Din pacate, cancerul este o boala care poate afecta si prietenii nostri care dau din coada. In acest articol va vom oferi informatii detaliate despre tumoarea mamara la caini. Vom analiza simptomele, cum sa stabilim un diagnostic corect si clar vom vorbi despre tratamentele care trebuie urmate si masurile preventive care trebuie luate, deoarece, ca in toate, prevenirea este mai buna decat vindecarea.
Daca sunteti interesat sa aflati mai multe despre tumoarea mamara a cainelui, simptomele si tratamentele acestuia, cititi mai departe!
Continut
Ce este o tumoare ?
O tumoare este o crestere anormala, continua si rapida a celulelor din corp. La tumoarea mamara de caine, asa cum indica si numele sau, aceasta dezvoltare patologica va avea loc in glandele mamare. In general, aproape toate celulele din corp mor si sunt inlocuite in timpul vietii unui individ. Daca se produce o mutatie in mecanismele care guverneaza aceasta diviziune celulara, vor fi create celule cu o rata de crestere foarte rapida care vor forma mase capabile sa miste celule sanatoase.
Mai mult, celulele canceroase nu indeplinesc functiile celulelor in sine. Daca tumoarea creste si invadeaza zona sau organul de unde a provenit, va provoca daune care, in timp, vor duce la moartea cainelui. La animalele tinere cresterea lor este in general mai rapida, in timp ce este mai lenta la cele mai in varsta, datorita ratei de reproducere a celulelor.
Exista gene care suprima pe cele a cancerului, dar exista si altele care le inhiba functia, precum si unii factori externi, cum ar fi dieta, stresul sau mediul in care cresc. Aceasta inseamna ca genetica, dar si mediul extern , interactioneaza si pot fi factori decisivi in cancerul mamar.
Daca animalul nostru intra in contact cu factori cancerigeni, creste posibilitatea aparitiei unei tumori. La om, razele ultraviolete, razele X, radiatiile nucleare, unele substante chimice, tutunul, unii virusi sau paraziti interni sunt recunoscuti ca atare.
Tumorile cauzate de cancer se numesc neoplasme si pot fi benigne sau maligne. Primele cresc in general lent, fara a invada sau a distruge tesuturile care le inconjoara si nu se ataseaza de alte parti ale corpului. Daca este posibil, acestea sunt indepartate prin interventie chirurgicala.
In schimb, tumorile maligne invadeaza tesuturile adiacente si cresc pe termen nelimitat. Aceste celule canceroase pot patrunde in sistemul circulator si se pot deplasa de la tumoarea centrala la alte parti ale corpului. Acest proces este cunoscut sub numele de metastaza.
Tumoare mamara la caine: simptome
Femelele au aproximativ 10 glande mamare, distribuite in doua lanturi simetrice pe fiecare parte a corpului, de la piept la zona inghinala. Tumorile din aceste glande sunt, din pacate, foarte frecvente si cele mai multe apar la cainii cu varsta peste 6 ani, multe cazuri au fost inregistrate in jurul varstei de 10 ani. Aceste tumori pot fi benigne sau maligne.
Acest tip de tumoare este in mare masura dependenta de hormoni, ceea ce implica faptul ca aparitia si dezvoltarea acesteia sunt legate de hormoni, in principal estrogeni si progesteron, care intervin in ciclul reproductiv al cainelui.
Principalul simptom, pe care, in calitate de gardieni, il vom putea observa asupra tumorii mamare a cainelui nostru, este prezenta unui nodul sau a unei mase nedureroase la una sau mai multe glande mamare, prin urmare va fi necesara o examinare fizica a animalului.
Glandele mamare M4-M5, adica cele din zona inghinala, sunt afectate mai frecvent. Aceasta masa va fi de dimensiuni variabile si cu un contur mai mult sau mai putin definit, atasat la piele sau mai proeminent. In unele cazuri, se va observa si o plaga la nivelul acelui m amelon. De asemenea, poate exista o secretie sangeroasa care iese din mamelon.
Diagnostic
Odata identificate aceste prime simptome, va trebui sa mergem la medicul veterinar fara a pierde timpul. Doar el va putea confirma diagnosticul si exclude alte cauze posibile, cum ar fi mastita.
Materialul extirpat va trebui analizat ( biopsie ), iar in laboratorul histologic specializat vor confirma exact tipul de celule prezente. Acest studiu ne va avertiza daca este o tumoare benigna sau maligna si daca este cazul, care este gradul sau de virulenta. Aceste date sunt esentiale pentru stabilirea prognosticului, sperantei de viata sau reaparitiei (probabilitatea reaparitiei tumorii, in acelasi loc sau altul).
Tratament tumoare mamara la caini
Eficacitatea tratamentului va depinde de diagnosticul precoce. Tratamentul consta in indepartarea chirurgicala a tumorii, cu exceptia cazurilor in care este o boala terminala sau este gasita prezenta metastazelor.
