Hipotiroidismul la caine – ce este, cum se manifesta si se trateaza

Hipotiroidismul este o boala metabolica care, din cauza unei defectiuni sau a unei anomalii structurale a glandei tiroide, determina scaderea productiei de hormoni tiroidieni.

Forma primara este cea mai frecventa la caine si provoaca o degenerare progresiva a glandei cu o reducere consecutiva a cantitatii de hormoni circulanti.

Pe de alta parte, formele congenitale sunt rare.

Este destul de greu de diagnosticat , tocmai pentru ca se manifesta intr-un mod silentios si extrem de variabil.
Pentru a complica tabloul, se prezinta dificultatea de interpretare a majoritatii testelor de diagnosticare, deoarece acestea pot fi adesea influentate de alte boli sau medicamente.

Pe scurt, un nivel scazut al hormonilor tiroidieni nu este suficient pentru a pune diagnosticul de hipotiroidism!

Functionarea glandei tiroide si secretia de hormoni tiroidieni

Tiroida este o glanda situata sub gat, in jurul traheei.

unde se afla tiroida la caini

Este de o importanta fundamentala pentru intregul metabolism si viata cainelui. Este stimulata de creier pentru a produce doi hormoni principali: T4 (L-tiroxina) si T3 (L-tetraiodotironina).

Hipotalamsul transmite semnale hipofizei (prin productia de TRH- hormonul de eliberarea a tirotropinei) sa produca TSH (hormonul de stimulare a trioidei), pentru ca tiroida sa inceapa secretia de T4 si T3.

Cand hormonii sunt eliberati din glanda, acestia intra in fluxul sanguin, pentru a fi transportati la tesuturi si o fac in mare parte datorita unei legaturi cu alte proteine.

Ce functie au hormonii tiroidieni?

Sunt foarte importanti.
Considerati factori de crestere, ei regleaza metabolismul bazal al fiecarei celule. Au nevoie de ore sau zile pentru a fi eficienti, dar apoi functioneaza in intregul corp.

Dar au si alte functii fundamentale:

 • reglarea metabolismului zaharului , grasimilor si colesterolului ,
 • actiune de stimulare a sintezei proteinelor (a tuturor tesuturilor),
 • actiune asupra cresterii si mineralizarii osoase si multe altele.

De ce apare hipotiroidismul la caini? sa vedem cauzele.

Hipotiroidismul este o productie deficitara de hormoni de catre tiroida care, in 95% din cazuri, apare la animalele adulte.

Doar in 5% este de origine congenitala si se manifesta la subiectii tineri.

La pacientii cu forma congenitala ( deci de la nastere ), se manifesta un deficit in crestere si animalele sufera de nanism.
Chiar si lipsa de iod o poate provoca, dar o dieta echilibrata evita acest lucru si, prin urmare, este foarte rara astazi.

Exista diferite forme de hipotiroidism, in functie de originea declinului hormonal, fie ca urmare a disfunctiei glandei pituitare (glanda din creier care comanda tiroidei sa produca hormoni), a hipotalamusului sau a tiroidei in sine. Ultima forma este cea mai frecventa si se numeste hipotiroidism primar.

Inflamatia sau defectiunea este de natura autoimuna, adica tiroida este cea care din anumite motive scade productia de hormoni, deoarece anticorpii intervin pentru a o opri sau limita.

Alte cauze, dar categoric mai rare sunt:

 • hipotiroidism central : in care exista o stimulare redusa a glandei de catre hipofizar,
 • tumori tiroidiene,
 • hiperplazie adenomatoasa.

Degenerarea pe care o sufera glanda este lenta si abia cand ajunge la distrugerea a circa 75% din parenchim (tesut) devine simptomatica.

In plus, nu se gasesc autoanticorpi in aceasta etapa.

Prezenta sau absenta autoanticorpilor nu este intotdeauna concludenta (prin urmare nu pot fi identificati in mod absolut ca markeri) in ciuda prezentei anticorpilor anti-TG la mai mult de 50% dintre cainii cu hipotiroidism.

Hipotiroidismul la caini: simptome

Deci, cum putem spune daca animalul nostru de companie sufera de hipotiroidism? Dupa cum am argumentat intotdeauna in trecut, nimeni nu-ti cunoaste cainele mai bine decat tine. 

Observarea, atenta si constanta, este intotdeauna prima forma de diagnostic a multor afectiuni si boli, chiar daca progreseaza lent. Intelegerea schimbarilor in atitudinile si obiceiurile cainelui tau este foarte importanta.

