pisicilor este o intreprindere „eroica”, dar acest lucru nu este intotdeauna adevarat . 

Sunt pisici carora le place sa se joace cu apa, desi exista diferente considerabile de la rasa la rasa si chiar de la pisica la pisica, la fel ca la oameni.

Cu toate acestea, senzatia de umeazala in blana este adesea perceputa de pisica ca fiind o cauza de disconfort. Spre deosebire de caine, pisica are o structura fizica foarte diferita, mai agila si mai flexibila. 

Miscarile sale sunt bruste si rapide ; nu degeaba este capabila sa vaneze – si deseori sa prinda – chiar si animale foarte rapide, cum ar fi soareci, pasari si soparle. 

Pentru pisica, vigilenta este o mostenire ancestrala si o resursa indispensabila pentru supravietuire, atat pentru a scapa de pericole, cat si pentru a lupta impotriva dusmanilor. 

De aceea pisicilor nu le place sa fie spalate frecvent. Blana umeda ingreuneaza corpul, incetinind miscarile. Acest lucru confera unei pisici un sentiment de vulnerabilitate impotriva posibilelor pericole.

Mai mult, pisica tinde sa aiba grija de propria igiena si nu intelege de ce stapanul ei (sau un strain) o supune unei practici stresante si, din punctul ei de vedere, inutil. Dar spalarea pisicilor este esentiala, cel putin ocazional, daca vrem sa le pastram blana stralucitoare, curata si mai presus de toate fara noduri si paraziti.

Cat de des trebuie spalate pisicile ?

Pisicile nu au nevoie de o ingrijire frecventa ca si in cazul cainilor. De fapt, majoritatea pisicilor domestice traiesc in interior si nu au nicio ocazie speciala de a se murdari. Acest lucru este diferit daca avem o gradina sau o terasa si ii permitem pisicii noastre sa umble libera. 

Citeste si: Cat de des trebuie spalat un caine si cum sa o faci acasa

In aceaste circumstante , aceasta s-ar putea murdari accidental , intrand in contact cu suprafete murdare, sau cu paraziti daunatori sanatatii sale, cum ar fi puricii.

In general, o pisica va trebui sa fie spalata doar o data pe luna sau chiar la doua luni, iar frecventa depinde in special de ambientul unde traieste,  rasa si tipul de par.

Rasele de pisici cu parul lung, ar trebui sa fie periate in fiecare zi pentru a preveni formarea nodurilor. Daca blana este deosebit de murdara sau necesita o ingrijire speciala, va fi necesara interventia unui profesionist calificat.

Desigur, daca blana are pete persistente sau degaja miros urat, ar fi recomandabil sa vizitati medicul veterinar , pentru a ne asigura ca pisica noastra nu este bolnava sau ca a contractat vreo ciuperca a pielii. 

Cum se spala o pisica ?

Spalarea pisicii necesita atentie, calm si, mai presus de toate, o doza buna de rabdare. Acesta este motivul pentru care foarte multi proprietari de pisici apeleaza la profesionisti.

In primul rand, trebuie sa creezi o atmosfera placuta, linistind-o cu gesturi afectuoase, un ton calm al vocii, miscari lente si mereu masurate. 

De asemenea, se recomanda evitarea anumitor comportamente care l-ar putea enerva sau speria: in special, aveti grija sa nu puneti animalul sub apa curgatoare, sa periati in opusul directiei firelor de par si sa evitati umezirea zonelor deosebit de sensibile si delicate, cum ar fi ochii, urechile si bot. 

Aceeasi atentie trebuie acordata uscarii , de preferinta, cu un uscator de par silentios sau ar fi bine sa porniti acest dispozitiv cu cateva minute inainte de a le directiona spre blana animalului, astfel incat sa se poata familiariza treptat cu zgomotul. 

Idealul este sa obisnuiesti pisica cu apa inca din primele luni ale vietii.

Increde-te in PROFESIONISTI

  • dispunem de cele mai noi tehnologii si personal calificat
  • punem sanatatea animalutului tau pe primul loc, astfel, dezinfectam mereu cu clor toate prosoapele si ustensilele
  • oferim servicii la domiciliu iar plata o puteti face prin transfer bancar

Mini-ghid pas cu pas pentru a-ti spala pisica acasa

  1. Periati blana pisicii pentru a indeparta orice incurcaturi;
  2. Pregatiti un lighean cu 10-15 cm de apa calda (nu mai mult, pentru a nu speria animalul) si scufundati pisica usor. Amintiti-va ca apa trebuie sa fie calda la punctul potrivit: temperatura ideala este de 38-39 ° C;
  3. Udati blana animalului si frecati cu un sampon specific pentru pisici fiecare parte a corpului, inclusiv coada, avand totusi grija sa evitati zona botului si a urechilor;
  4. Continuati cu clatirea si indepartati cu atentie toate urmele de sampon;
  5. Infasurati pisica intr-un prosop cald pentru a absorbi excesul de apa, apoi folositi uscatorul de par pentru a termina uscarea.

Spalarea pisicii este o manopera sensibila, menita sa-i pastreze blana stralucitoare si curata, fara noduri si fara paraziti. Daca pisica este blanda si a fost obisnuita sa interactioneze cu apa de cand era un pisoi, nu veti avea probleme. 

Daca refuza complet apa si prezinta semne de stres si disconfort evident, este mai bine sa nu insistati si sa o duceti la un profesionist calificat care are experienta in spalatul pisicilor.

cum trebuie sa speli pisica

Alte intrebari frecvente

  • Ce sampon ar trebui sa folosesc pentru a-mi spala pisica ?

    NICIODATA cele pentru uz uman deoarece sunt prea agresive pentru animalutul nostru. Utilizarea unui produs inadecvat creste riscul de roseata, iritatie si dermatita.

    Daca pisca nu are probleme de sanatate sau nevoi specifice, exista pe piata diverse marci de sampoane pentru pisici. Totusi, pentru o siguranta in plus, este mereu recomandat sa cereti sfatul unui medic veterinar.

  • Cum sa speli pisica fara apa ?

    Daca pisica ta uraste apa si nu exista nicio modalitate de a o spala urmand sfaturile descrise mai sus, sa stii ca este posibila si o curatare chimica.

    Pasii de efectuat sunt aceiasi ca pentru spalarea normala, cu o mica diferenta: in acest caz trebuie sa utilizati un sampon care nu necesita clatire nici inainte, nici dupa aplicare.

    Acest mod este mult mai practic si mai rapid si este ideal pentru toate felinele care nu suporta senzatia de blana umeda.

  • De la ce varsta se poate spala o pisica ?

    De la 6 luni, dar nu mai devreme.

Lasă un comentariu