Diabetul la caini este o boala destul de frecventa care necesita un control precis atat al terapiei, cat si al nutritiei. In acest articol voi explica tot ce trebuie sa stiti.
Un caz…
Cu ceva timp in urma vecinul meu m-a oprit si foarte ingrijorat mi-a spus ca are un caine care este nebun!
Citez: „Bea incontinuu apa, chiar si din wc; a invatat si sa deschida robinetul.
A inceput chiar sa fure lucruri de pe masa !!! Si apoi face pipi in casa, de parca ar fi din nou catelusa, nu mai stiu ce sa fac, te rog ajuta-ma! “
Acesta este modul in care Matilda, printesa casei Yorkshier cu parul ei lung si matasos, le-a comunicat stapanilor ca este diabetica.
Dar haideti sa incepem, cum se zice….de la inceput!
Continut
Diabetul la caini: ce este?
Diabetul este o boala endocrina asociata cu lipsa sau esecul de a produce insulina de catre pancreas.
Insulina este un hormon care regleaza metabolismul glucidelor.
Daca acest hormon lipseste, se constata o tulburare a organismului animalulului, care nu mai poate regla concentratia de zaharuri din sange.
Insulina este produsa de celulele pancreatice (celule beta) si pana de curand se credea ca principala cauza a diabetului este asociata cu aportul redus al acestora.
Astazi, suntem mai inclinati sa credem ca aceste cauze sunt multiple si ca trebuie luata in considerare si o importanta predispozitie genetica si de rasa.
Aceasta inseamna ca, impreuna cu factorul genetic, trebuie sa existe si o cauza declansatoare sau predispozanta a bolii, care nu este inca pe deplin inteleasa.
Una dintre cauzele posibile ale aparitiei bolii pare sa implice sistemul imunitar care nu ar mai recunoaste celulele beta ale pancreasului si le va distruge.
Cauza diabetului zaharat la caini
Exista diferite forme de diabet:
- diabet de tip I ;
- diabet de tip 2 ;
- diabet zaharat indus de progesteron;
- din cauza medicamentelor.
Ceea ce afecteaza cel mai frecvent cainele este diabetul de tip I, numit si insulino-dependent, in care celulele beta sunt distruse si in care insulina este aproape complet absenta.
Tocmai in aceasta forma de diabet, sistemul imunitar pare sa innebuneasca, distrugand celulele pancreasului.
Diabetul de tip 2 afecteaza in principal oameni si pisici si este asociat cu obezitatea.
In aceasta situatie exista insulina, dar corpul nu este receptiv la efectul acesteia, sau hormonul este produs intr-o cantitate mai mica decat este necesar. Este mai putin frecvent la caini.
Diabetul indus de progesteron este tipic femelelor si este singura forma care poate regresa fara tratament cu insulina, cu conditia sa fie recunoscuta la timp si ca animalul sa fie sterilizat.
Progesteronul este un hormon care provoaca rezistenta la insulina (adica o sensibilitate mai scazuta a subiectului la efectul insulinei pentru reducerea glucozei din sange).
Catelele pot suferi de hiperglicemie ( chiar daca numai temporar ) in timpul caldurii si diestrului (stadiul imediat urmator) si apoi revin la normal la sfarsitul anului de caldura.
Cu toate acestea, manifestarea va reaparea cu siguranta in urmatoarele cicluri, agravandu-se din cand in cand si ajungand in cele din urma la distrugerea totala a celulelor beta si, prin urmare, la permanenta simptomelor.
Sterilizarea femelelor care au prezentat diabet zaharat temporar si / sau permanent este o indicatie terapeutica importanta.
Unele medicamente pot provoca rezistenta la insulina : corticosteroizii ( cortizon ), de exemplu, daca sunt administrati pe perioade lungi, induc producerea de glucoza din grasimile corpului, crescand glicemia.
O boala metabolica, cum ar fi sindromul Cushing, este un factor foarte predispozant.
Simptomele diabetului la caini
Simptomele diabetului la caini sunt:
- poliurie (urina crescuta)
- polidpsie (cresterea setei)
- polifagie (cresterea foametei)
- pierdere in greutate.
La cainii diabetici, productia de insulina este redusa sau absenta.
Aceasta inseamna ca zaharurile consumate nu pot fi utilizate si stocate sub forma de energie sau grasimi, ci raman in mod constant in fluxul sanguin.
Valoarea zaharurilor din sange va fi prin urmare, intotdeauna ridicata, chiar si atunci cand acesta nu mananca si ar trebui sa fie scazuta.
Trebuie luat in considerare faptul ca animalul diagnosticat cu diabet nu poate folosi zaharurile ca sursa de energie si ca, prin urmare, organismul reactioneaza distrugand mult mai multe grasimi decat are nevoie, ducand la pierderea in greutate.