Din acest motiv, inainte de a intra in sala de operatie, medicul veterinar va trebui sa efectueze un examen radiologic care ii va permite sa distinga prezenta formatiunilor in alte parti ale corpului.
Este frecventa aparitia metastazelor in plamani (ocazional pot provoca dificultati de respiratie). De asemenea, veti putea face examne ecografic si analize de sange complete. Operatia va elimina tumora si tesutul sanatos adiacent. Dimensiunea extragerii va depinde de marimea si de partea corpului in care se afla. Prognosticul va fi mai mult sau mai putin favorabil in functie de marimea tumorii si de agresivitatea acesteia.
Deoarece tumora este un cancer dependent de hormoni, ar putea fi efectuata si o ovariohisterectomie, adica indepartarea uterului si a ovarelor. Dupa eradicarea tumorii, pot fi necesare si sedinte de chimioterapie.
Dupa operatie va trebui sa fim atenti ca patrupedul nostru sa nu isi indeparteze firele de sutura si sa fim mereu atenti la zona interventiei pentru a contacta posibile infectii. Vom evita miscarile bruste, jocurile violente sau sariturile care ar putea cauza deschiderea plagii. Evident, va trebui sa mentinem rana curata si dezinfectata . Pana la scoaterea firelor de sutura este necesar sa aibe un guler Elisabetan. Urmand sfatul medicului veterinar, vom administra antibiotice si analgezice.
Preventie
Dupa cum am vazut, principala cauza a aparitiei tumoarei mamare la caine este in general hormonala, motiv pentru care este posibil sa luam masuri preventive, cum ar fi sterilizarea cainelui nostru la o varsta frageda. Odata cu extirparea uterului si ovarelor, cainele nu va mai avea ciclul si fara actiunea hormonilor din acest mecanism, nu va putea dezvolta nicio tumoare.
Trebuie avut in vedere ca protectia obtinuta va fi aproape totala, aproximativ 90%, pentru acei caini sterilizati inainte de a intra in prima lor perioada menstruala. Incepand cu cea de-a doua si urmatoarea perioada de menstruatie, procentul de protectie oferit de sterilizare scade drastic .
Prin urmare, reiteram importanta sterilizarii cainelui nostru inainte ca acesta sa intre in prima sa perioada de calduri. Daca il adoptam ca adult, va trebui sa il operam cat mai curand posibil, de preferinta atunci cand nu este in calduri.
Diagnosticul precoce face parte din masurile preventive. Verificarea periodica a glandelor mamare ne va permite sa observam din timp modificari la nivelul acestora ( roseata, inflamatie, secretii sau durere).
PROFILAXIA(PREVENTIA) ESTE FOARTE IMPORTANT SA SE FACA IN CADRUL UNEI CLINICI VETERINARE, aceasta constand in:
- examen ecografic
- examen radiologic
- analize de sange unde prin diversi markeri putem continua investigatiile ulterioare (CT, RMN daca este cazul)
Aceste investigatii trebuiesc facute obligatoriu la o catea incepand cu varsta de doi ani de zile, la fiecare 6-8 luni.
Riscul aparitiei cancerului mamar nu are legatura neaparat cu varsta, acesta putand sa se declanseze si la catele de 1-2 ani, probabilitatea aparitiei fenomenelor de tip neoplazic mamar este in mare masura direct proportionala cu varsta si statusul hormonal al catelei (sterilizat/nesterilizat).
Nu recomandam abordarea “babeasca” (frunze de varza, antibiotice date dupa ureche).
Interventia chirurgicala FARA INVESTIGATII (analize de sange, ecografie, radiografii etc) este total contraindicata avand in vedere complexitatea patologiei cancerului mamar.
In cele din urma, trebuie sa stiti ca utilizarea anticonceptionalelor favorizeaza aparitia cancerului de san. Cainii care au suferit de pseudogravanta (sarcini psihologice) sunt mai predispusi sa o dezvolte. Toate aceste date reafirma nevoia de a ne steriliza cainele devreme, astfel incat sa se poata bucura de o viata lunga si sanatoasa.
Dorim sa impartasim cu dvs. un caz de Tumoare Mamara la o catea care a fost trata de echipa WesternVet
In urma cu cateva luni, s-a prezentat la cabinetul nostru FETITA, o catea de 39 Kg in varsta de 10 ani. Este foarte cuminte si un membru desavarsit al familiei.
Din pacate, asa cum am spus deja, o tumoare este nemiloasa si poate afecta si prietenii nostri care dau din coada.
- dirofilarioza
- osteofitoza L4,L5,spondiloza
- leococitoza, HCT scazut
- structura mamara ulcerata suprainfectata, aproximativ 17 cm diametru
- scurgeri vaginale purulente
- structura perivulvara aprox 12 cm diametru
- la examenul ecografic s-au observat urmatoarele modificari : splenomegalie si structura splina de diametru 5,5 cm,cu un uter destins de continut ,chisti ovarieni
- tumoare mamara(carcinom-in urma examenului histopatologic) cu o greutate de 2,4 kg
- splenectomie-tumoare splenica /dimernsiuni-circa cat o mandarina
- ovariohisterctomie-piometru(puroi in coarnele uterine) si multipli chisti ovarieni
- excizie tumoare perivulvara 1,1kg
Tumoare glanda mamara


