Infestatiile parazitare cu Angiostrongylus vasorum la caini

Infestatiile cu Angiostrongylus vasorum (parazit nematod) sunt frecvent intalnite la nivel global la canide (vulpi, caini, lincsi,coioti) si cauzeaza afectiuni severe cardio-pulmonare. In Romania, acest parazit a fost detectat la vulpi si confirmat serologic la cainii domestici, fiind rare cazurile diagnosticate clinic.

Acest tip de parazit are ca si gazda primara si obligatorie vulpea rosie, iar secundar se poate regasi la broaste, gaini domestice si melci, avand ca localizare arterele pulmonare si cordul drept. Canidele se infesteaza prin consumul de gastropode (melci) si broaste.

Cainii infestati pot dezvolta pneumonie si arterita trombotica pulmonara, cu diferite manifestari clinice, de la efort respirator pana la manifestari letale.

Simptomele respiratorii (tuse, dispnee) si intoleranta la efort sunt cauzate de regula de larvele din stadiul 1 care migreaza catre plamani. In unele cazuri, patologia pulmonara se poate complica cu dilatatie cardiaca dreapta, leziuni extrapulmonare si semne clinice.

Semnele clinice asociate cu tulburari de coagulare pot fi observate in unele cazuri si se manifesta cu hematochezie (sange in scaun) si sindroame hemoragice.

Manifestarile clinice atipice sunt produse de migrarea larvelor in diferite organe, precum ochi (panuveita, hiphema, fotofobie si edem cornean).

Dificultatile in diagnosticare apar atunci cand pacientul prezinte simptome nespecifice, precum pierdere in greutate, anorexie, letargie, febra.

In 4% din infestatii, pot aparea si semne neurologice care variaza de la ataxie, pareza, paralizie, crize epileptiforme.

Pentru diagnosticul acestor infestatii, testul standard este reprezentat de examenul coproparazitologic prin metoda Baermann pentru detectarea larvelor din stadiul 1, insa sunt disponibile si teste serologice pentru antigenii circulanti sau anticorpi.

Tratamentul consta in administrarea de antiparazitare de electie pentru acest tip de nematode. Simptomatologia severa, dispneea respiratorie, ascita, afectarea cardiaca se trateaza specific.

Lasă un comentariu