O cantitate mare de zaharuri in sange determina un dezechilibru in rinichi care va decide apoi sa produca o cantitate mai mare de urina (poliurie) pentru a compensa concentratia mai mare, ordonand creierului sa creasca setea (polidipsie)!
Lipsa de energie deriva din aportul redus de zaharuri si prezenta in cantitati mai mare de grasimi si proteine, fapt ce accentueaza senzatia de foame, ultimul simptom clasic al diabetului, rezumat in cele patru P (asa cum sunt enumerate mai sus).
Pe termen lung se pot observa si simptome mai grave cum ar fi :
- vomitat
- oboseala severa
- diaree
- anorexie
Uneori boala este descoperita de cataracta si pierderea vederii pe care aceasta o cauzeaza.
Diabetul zaharat la caini: diagnosticul
Pentru a formula un diagnostic de diabet, este necesar sa se efectueze, pe langa observarea obisnuita a simptomelor si istoricului starii de sanatate, si o serie de investigatii si teste de laborator pentru a verifica acuratetea.
In plus, este esential sa efectuati analize si teste pentru a evita prezenta bolilor declansatoare (tumori, Cushing, pancreatita, infectii bacteriene, neoplasme si multe altele).
Cu toate acestea, prima evaluare de facut este un test de sange care evidentiaza:
- cresterea zaharului din sange, care trebuie sa fie persistente chiar si in conditii de repaus alimentar.
- valoarea fructozaminelor : acestea sunt molecule care se formeaza si cresc atunci cand glicemia este intotdeauna prea mare. Prin urmare, cresterea lor indica concentratia medie de glucoza din sange in ultimele 2-3 saptamani.
Apoi va fi important in evaluarea progresului terapeutic. - biochimice si hemoleucograma : toate valorile care ofera o indicatie a starii generale de sanatate a subiectului, care ar putea fi normal daca cainele nu a suferit inca daune grave.
In schimb, ar putea fi detectata o crestere a colesterolului, datorita consumului excesiv de grasimi.
Analiza urinei va arata in schimb o crestere a concentratiei de zaharuri ( glicozurie ) si proteine ( proteinurie ), impreuna cu alti parametri.
Citeste si: Care sunt cele mai importante analize de sange la caini si pisici si cum sa le interpretezi
Tratamentul diabetului la caini: sa vedem terapia
Odata ce s-a stabilit diagnosticul de diabetic, si ca sa constatat absenta altor boli predispozante, este esential un protocol terapeutic riguros si precis.
In acest sens, colaborarea intre medic si proprietar va fi fundamentala.
Terapia are trei obiective :
- nutritia : ce sa se dea, cand si cat de mult
- administrarea terapiei medicale : cum si cand sa administreze medicamente
- controlul complicatilor provocate de diabet (cetoacidoza si hipoglicemia, cataracta si infectii ale tractului urinar )
In cazul femelelor, este esential sa se efectueze sterilizarea cat mai curand posibil si, daca se administreaza medicamente pentru diabet (cortizon), utilizarea lor trebuie suspendata.
Este intotdeauna necesara insulina?
Este posibil ca terapia cu insulina sa nu fie necesara daca boala este doar tranzitorie, de exemplu in cazul hiperglicemiei induse de progestogen (administrat ca medicamente sau indus DE ESTRU ), sau pentru tratamentele cu glucocorticoizi (cortizon) sau in cazurile in care simptomele nu sunt evidente si cresterea zaharului din sange nu este constanta sau glicozuria (glucoza din urina) nu apare.
In aceste cazuri, sterilizarea femelei si / sau o modificare a dietei pot fi deja suficient de decisive.
Insulina - Norme pentru depozitare si administrare
Tratamentul medical al diabetului consta in administrarea de insulina, care poate fi efectuata in doua doze sau intr-o singura doza, in functie de caz. In primul caz, insulina este injectata:
- impreuna cu masa (imediat dupa sau in timpul)
- de doua ori pe zi la 12 ore distanta (dimineata si seara)
- mereu in aceleasi momente
In caz de administrare unica, masa principala va consta in 2/3 din ratie, care va coincide si cu terapia cu insulina, restul mesei va fi administrat atunci cand probabil va exista cea mai mica concentratie de glucoza din sange ( aproximativ 6/8 ore mai tarziu).
Exista diferite tipuri de insulina care au caracteristici si doze diferite intre ele.
Ceea ce recomand este o insulina lenta, de uz veterinar, de origine porcina (care are aceleasi caracteristici ca cea canina).
Insulina, intr-o sticla, trebuie pastrata la frigider si niciodata congelata. Pachetul trebuie tinut vertical si usor scuturat inainte de a fi pregatit.
Seringile speciale subcutanate pot fi inlocuite cu pixuri cu insulina care faciliteaza manevra de injectare.
Doza de insulina este indicata de medic si variaza in functie de tipul de medicament utilizat.
Determinarea dozei corecte de insulina: curba glicemica
Scopul tratamentului cu insulina este de a evita fluctuatiile excesive ale deficitului sau excesului de glucoza din sange.