Debutul simptomelor, asa cum am mentionat, este foarte lent si dificil de diagnosticat. De fapt, hipotiroidismul la caini apare rar in stadiile initiale si atunci cand devine simptomatic, cainele prezinta semne evidente, cum ar fi disfunctii fizice si mentale:

 • scaderea abilitatilor senzoriale,
 • letargie,
 • crestere in greutate,
 • apetit alterat,
 • intoleranta la frig
 • scaderea libidoului la cainii masculi

Mai ales la nivelul pielii pot fi intelese semnalele de alarma:

 • alopecie a cozii,
 • hiperpigmentare,
 • pliuri profunde ale pielii,
 • edem facial
 • intarziere in vindecare
 • alterari cardiovasculare
 • tulburari neurologice, cum ar fi paralizia nervului facial

Alopecia este adesea confundata cu alte boli, cum ar fi Sindromul Cushing, iar celelalte simptome sunt, de asemenea, usor de inteles gresit, deoarece sunt comune altor boli.

Afectarea imunologica poate implica si alte glande si in unele cazuri poate duce la diabet zaharat.

Dupa cum am mentionat, cainii adulti sunt cei mai afectati, in special cei cu varsta peste 7 ani. In plus, exista unele rase care sunt mai susceptibile de a dezvolta hipotiroidism decat altele:

 • Labrador,
 • Doberman,
 • Cocker spaniol
 • Setteri englezi si irlandezi,
 • Boxer,
 • Teckel,
 • Marele danez,
 • Beagle,
 • Schnauzer.

Ce teste se fac pentru diagnostic ?

Avand in vederea raritatea cazurilor, in faza incipienta de boala, a lipsei simptomelor si a dificultatii de a exclude alte patologii, cea mai eficienta modalitate de a diagnostica hipotiroidismul este efectuarea investigatiilor sangvine si a analizelor de urina. Mai exact, prezenta anemiei si, in acelasi timp, a hipercolesterolemiei, ar putea fi indicatori relevanti ai afectarii glandei tiroide la caine.

Testele specifice evalueaza prezenta si cantitatea in organism a hormonilor tiroidieni, de foarte multe ori aceste teste se repeta cateva zile mai tarziu, chiar de mai multe ori, pentru a verifica daca valoarea este mai mult sau mai putin constanta.

Eurolyser CUBE-VET este un echipament versatil si complet automat pentru diagnosticari veterinare de tip point-of-care care se afla in dotarea clinicii WesternVet.

Ofera rezultate in doar cateva minute si are precizia instrumentelor de scara mare din laboratoare specializate.

Cateva din aplicatiile specifice medicinii veterinare:

 • dozare T4 : pentru depistarea hipotiroidismului la caine; hipertiroidismului la pisici; pentru monitorizarea eficientei tratamentului in afectiunile glandei tiroide
 • dozare progesteron canin : pentru deteriminarea momentului ovulatiei si al montei; depistarea caldurilor linistite; depistarea chistilor luteali; confirmarea remanentelor ovariene dupa sterilizare
 • dozare cortizol: pentru depistarea sindromului cushing; a bolii addison
 • dozare SDMA : pentru depistarea bolilor renale precoce.

Contactati clinica pentru mai multe informatii

Tratament

Daca boala este diagnosticata, tratamentul, asemanator cu cel pentru om, consta in administrarea de medicamente care reproduc efectele hormonului de-a lungul vietii cainelui.

Se iau de obicei pe cale orala, la doze mult mai mari decat la om. In plus, este necesar sa se acorde atentie interactiunilor cu bolile de inima si medicamentele aferente.

Verificarile de facut pentru evaluarea evolutiei bolii sunt recomandate dupa 6/8 saptamani, de asemenea pentru a vedea daca dozajul este corect.

La 4/6 ore dupa administrarea normala de dimineata a medicamentului, se masoara TT4.
Nivelurile serice de TT4, normale sau usor peste normal, sugereaza terapia dupa caz.

Prin urmare, este recomandabil sa monitorizati situatia la fiecare 6/8 saptamani in primele sase luni, iar apoi sa reduceti controalele la intervale de doua pe an.

Recuperarea este de obicei aproape surprinzatoare , cu rezultate semnificative chiar si dupa doar 2 saptamani de administrare a medicamentului, care trebuie totusi sa continue pe viata.
Simptomele cutanate au nevoie de cateva saptamani pentru a se atenua.

Lasă un comentariu