Tumoare vulvara


Tumoare splinica


Interventia s-a dovedit a fi un real success iar Fetita a fost externata dupa cateva zile si a putut sa se intoarca la iubitorul sau proprietar.
Fetita dupa 12 zile la scolul firelor de sutura


La control dupa 20 de zile de la interventie



Buna ziua ,
Catelul meu a fost operata de o tumora pe toata burtica , are 14 ani.
Din pacate a aparut o metastaza .
Exista va rog un tratament sa o tin in viata cat mai mult timp ?
Ceva citostatic ?
Va multumesc,
Este cel mai bine sa veniti la cabinet pentru o evaluare sistemica. Cu siguranta exista solutii deoarece este o situatie cu care ne-am mai confruntat, dar fara o evaluare nu vom stii ce masuri trebuie luate.
Puteti face o programare la urmatorul nr. de telefon: 0213699292
Bună seara, câinele meu are o mica tumora de mărimea unei alune mici la unul din mameloane. Cat de grav poate fi? Mulțumesc.cum pot face programare la dvs?
Cel mai indicat ar fi sa faceti o programare la un medic veterinar cu experienta pentru problema semnalata de dumneavaostra. Daca doriti, puteti sa ne sunati la numarul 0213699292 sau 0372917848, de obicei domnul doctor Ciobotaru este in prima parte a zilei.
Domnul doctor
Am o fetița rasa Bichon maltese are 8 luni
Ia ieșit o tumoare am fost cu ea am operat-o și ia apărut din nou ce se poate face
Sterilizarea?
Va mulțumesc
Buna ziua . Pentru mai multe detalii va asteptam la o consultatie cu catelusa dvs . Va multumim
Buna ziua,cat costa operatia de tumora mamara cu analizele de rigoare? mulțumesc
Buna ziua. Depinde de la caz la caz. Pentru mai multe informatii ne puteti suna la urmatoarele nr de telefon: 0213699292 , 0372917848 , si vom stabili un pret in functie de cazul dvs. Multumim
Buna seara..puteti va rog sa imi spuneti daca aveti cabinet veterinar si la Timișoara?
In acest moment avem cabinet veterinar doar in Corbeanca, IF. Va mulțumim pentru interesul acordat.
Bună ziua am un cățel care cred ca are cancer mamar as dori so.operez cum pot lua legătura cu dumnevoastră
Buna ziua ! Pentru mai multe detalii va asteptam cu animalutul dvs. la noi la clinica in vederea unui consult medical .
Bd. Paradisul Verde 23 bis, Corbeanca, 077065
Tel: 021 369 9292
0372 91 78 48
Am o cățea de 16 ani cu asemenea noduli. Care este speranța de viață sau cum as putea sa o ușurez de durere fara intervenție chirurgicală. Mulțumesc anticipat!
Este greu de apreciat speranta de viata, fara sa stim de ce natura sunt acei noduli. In principal, este necesara o evaluare completa a starii de sanatate, prin analize de sange, ecografie si radiografii, si in functie de rezultatul acestora se poate recomanda un tratament paliativ.
Bunå ziua,cățelușa mea are in curind 13 ani .In ultimii doi ani,a fost operatå de douå ori de tumoră la sîn .La sfârșitul lunii noiembrie a fost operatå și totul a decurs bine.De citeva zile are menstruație și se manifestă oarecum diferit decât dupå prima operație,cînd evident,avea 11 ani.Intrebare:cum as putea så o ajute in acest timp ,deoarece are cålduri și respirå greu,și picioarele din spate,ii dau spasme musculare.
E posibil sa ne confruntăm cu mai multe patologii simultan. Sa se poată face ceva ambulatoriu fără sa riscam sa agravam o alta afectiune, e putin probabil. Va recomandăm sa va adresati de urgență celui mai apropiat cabinet veterinar.
Buna ziua,
Am o catelusa de 13 ani cu o tumora mamara, insa aceasta sufera si de cushing. Mi s a spus ca nu poate fi operata in situatia ei. Asta a fost acum 3 ani, insa as incerca din nou un set de analize. Va rog un sfat. Multumesc anticipat.
Se recomanda un set cat mai complet de analize de sange inainte de orice anestezie, mai ales generala. Doar dupa aceste analize cât si eventual examen cardiologic, se poate stabili daca pacienta rezista sau nu la aceasta procedura.
Buna ziua am o cățea de 9 ani care are o umflatura mare la tite e mare și îi atîrna in jos ce pot face ajutatima
Buna ziua,
Trebuie consultat de un medic veterinar.