Nu este atat de usor de determinat, deoarece fiecare caine reactioneaza diferit la medicament si, prin urmare, va trebui monitorizat, mai ales in etapele initiale pentru a determina cand si cat.
Este adevarat ca nu puteti incepe cu o doza standard ridicata de insulina, deoarece ar reduce glucoza prea repede, ducand la o urgenta veterinara cunoscuta sub numele de hipoglicemie (descrisa mai tarziu in acest articol).
Vom incepe apoi de la o doza mica si vom verifica comportamentul glicemiei.
In acest scop, trebuie prelevate probe mici de sange capilar (cateva picaturi) pentru a fi analizate printr-un dispozitiv, glucometrul care citeste direct cantitatea de glucoza si o afiseaza pe un display.
La inceputul terapiei, evaluarea se va face la fiecare 2 ore, de pana la 4-6 ori.
Acest lucru permite evaluarea fluctuatiilor glicemiei, pana cand veti determina cand va fi atinsa cea mai mica valoare (Glucose Nadir).
Adesea, aceasta faza se face direct in clinica pentru a efectua doza intr-un mod riguros si corect.
Odata stabilita cantitatea corecta de medicament care trebuie administrat, va fi in continuare necesar sa se monitorizeze valoarea la intervale regulate care vor fi stabilite de medicul curant.
Sensibilitatea la insulina poate varia in timp. Acest lucru s-ar putea datora:
- modificari ale greutatii animalului
- administrarea incorecta a medicamentului
- variatia exercitiului fizic
- aparitia altor boli.
Un lucru foarte important pe care as dori sa-l subliniez este ca insulina este un agent hipoglicemiant. Daca este administrat in exces, poate provoca daune grave, deci:
a) nu modificati niciodata doza fara a va consulta medicul;
b) in indoiala ca ati administrat sau nu medicamentul corect, este mai bine sa nu repetati doza.
Dieta cainelui diabetic: sa vorbim despre nutritie
Un caine diabetic care nu are alte patologii in curs (probleme cu rinichii, pancreatita etc) ar trebui sa fie hranit cu o dieta care sa minimizeze cresterea glicemiei.
In plus, ar trebui sa incercati sa fiti strict in administrarea doar a doua mese, evitand recompense mici.
Dieta ar trebui sa contina o cantitate corecta de proteine de inalta calitate, de preferinta din surse animale, mai degraba decat din cereale, impreuna cu fibre solubile si nesolubile (orz, ovaz, secara, leguminoase) care formeaza un gel in intestin care absoarbe zaharurile.
Orezul, graul, porumbul si cartofii ar trebui sa fie reduse sau eliminate, avand un indice glicemic mai mare.
Cu toate acestea, cantitatea de fibre trebuie evaluata de la subiect la subiect, deoarece acestea inflameaza adesea intestinul.
Acesta va fi echilibrat diferit daca cainele este subponderal sau supraponderal.
In primul caz, trebuie acordata prioritate castigului de masa musculara, care trebuie monitorizat si evaluat in timpul diferitelor verificari programate.
Complicatii si urgente la cainele diabetic
Din pacate, in viata unui caine cu aceasta patologie, pot aparea si inconveniente.
In special, doua situatii ar putea fi foarte periculoase:
- hipoglicemie,
- cetoacidoza diabetica.
Hipoglicemie
Hipoglicemia este scaderea drastica si exagerata a nivelului zaharului din sange care, daca scade sub valoarea fiziologica ( 60 mg / dl) poate cauza probleme.
Poate fi cauzat de:
- doza excesiva de insulina;
- doza corecta de insulina fara aport de alimente;
- hiper-excitare;
- monitorizarea necorespunzatoare.
Simptomele hipoglicemiei sunt:
- agitatie;
- letargie pana la coma;
- tremurat (asemanatoare epilepsiei )
- frisoane;
- schimbarea comportamentului.
In aceasta situatie, incercati sa dati cainelui o cantitate de zahar. Daca este alert si poate manca, ar trebui sa i se dea imediat mancare.
Daca acesta nu poate inghitii, trebuie sa amestecati apa si zahar si sa o puneti cu o seringa sub limba sau langa gingie.
De indata ce cainele isi revine, administratii hrana normala si tineti-l monitorizat, pana cand il veti putea duce la medicul veterinar.
Cetoacidoza
Este o situatie in care organismul, care a fost fara o sursa de energie din glucoza de prea mult timp, din cauza absentei insulinei sau din cauza lipsei sau a sensibilitatii reduse la hormon, incepe sa consume grasimi pentru a-si recupera puterea.
Acestea produc substante toxice, numite cetone, care circuland in sange, provoaca simptome precum:
- anorexie,
- greata (varsaturi)
Este o urgenta veterinara si cainele are nevoie de spitalizare urgenta.
Este mai frecvent in special la subiectii obezi, la care rezistenta la insulina este mai accentuata.